Πρόσβαση στο internet και… απρόσκοπτη ομιλία και χρήση δεδομένων από το κινητό ακόμη και μέσα στους συρμούς θα μπορούν να απολαμβάνουν σε λίγα χρόνια οι επιβάτες του Μετρό της Αθήνας, καθώς μια σειρά από έργα που έχουν εξαγγελθεί αρκετές φορές στο παρελθόν, μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης.

Η πρώτη δράση αφορά την παροχή δωρεάν πρόσβασης στο internet στους σταθμούς των μέσων σταθερής τροχιάς στο πλαίσιο του έργου «WiFi4GR – Ανάπτυξη δημοσίων σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο» για την εγκατάσταση WiFi Ηotspots σε 2.500 σημεία σε όλη την Ελλάδα.

Το έργο θα ξεκινήσει να υλοποιείται μέσα στους επόμενους μήνες και σύμφωνα με πληροφορίες οι εγκαταστάσεις στους σταθμούς και των τριών γραμμών του Μετρό θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Η δεύτερη δράση αφορά στην παροχή σήματος κινητής τηλεφωνίας σε όλο το δίκτυο του μετρό, ακόμη και στις σήραγγές που σήμερα χάνεται το σήμα. Στο πλαίσιο αυτό με πρωτοβουλία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης η ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) προχώρησε πρόσφατα σε συμφωνία με την Cosmote και την εταιρεία διαχείρισης παθητικών υποδομών κινητής Vantage Towers για την εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού για την κάλυψη δικτύου 4G/5G.

Το συγκεκριμένο έργο θα πάρει 2,5 χρόνια να υλοποιηθεί, και αυτό γιατί οι εργασίες μπορούν να πραγματοποιούνται μόνο τις μεταμεσονύχτιες ώρες που δεν λειτουργεί το Μετρό.

«Ουσιαστικά εργασίες μπορούν να γίνουν από τη 1 έως τις 3 το βράδυ», ανέφερε στο Money Review στέλεχος της αγοράς κινητής τηλεφωνίας που γνωρίζει για το έργο. Ωστόσο, στόχος είναι από το Νοέμβριο να ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή που αρχικά θα καλύπτει πέντε σταθμούς του μετρό και τις σήραγγες μεταξύ τους, ξεκινώντας από το Ελληνικό.

Για την ιστορία, πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως WiFi Hotspots για ελεύθερη πρόσβαση στο internet είχαν εγκατασταθεί και παλαιότερα σε ορισμένους σταθμούς τους Μετρό, σε συνεργασία τότε με τη HOL.

Η αρχή είχε γίνει το 2014 σε επτά σταθμούς και στόχος είναι να αποκτήσουν σημεία πρόσβασης και όλοι οι υπόλοιποι σταθμοί. Τελικά, όμως το έργο δεν επεκτάθηκε άλλα ούτε και συντηρήθηκε και έτσι σταμάτησε και η λειτουργία των WiFi Hotspots στους επτά σταθμούς.