Κινητικότητα, αν και με πιο αργούς ρυθμούς εν συγκρίσει με το πρόσφατο παρελθόν, αναμένεται να καταγραφεί και εφέτος στην αγορά «κόκκινων» δανείων, με τις συναλλαγές που βρίσκονται στο pipeline να υπολογίζονται στα 14 δισ. ευρώ.

Εξ αυτών, σύμφωνα με τον CEO της doValue Greece, κ. Τάσο Πανούση, τα 10 δισ. ευρώ θα αφορούν σε πωλήσεις στην πρωτογενή αγορά και τα υπόλοιπα δευτερογενώς, (σ.σ. μία τακτική που ακολουθήθηκε το προηγούμενο διάστημα στις περιπτώσεις των δανείων που τιτλοποιήθηκαν, στο πλαίσιο του «Ηρακλή»). Συγκριτικά με το 2021, πάντως, οπότε και είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές, ύψους 40 δισ. ευρώ, η αγορά φαίνεται να επιδεικνύει σημάδια κόπωσης. Σε κάθε περίπτωση, μεταξύ των deals που κυοφορούνται, όπως έχει γράψει το newmoney, είναι, τόσο το Alphabet – η «σπονδυλωτή» πώληση τριών χαρτοφυλακίων των υπό ειδική εκκαθάριση πιστωτικών ιδρυμάτων, την οποία «τρέχει» η PQH,  αθροιστικής μικτής λογιστικής αξίας 4,8 δισ. ευρώ – όσο και ο Φορέας, αλλά και τα «κόκκινα» δάνεια των Attica Bank και Παγκρήτιας Τράπεζας. 

Πάνω από 90 δισ. ευρώ το χαρτοφυλάκιο των servicers

Δάνεια που ξεπερνούν τα 90 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν σε περισσότερους από 2,4 εκατομμύρια οφειλέτες διαχειρίζονται σήμερα οι servicers, με τον κλάδο να βρίσκεται ενόψει μιας ενοποίησης, μετά και τις πρόσφατες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας τους. «Η διαδικασία επαναδειοδότησης αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του Ιουνίου. Αναμένω ενοποίηση στην αγορά, καθώς η ρυθμιστική πίεση υποδηλώνει αυξημένο κόστος», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πανούσης.

Ρυθμίσεις VS Πλειστηριασμοί

Τα τελευταία πέντε χρόνια, πάντως, οι servicers έχουν ρυθμίσει δάνεια περίπου 40 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν σε 800.000 δανειολήπτες. «Μέσα στο 2024 εκτιμάται ότι θα έχουμε ρυθμίσεις της τάξεως άνω των πέντε δισ. ευρώ» σχολίασε ο κ. Πανούσης, σημειώνοντας πως από τις συνολικές ανακτήσεις των servicers το 80% προέρχεται από ρυθμίσεις και συναινετικές λύσεις και μόνο ένα 20% αφορά σε ανακτήσεις από πλειστηριασμούς.

«Βασικός στόχος μας είναι και παραμένει να προχωράμε σε βιώσιμες ρυθμίσεις. Μόνο με βιώσιμες λύσεις θα εξομαλυνθεί το πρόβλημα και για τη χώρα και για την οικονομία και κυρίως για τους δανειολήπτες. Και μόνο με βιώσιμες λύσεις μπορεί να επανέλθει η οικονομική κανονικότητα. Δεν πρόκειται απλώς για ένα στόχο. Αποτελεί κοινή πρακτική και διέπει όλη τη λειτουργία μας. Μια ρύθμιση την οποία μπορεί να εξυπηρετεί ο οφειλέτης, αποκαθιστά μια υγιή σχέση και δημιουργεί μια σταθερή ροή εσόδων. Αντίθετα, η αναγκαστική εκτέλεση είναι χρονοβόρα και έχει υψηλά κόστη. Δεν είναι επωφελής για κανέναν σε σχέση με τη ρύθμιση», εξήγησε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σε κάθε ένα πλειστηριασμό που διενεργείται αντιστοιχούν τουλάχιστον 20 επιτυχημένες ρυθμίσεις οφειλών. Υπενθυμίζεται ότι το 2023 το 83% των δανείων που ρυθμίσθηκαν περιλάμβαναν διαγραφή οφειλής. «Όπως επαναλαμβάνουμε σε κάθε ευκαιρία, για να επιτευχθεί και να προχωρήσει μια ρύθμιση, απαιτείται η συνεργασία του δανειολήπτη. Συνεπώς είναι εξαιρετικά κρίσιμη η συμμετοχη του σε οποια συζητηση διακανονισμου. Είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί ότι η επικοινωνία με τους δανειολήπτες δυσχεραίνεται  εάν σκεφτούμε ότι μόλις το 50% αυτών έχουν επικαιροποιησει τα στοιχεία τους στη βάση μας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην είναι εφικτό να προχωρήσουν ρυθμίσεις στο 50% των δανειοληπτών που εμπεριέχονται στα χαρτοφυλάκιά μας, για τον λόγο ότι λόγω έλλειψης στοιχείων παραμένουν «άγνωστοι». Απαιτείται λοιπόν να κατανοήσουν οι δανειολήπτες τη σημασία επικαιροποίησης των προσωπικών στοιχείων ώστε να είναι δυνατή η επικοινωνία μαζί τους», κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη: