Την πρόθεσή του να παραιτηθεί από το Κογκρέσο μετά την καταδίκη του για διαφθορά εξέφρασε σε συμμάχους του ο γερουσιαστής του Νιου Τζέρσεϊ, Μπομπ Μενέντεζ, όπως μεταδίδει το NBC News, επικαλούμενο δύο άτομα που γνωρίζουν άμεσα τις συζητήσεις.Ο Μενέντεζ επί μήνες αφότου είχαν γίνει γνωστές οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ήταν ανένδοτος απέναντι στις εκκλήσεις δεκάδων Δημοκρατικών της Γερουσίας να παραιτηθεί.

Ωστόσο φαίνεται ότι τελικά υποχώρησε στις πιέσεις μετά την καταδίκη και τις αυξανόμενες απειλές για αποπομπή του σε περίπτωση άρνησής του.

Η ανακοίνωσή του θα έβαζε τέλος σε μια καριέρα τριών δεκαετιών στο Κογκρέσο που περιλάμβανε μια ισχυρή προεδρία επιτροπής, τη συγγραφή σημαντικών νομοθετημάτων και δύο ποινικές δίκες για κατηγορίες διαφθοράς.

Μεταξύ εκείνων που τον προέτρεψαν να παραιτηθεί ήταν ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ, Ντι-Νιου Γιορκ, ο επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας Ντικ Ντέρμπιν, Ντι-Ιλ, και ο φίλος του Μενέντεζ και συνάδελφος του Δημοκρατικού γερουσιαστή από το Νιου Τζέρσεϊ, Κόρι Μπούκερ.

«Υπό το φως αυτής της ένοχης ετυμηγορίας, ο γερουσιαστής Μενέντεζ πρέπει τώρα να κάνει αυτό που είναι σωστό για τους ψηφοφόρους του, τη Γερουσία και τη χώρα μας και να παραιτηθεί», ανέφερε ο Σούμερ σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της τελευταίας δίκης διαφθοράς του Μενέντεζ που έληξε με την έκδοση ενοχής.

Τι θα συμβεί εάν παραιτηθεί

Εάν ο Μενέντεζ παραιτηθεί, ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ, Φιλ Μέρφι, ο οποίος ήταν από τους πρώτους Δημοκρατικούς που κάλεσαν τον Μενέντεζ να παραιτηθεί, θα διορίσει έναν γερουσιαστή για να ολοκληρώσει προσωρινά τη θητεία του, η οποία λήγει τον Ιανουάριο του 2025.

Ο Δημοκρατικός βουλευτής, Άντι Κιμ και ο Ρεπουμπλικάνος, Κέρτις Μπάσο διεκδικούν στις γενικές εκλογές του Νοεμβρίου τη θέση του Μενέντεζ στη Γερουσία.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, ο Μπομπ Μενέντεζ κρίθηκε ένοχος για 16 κατηγορίες που συνδέονται με ένα σύστημα στο οποίο δεχόταν δωροδοκίες, συμπεριλαμβανομένων ράβδων χρυσού και μιας Mercedes-Benz, σε αντάλλαγμα με τη βοήθειά του σε ξένες κυβερνήσεις.

Ο Μενέντεζ – πρώην επικεφαλής της ισχυρής Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας – αντιμετωπίζει τώρα την προοπτική δεκαετιών φυλάκισης και πιθανής διαγραφής από το Δημοκρατικό Κόμμα.

Διαβάστε ακόμη