Η ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα απαραίτητα εργαλεία για την τόνωση του πληθωρισμού, παρακολουθώντας στενά το ευρώ, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Olli Rehn.

«Είμαστε σίγουρα έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε και να προσαρμόσουμε όλα τα εργαλεία μας όπως αρμόζει», δήλωσε ο Φινλανδός κυβερνήτης σε συνέντευξή του στο Bloomberg Television. «Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στη συναλλαγματική ισοτιμία, ειδικά όσον αφορά τις προοπτικές πληθωρισμού».

Ο Rehn σημείωσε ότι αρκετοί από τους συναδέλφους του Διοικητικού Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένου του Ολλανδού κυβερνήτη, Klaas Knot, αύξησαν τις πιθανότητες για μείωση των επιτοκίων.

Αυξάνει την αβεβαιότητα η αργή διάθεση των εμβολίων

Η ΕΚΤ πρόσθεσε στο πακέτο της τα πανδημικά κίνητρα μόλις τον Δεκέμβριο, και ενώ η Πρόεδρος, Christine Lagarde, υποστήριξε ότι η ανάκαμψη της ζώνης του ευρώ παραμένει σε καλό δρόμο, μια αργή διάθεση εμβολιασμών και συνεχιζόμενων lockdowns αυξάνει την αβεβαιότητα.

Ο στόχος για τον πληθωρισμό πρέπει να γίνει σαφής

Ο Rehn περιέγραψε τις προοπτικές πληθωρισμού της Ευρώπης ως «πολύ χαμηλές για τα γούστα μου και το πιο σημαντικό, πολύ χαμηλές για τον στόχο μας».
Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη είναι επί του παρόντος -0,3%, σε σύγκριση με τον μεσοπρόθεσμο στόχο του μόλις κάτω του 2%.

Ο Rehn τόνισε, επίσης, ότι η αλλαγή του στόχου σχετικά με τον πληθωρισμού από τη μεριά της ΕΚΤ πρέπει να μετατραπεί σε σαφή, συμμετρικό στόχο 2%.
Προηγουμένως είχε ισχυριστεί ότι μια τέτοια αλλαγή θα συμβάλει στην ενίσχυση των προσδοκιών μετά από χρόνια ,κατά τα οποία, ο πληθωρισμός παρέμεινε πεισματικά πολύ χαμηλός παρά τα τρισεκατομμύρια ευρώ νομισματικής τόνωσης.