Μια αν μη τι άλλο προκλητική ανάρτηση στα social media, έκανε χθες η ρωσική πρεσβεία στην Άγκυρα. Τη μέρα που ο απανταχού Ελληνισμός, τίμησε τη μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του μικρασιατικού Πόντου, διεκδικώντας την καθολική αναγνώρισης του εγκλήματος.

Και ενώ η χθεσινή μέρα ήταν ημέρα θρήνου για τους Έλληνες, οι Τούρκοι γιορτάζουν την 19η Μαΐου ως την αρχή του Πολέμου της Ανεξαρτησίας τους, ο οποίος τελείωσε με την Καταστροφή της Σμύρνης το 1922.

Στις 19 Μαΐου του 1919, ο Μουσταφά Κεμάλ -μετέπειτα Ατατούρκ- επιβιβαζόταν στην Κερασούντα, θέτοντας σ’ εφαρμογή τη δεύτερη και σκληρότερη φάση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, που είχαν ξεκινήσει μετά το 1914 οι Νεότουρκοι, ακολουθώντας το ίδιο σχέδιο εξόντωσης που είχαν ήδη υλοποιήσει με επιτυχία κατά των Αρμενίων.

Η ρωσική πρεσβεία στην Άγκυρα, όμως, επέλεξε να ανεβάσει το ακόλουθο μήνυμα, όπως αναφέρει το sigmalive:

«Τιμούμε με σεβασμό τον Μεγάλο Ηγέτη Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και τους συμπολεμιστές του για την 103η επέτειο από την έναρξη του Πολέμου της Ανεξαρτησίας, στον οποίο η Σοβιετική Ρωσία στάθηκε στο πλευρό της Τουρκίας».