Το θέμα της κλιματικής αλλαγής, ο καθορισμός στόχων σε παγκόσμιο επίπεδο για ένα μέλλον με μηδενικό ισοζύγιο άνθρακα και η πράσινη μετάβαση αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για το μέλλον του κλάδου των ακινήτων.

Πράσινη μετάβαση – Γράφει ο Θεμιστοκλής Μπάκας, Πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates

Σε διεθνές επίπεδο, ασκείται έντονη πίεση σε ιδιοκτήτες, ενοικιαστές και τράπεζες, ως χρηματοδότες ακινήτων, προκειμένου να δραστηριοποιηθούν με τρόπο που να αφήνει το λιγότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα στον πλανήτη.

Στη στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030, αναφέρετε ότι ο κτιριακός τομέας είναι ένας από τους μεγαλύτερους καταναλωτές ενέργειας στην Ευρώπη και ευθύνεται για περισσότερο από το ένα τρίτο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της ΕΕ. Η στρατηγική της ΕΕ σχετικά με ένα κύμα ανακαινίσεων αποσκοπεί στην εντατικοποίηση των προσπαθειών ανακαίνισης σε ολόκληρη την ΕΕ για την υλοποίηση της αναγκαίας συμβολής του κατασκευαστικού τομέα στον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας της ΕΕ έως το 2050 και την επίτευξη μιας δίκαιης πράσινης μετάβασης.

Κάθε χρόνο, μόλις το 1% των κτιρίων στην Ευρώπη εντάσσεται στην πράσινη μετάβαση και ανακαινίζεται με σκοπό τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης. Η προώθηση των ανακαινίσεων έχει ρόλο-κλειδί στην απανθρακοποίηση του κτιριακού τομέα, στην ανάκαμψη της οικονομίας και στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.

  • Τα κτίρια καταναλώνουν το 40% της ενέργειας στην ΕΕ και εκπέμπουν το 36% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στην ΕΕ που συνδέονται με την ενέργεια
  • Τα 2/3 των ευρωπαϊκών κτιρίων δεν είναι ενεργειακώς αποδοτικά — πολλά από αυτά κατοικούνται από οικογένειες με χαμηλό εισόδημα
  • Το 85-95% των υφιστάμενων κτιρίων στην ΕΕ θα υπάρχουν ακόμα το 2050

Η πρωτοβουλία «Κύμα ανακαινίσεων για την Ευρώπη» στοχεύει στη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από τα κτίρια κατά 60% έως το 2030.

Σύμφωνα με τα άνωθεν κατανοούμε ότι η πράσινη μετάβαση και κατεύθυνση αποτελεί πλέον μονόδρομο για τον τομέα των ακινήτων στη χώρα μας. Ήδη στη χώρα μας, τόσο θεσμικοί επενδυτές – funds όσο και εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητα στοχεύουν πλέον σε ακίνητα με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Σύμφωνα με έρευνες, τα ακίνητα αυτά, αποκτούν σημαντικό προβάδισμα τόσο ως προς την αξία όσο και ως προς τα παραγόμενα έσοδα, ενώ είναι και περισσότερο εμπορεύσιμα. Οι περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένες επενδύσεις  το 2014 ήταν μόλις 15 δισ. Ευρώ, ενώ το 2024 αναμένεται να ξεπεράσουν τα 53 τρισ. Ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 60%.

Η επικεφαλής του ESG για τον γερμανικό επενδυτικό όμιλο DWS Group (διαθέτει περιουσιακά στοιχεία ύψους άνω του 1 τρισ. Ευρώ) κυρία Aleksandra Njagulj, ανέφερε στο πρόσφατο συνέδριο της Prodexpo ότι  «Θα φτάσουμε σε ένα σημείο στο άμεσο μέλλον, όπου ακίνητα τα οποία δεν πληρούν τα κριτήρια, δεν θα μπορούν ούτε να πουληθούν ούτε να ενοικιαστούν».  Ενώ, σύμφωνα με την ίδια, τα παλιότερα ακίνητα δεν θα μπορούν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για να αγοραστούν, ενώ και οι μεγάλες εταιρείες θα αποφεύγουν να τα μισθώσουν, καθώς δεν θα ευθυγραμμίζονται με τις πολιτικές ESG που εφαρμόζονται ήδη. Τάση που ήδη αρχίζει να διαμορφώνεται στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τα άνωθεν, μην απορήσουμε αν θα δούμε ότι τα ακίνητα με μικρότερο κλιματικό αντίκτυπο θα επιβραβεύονται μέσω καλύτερων δανειακών όρων.

Όπως γίνεται αντιληπτό, το μέλλον είναι πιο κοντά από ποτέ για τον τομέα ακινήτων και η μετάβαση στη πράσινη εποχή θα αποτελέσει πλέον μονόδρομο για την διατήρηση των αξιών, την εμπορικότητα και τις αποδόσεις.