Η κλιματική κρίση έχει τεράστιο αντίκτυπο στην Ευρώπη, η οποία καταστράφηκε από την υπερβολική ζέστη, την ξηρασία, τις πυρκαγιές και το λιώσιμο των παγετώνων πέρυσι, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση.

Μια κοινή έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού και της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαπίστωσε ότι το περασμένο καλοκαίρι ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί στην Ευρώπη και προκάλεσε περισσότερους από 16.000 υπερβολικούς θανάτους, σύμφωνα με την έκθεση.

«Δυστυχώς, αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ένα μεμονωμένο περιστατικό ή μια παράξενη κατάσταση του κλίματος», δήλωσε ο Carlo Buontempo, διευθυντής της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus, σε μια δήλωση.

Πρόσθεσε ότι η τρέχουσα κατανόηση του κλιματικού συστήματος «μας πληροφορεί ότι αυτού του είδους τα γεγονότα αποτελούν μέρος ενός σχεδίου που θα κάνει τα ακραία στρες θερμότητας πιο συχνά και πιο έντονα σε όλη την περιοχή».

Αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ισπανίας, της Ελβετίας και της Ιταλίας, είδαν τα πιο καυτά χρόνια που έχουν καταγραφεί το 2022.

Η Ευρώπη είναι η ήπειρος με τη μεγαλύτερη θερμοκρασία στον κόσμο, σύμφωνα με την έκθεση, και θερμαίνεται δύο φορές ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες.

Η ήπειρος δεν ήταν μόνο ζεστή αλλά και εξαιρετικά ξηρή, με μεγάλες επιπτώσεις για τη γεωργία και την παροχή νερού.

Πολλά μέρη της ηπείρου είδαν πολύ χαμηλά επίπεδα βροχοπτώσεων πέρυσι, με τη Γαλλία να βιώνει την πιο ξηρή περίοδο από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο που έχει καταγραφεί.

Στην Ισπανία, τα αποθέματα νερού μειώθηκαν στο 40% της χωρητικότητας, σύμφωνα με την έκθεση.

Η επίμονη ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες τροφοδότησαν έντονες πυρκαγιές.

Η Ευρώπη γνώρισε τη δεύτερη μεγαλύτερη καμένη περιοχή που έχει καταγραφεί το 2022, σύμφωνα με την έκθεση, με την Κεντρική Ευρώπη και τη Μεσόγειο, ειδικότερα, να βλέπουν μεγάλες περιοχές να καίγονται από φωτιά.

Οι παγετώνες στις ευρωπαϊκές Άλπεις είχαν μια κακή χρονιά, με απώλεια ρεκόρ μάζας πάγου λόγω των χαμηλών χιονοπτώσεων, των θερμών θερμοκρασιών και της σκόνης της Σαχάρας, που κάνει τους παγετώνες πιο σκοτεινούς, που σημαίνει ότι απορροφούν περισσότερη θερμότητα και λιώνουν πιο γρήγορα.

Και οι ωκεανοί ήταν ασυνήθιστα ζεστοί, με τις μέσες θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας στον Βόρειο Ατλαντικό να είναι οι θερμότερες που έχουν καταγραφεί. Οι ρυθμοί θέρμανσης σε τμήματα της Μεσογείου, της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας και της νότιας Αρκτικής ήταν υπερτριπλάσιοι από τον παγκόσμιο μέσο όρο, σύμφωνα με την έκθεση.

Διαβάστε περισσότερα