Ο πρώην επικεφαλής της Google λέει ότι οι υπολογιστές θα μπορούν σύντομα να αποφασίζουν μόνοι τους και οι άνθρωποι θα πρέπει να έχουν μάθει πότε είναι απαραίτητο να…τους βγάλουν από την πρίζα.

Ο Eric Schmidt, ο οποίος πέρασε μια δεκαετία ως διευθύνων σύμβουλος του τεχνολογικού κολοσσού, δήλωσε ότι οι άνθρωποι πρέπει να μάθουν να επωφελούνται από την τεχνητή νοημοσύνη «διατηρώντας παράλληλα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τις αξίες τους».

Τα social media άλλαξαν γρήγορα το παγκόσμιο zeitgeist, είπε ο Schmidt, «και τώρα φανταστείτε έναν πολύ πιο έξυπνο, πολύ ισχυρότερο τρόπο αποστολής μηνυμάτων, εφεύρεσης πραγμάτων, τον ρυθμό καινοτομίας, ανακάλυψης φαρμάκων και όλα αυτά, καθώς και πολλά κακά πράγματα, όπως τα όπλα και οι κυβερνοεπιθέσεις».

Σύντομα, είπε ο Schmidt σε συνέντευξή του στο ABC news, θα υπάρχουν υπολογιστές που θα μπορούν να λειτουργούν «από μόνοι τους, αποφασίζοντας τι θέλουν να κάνουν». Επί του παρόντος, η βιομηχανία επικεντρώνεται σε agents τεχνητής νοημοσύνης, λογισμικό που μπορεί να ολοκληρώσει πολύπλοκες εργασίες αυτόνομα – αλλά η τεχνολογία θα έχει «πιο ισχυρούς στόχους».

«Τελικά, λες στον υπολογιστή “μάθε τα πάντα και κάνε τα πάντα” και αυτό είναι ένα επικίνδυνο σημείο», δήλωσε ο Schmidt. «Όταν το σύστημα μπορεί να αυτοβελτιωθεί, πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά να το αποσυνδέσουμε από την πρίζα».

Ερωτηθείς αν ένα τόσο ισχυρό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης θα μπορεί να αποτρέψει την ανθρώπινη παρέμβαση, ο Schmidt είπε: «θεωρητικά, καλύτερα να έχουμε κάποιον με ένα χέρι στην πρίζα».

Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται όλο και πιο έξυπνη, «κάθε άνθρωπος θα έχει στην τσέπη του το ισοδύναμο ενός πολυμαθή», δήλωσε ο Schmidt, αλλά δεν είναι σαφές «τι σημαίνει να δώσουμε αυτή τη δύναμη σε κάθε άτομο». Υπάρχει πλέον η ανησυχία ότι μια εταιρεία που τρέχει να αναπτύξει την τεχνητή νοημοσύνη θα αποφασίσει να παραλείψει τα βήματα των δοκιμών ασφαλείας, δήλωσε ο Schmidt, και θα καταλήξει να λανσάρει ένα σύστημα που είναι επιβλαβές.

Ο πρώην επικεφαλής της Google δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις «δεν κάνουν ακόμη» αυτό που πρέπει για να ρυθμίσουν την τεχνητή νοημοσύνη στο δρόμο προς την υπερ-νοημοσύνη, αλλά ότι «θα το κάνουν, γιατί θα οφείλουν».

Επίσης, ο Schmidt δήλωσε ότι αν και ο ίδιος προσωπικά πίστευε ότι οι ΗΠΑ ήταν «μερικά χρόνια μπροστά από την Κίνα», η χώρα κατάφερε να καλύψει το χαμένο έδαφος τους τελευταίους έξι μήνες, παρά τις προσπάθειες τόσο της κυβέρνησης Trump όσο και της κυβέρνησης Biden να περιορίσουν την είσοδο προηγμένων τσιπ και άλλων τεχνολογιών.

«Είναι ζωτικής σημασίας η Αμερική να κερδίσει αυτή την κούρσα, σε παγκόσμιο επίπεδο και ειδικότερα, μπροστά από την Κίνα», δήλωσε ο Schmidt.

Η επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ «θα επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στην Κίνα έναντι των ΗΠΑ», δήλωσε ο Schmidt, προσθέτοντας ότι αυτό «είναι καλό» και ότι όσο οι ΗΠΑ εκτιμούν την ατομική ελευθερία, «θα είμαστε κατά πάσα πιθανότητα εντάξει».

Διαβάστε ακόμη