Η κυβέρνηση μεθοδεύει το πρόγραμμα Γέφυρα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε μία προσπάθεια να τους δοθεί η δυνατότητα να επιβιώσουν.

Και αυτό γιατί είναι δεκάδες χιλιάδες οι μικρομεσαίοι που βρίσκονται στο όριο και χρειάζονται την πολυπόθητη ρευστότητα για να συνεχίσουν την δραστηριότητά τους. Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο του τουρισμού και εταιρίες παροχής υπηρεσιών που συνδέονται με τον τουριστικό κλάδο, αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα, όπως και ο χώρος της εστίασης και του λιανεμπορίου.

Το 2020 έκλεισε με την χρηματοδότηση προς την οικονομία να ξεπερνά τα 20 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα η Ελληνική Ένωση Τραπεζών. Τα περισσότερα κονδύλια προήλθαν από τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ), όπως είναι τα προγράμματα ΤΕΠΙΧ και Εγγυοδοσίας, καθώς 30.000 μικρομεσαίες στην πλειονότητα τους επιχειρήσεις χρηματοδοτήθηκαν με 6,5 δισ. ευρώ από την ΕΑΤ, με την απορροφητικότητα κεφαλαίων στο 95%.

Νοικοκυριά σε αναστολή δόσεων

Ταυτόχρονα 400 χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις έκαναν χρήση των προγραμμάτων αναστολής δόσεων, τα γνωστά μορατόρια, συνολικού ύψους 30 δισ. ευρώ. Ωστόσο οι τράπεζες συνέχισαν τα προγράμματα ρυθμίσεων για δάνεια ύψους 15 δισ. ευρώ, που δεν ήταν σε αναστολή πληρωμής.

Όμως τα μορατόρια είναι συγκεκριμένης διάρκειας και λήγουν μετά από 9 μήνες. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχεδιάζει το επόμενο βήμα με το πρόγραμμα γέφυρα για να δώσει «ανάσα» σε χιλιάδες μικρομεσαίους, που αποτελούν την ραχοκοκκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Επιχειρήσεις που θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να επιβιώσουν και μαζί τους να διασωθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Για το 2021 οι τράπεζες θα φορτσάρουν για την συγχρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς 13 δισ. ευρώ από τα 32 δισ. ευρώ του Ταμείου θα κατευθυνθούν για την χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδυτικών σχεδίων. Η χρηματοδότηση θα είναι κατά 40% με τραπεζικό δανεισμό, 20% ίδια κεφάλαια του επενδυτή και 40% πόροι από το Ταμείο με ελκυστικούς όρους.

Κεφάλαια κίνησης με το πρόγραμμα γέφυρα

Και ενώ για τα μεγάλα επενδυτικά project υπάρχει άφθονη ρευστότητα, το ζητούμενο είναι οι μικρομεσαίοι και η κάλυψη των αναγκών τους για κεφάλαια κίνησης, αλλά και για επενδυτικούς σκοπούς. Οι τράπεζες θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τις βιώσιμες επιχειρήσεις με το Πρόγραμμα Γέφυρα ενώ «αποκλεισμένοι» είναι όσοι έχουν «κόκκινα» δάνεια, καθώς τα κριτήρια δανειοδοτήσεων είναι αυστηρά από τον φόβο δημιουργίας νέων προβληματικών δανείων.

Βέβαια, αναμένεται ότι θα συνεχιστούν τα προγράμματα ενίσχυσης της ρευστότητας των ΜμΕ μέσα από προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, τα οποία όπως όλα δείχνουν θα επεκταθούν και μέσα στο 2021.

Νέο εγγυοδοτικό πρόγραμμα

Μάλιστα έρχεται στα τέλη του μήνα, νέο εγγυοδοτικό πρόγραμμα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, το οποίο θα απευθύνεται σε μικρές επιχειρήσεις. Το πρόγραμμα αυτό συνολικού ύψους 450 εκατ. ευρώ αφορά στην χρηματοδότηση, με εγγύηση του Δημοσίου, μικρών επιχειρήσεων με κύκλο εργασιών 100.000 ως 200.000 ευρώ, οι οποίες θα μπορούν να λάβουν δάνειο για κεφάλαια κίνησης ως 50.000 ευρώ.

Το πρόγραμμα «Γέφυρα» λοιπόν για τους μικρομεσαίους είναι μία λύση σωτηρίας μέχρι να εξομαλυνθεί η λειτουργία των επιχειρήσεων.

Οι θεσμοί είναι θετικοί στο πρόγραμμα «Γέφυρα ΙΙ» που θα επιδοτεί επιχειρηματικά δάνεια. Το πρόγραμμα κρίνεται ζωτικής σημασίας για χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, για να ξεπεράσουν –και να κρατηθούν ζωντανές– τις συνέπειες της πανδιμικής κρίσης και των διαδοχικών lockdown.

Το πρόγραμμα είναι της ίδιας λογικής με το «Γέφυρα» για τα στεγαστικά δάνεια.

Συγκεκριμένα, επιχειρήσεις –με ετήσιο τζίρο έως 1 εκατ. ευρώ– που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την πανδημική κρίση θα μπορούν να τύχουν κρατικής επιδότησης –διάρκειας 9 μηνών– στη μηνιαία δόση δανείων ύψους έως 250.000 ευρώ.

Την προετοιμασία για το νέο εργαλείο στήριξης «τρέχει» το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε συνεργασία με τις τράπεζες και σε διαβούλευση με τους θεσμούς.
Το «Γέφυρα ΙΙ» θα απευθύνεται σε επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες, και σε φυσικά δηλαδή πρόσωπα τα οποία έχουν επαγγελματικά δάνεια. Το σημαντικό είναι ότι δεν είναι απαραίτητο τα δάνεια να φέρουν κάποιο ενέχυρο.

Το ύψος του δανείου

Καλύπτει δηλαδή όλα τα δάνεια, είτε έχουν εξασφαλίσεις σε ακίνητα είτε όχι, αρκεί ο δανειολήπτης να έχει αποδεδειγμένα πληγεί από την πανδημία. Προϋπόθεση για να ενταχθεί κάποιος στο «Γέφυρα ΙΙ» είναι ότι το ύψος του δανείου δεν πρέπει να ξεπερνά τις 250.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για όσα δάνεια εξυπηρετούνταν κανονικά μέχρι και τον Φεβρουάριο 2020 η επιδότηση με το Πρόγραμμα Γέφυρα ξεκινά από το 90% τους πρώτους τρεις μήνες, υποχωρεί στο 80% για το δεύτερο τρίμηνο και στο 70% για τους τρεις τελευταίους μήνες. Το μέγιστο ποσό της μηνιαίας επιδότησης θα ανέρχεται στα 600 ευρώ.

Δάνεια σε καθυστέρηση

Τα δάνεια, τώρα, που ήταν σε καθυστέρηση έως 90 ημέρες τον περασμένο Φεβρουάριο, η αίτηση που θα υποβάλει ο δανειολήπτης θα διαβιβάζεται ηλεκτρονικά στην τράπεζα, η οποία θα προτείνει και λύση ρύθμισης. Διότι για να καταβληθεί η επιδότηση το δάνειο θα πρέπει να έχει ρυθμιστεί. Για δάνεια που είναι σε καθυστέρηση μέχρι 90 ημέρες η επιδότηση με το Πρόγραμμα Γέφυρα θα ξεκινά από το 80% το πρώτο τρίμηνο, 70% το δεύτερο τρίμηνο και 60% το τελευταίο τρίμηνο και το μέγιστο ποσό επιδότησης στα 500 ευρώ τον μήνα.

Αντίστοιχη είναι η διαδικασία και για τα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ή έχουν καταγγελθεί. Θα πρέπει πρώτα να ρυθμιστούν και η μηνιαία επιδότηση ξεκινά από το 60% και ανά τρίμηνο μειώνεται στο 30% με μέγιστο ποσό επιδότησης τα 300 ευρώ το μήνα.