Σπίτι πριν περάσουν το κατώφλι της εκκλησίας ή του δημαρχείου αγοράζει το 31% των Αμερικανών σύμφωνα με στοιχεία του realtor.com. Μάλιστα το ποσοστό για άτομα ηλικίας 18 έως 34 ετών εκτοξεύεται στο 41%.

Σύμφωνα με την έρευνα επιπλέον, το 55% των Αμερικανών και το 68% των ατόμων ηλικίας 18 έως 34 ετών λένε ότι θα το σκέφτονταν σοβαρά να προχωρήσουν σε αγορά πρώτης κατοικίας «εκτός γάμου».

«Με τις τιμές των κατοικιών να εκτινάσσονται στα ύψη τα τελευταία χρόνια, είναι ακόμη πιο δύσκολο για τους αγοραστέ να αποκτήσουν το πρώτο τους σπίτι», λέει η Clare Trepasso, αναπληρώτρια αρχισυντάκτρια στο realtor.com. «Πολλοί αγοραστές χρειάστηκαν περισσότερα από ένα απλό εισόδημα για να αντέξουν οικονομικά την αγορά κατοικίας, ειδικά την ώρα που η άνοδος των ενοικίων μπορεί να «τρώει» όλες τις οικονομίες τους» λέει η ίδια.

Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα η πανδημία έβαλε στον… «πάγο» πολλούς γάμους στην Αμερική και οι αυξανόμενες τιμές ανάγκασαν ορισμένα ζευγάρια να επιλέξουν μεταξύ της αποταμίευσης για να γίνουν ιδιοκτήτες του πρώτου τους σπιτιού ή της… μεγάλης ημέρας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλά ανύπαντρα ζευγάρια, αλλά και ζευγάρια που είχαν ήδη γίνει οικογένεια όπως επίσης και φίλοι, να συγκεντρώνουν κεφάλαια ώστε να μπορούν να αντέξουν οικονομικά να γίνουν ιδιοκτήτες σπιτιού». Οι πιο συνηθισμένοι συν-αγοραστές είναι ρομαντικοί σύντροφοι που δεν είναι αρραβωνιασμένοι ή παντρεμένοι σε ποσοστό (15%) σύμφωνα με την έρευνα.

Αλλά οι Αμερικανοί είναι επίσης ανοιχτοί σε αγορές με μέλη της ευρύτερης οικογένειας ή συγκάτοικοι.

Πιο αναλυτικά:

Ρομαντικός σύντροφος, μη αρραβωνιασμένος ή παντρεμένος (15%)

Γονέας, παππούς ή γιαγιά ή μεγαλύτερος συγγενής (6%)

Παιδί, ανιψιά ή ανιψιός ή άλλος νεότερος συγγενής (5%)

Αδελφός, ξάδερφος ή συγγενής παρόμοιας ηλικίας (4%)

Συγκάτοικος (4%)

Φίλος (4%)

Στην ερώτηση με ποιόν θα σκέφτονταν να αγοράσετε ένα σπίτι, σύμφωνα με την έρευνα του realtor.com:

Ρομαντικός σύντροφος, μη αρραβωνιασμένος ή παντρεμένος (27%)

Παιδί, ανιψιά ή ανιψιός ή άλλος νεότερος συγγενής (20%)

Γονέας, παππούς ή γιαγιά ή μεγαλύτερος συγγενής (17%)

Αδερφός, ξάδερφος ή συγγενής παρόμοιας ηλικίας (16%)

Φίλος (10%)

Συγκάτοικος (7%)