Προφυλακιστέος με τη σύμφωνη γνώμη του ανακριτή και του εισαγγελέα κρίθηκε μετά την απολογία του ο Νίκος Ρωμανός, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη Δευτέρα (11/11) από την Αντιτρομοκρατική για πιθανή εμπλοκή του στην υπόθεση έκρηξης στο διαμέρισμα της οδού Αρκαδίας στους Αμπελόκηπους.
Ο 31χρονος κατηγορούμενος αφού πρώτα αρνήθηκε κάθε εμπλοκή του στην υπόθεση της έκρηξης, επαναλαμβάνοντας πως δεν γνωρίζει καν κανέναν από τους συγκατηγορούμενους του, τελικά δεν έπεισε στην ανακρίτρια και τον εισαγγελέα και κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος με τη σύμφωνη γνώμη τους.
Όση ώρα πάντως, ο Νίκος Ρωμανός βρισκόταν στην αίθουσα για την απολογία του, στον προαύλιο χώρο των δικαστηρίων βρίσκονταν συγκεντρωμένα πολλά άτομα φωνάζοντάς συνθήματα υποστήριξής του, ενώ μετά την απόφαση ανακριτή και εισαγγελία έγιναν επεισόδια.
Να θυμίσουμε πως ο Ρωμανός, παιδικός φίλος του δολοφονημένου από αστυνομικό Αλέξη Γρηγορόπουλο (6 Δεκεμβρίου 2008), είχε συνελήφθη μαζί με ακόμα τρία άτομα για απόπειρα ένοπλης ληστείας στο Βελβεντό Κοζάνης το 2013 και φυλακίστηκε για έξι χρόνια, ενώ είχε κατηγορηθεί και για συμμετοχή στην οργάνωση «Πυρήνες της Φωτιάς». Κατηγορία βέβαια, για την οποία αθωώθηκε.
Οι αναφορές στο υπόμνημα του Ρωμανού
«Αρνούμαι μετ’ επιτάσεως κάθε κατηγορία σε βάρος μου. Με τους συγκατηγορούμενους μου δεν έχω καμία σχέση, δεν ήταν ποτέ άνθρωποι με τους οποίους είχα συναναστραφεί έστω και κοινωνικά και δεν έχω συμμετάσχει σε καμιά πράξη από αυτές που μου αποδίδονται. Η μοναδική μου εμπλοκή με την δικογραφία είναι ένα αποτύπωμα μου σε πλαστική σακούλα, ένα κινητό αντικείμενο το οποίο δεν συνδέεται με κανένα άλλο εύρημα της δικογραφίας», ανέφερε συγκεκριμένα στο υπόμνημά 12 σελίδων που κατέθεσε ο Νίκος Ρωμανός, ζητώντας επίσης από ανακρίτρια και εισαγγελέα να μην τον προφυλακίσουν, καθώς δεν υπάρχει καμία που να θεμελιώνει ότι είναι ύποπτος φυγής. Κάτι που τελικά δεν έγινε δεκτό.
Ακόμη ο Νίκος Ρωμανός υποστήριξε ότι το 2013, μετά την φυλάκιση του, ολοκλήρωσε το σχολείο εντός της φυλακής και συμμετείχε στις πανελλήνιες εξετάσεις, όπου και πέτυχε την εισαγωγή του στο ΤΕΙ Αθηνών. Έκτοτε, όπως ανέφερε, συμμετείχε ανελλιπώς σε όλα τα μαθήματα και φοιτούσε με ηλεκτρονική επιτήρηση (βραχιολάκι) χωρίς ποτέ να έχει απασχολήσει για το παραμικρό.
«Συνέχισα να παρακολουθώ τη σχολή μου και μετά την αποφυλάκισή μου και μου απομένουν περίπου έξι μαθήματα για την για να την ολοκληρώσω», υποστήριξε επίσης Ρωμανός και συνέχισε: «Αποφυλακίστηκα το 2019 έχοντας εκτίσει τα προβλεπόμενα από το νόμο και έλαβα η υφ’ όρων απόλυση με αυτοπρόσωπη παρουσία στο Αστυνομικό Τμήμα Ψυχικού όπου ήταν και η μόνιμη κατοικία μου, δύο φορές το μήνα. Από την πρώτη στιγμή έχω τηρήσει απαρεγκλίτως τους όρους και σας προσκομίζω βεβαίωση του Αστυνομικού Τμήματος Ψυχικού (…). Παράλληλα αποφάσισα να δουλέψω αμέσως και βρήκα δουλειά σε κάβα, ως βοηθός στην αποθήκη αλλά λόγω της καραντίνας που επεβλήθη ως μέτρο τον Μάρτιο του 2020 διέκοψα. Παραταύτα με τον ιδιοκτήτη, του οποίου υπεύθυνη δήλωση σας εγχειρίζω, διατηρώ ακόμα και σήμερα επαφές και μάλιστα συζητάμε να συνεργαστούμε εκ νέου, με την τοποθέτησή μου σε διοικητική θέση».
Επιπλέον, ο 31χρονος υποστήριξε ότι θα παραστεί σε τυχόν μελλοντική του δίκη προκειμένου να αποδείξει την αθωότητα του. «Τόσο τα πραγματικά περιστατικά της παρούσας υποθέσεως όσο και ο χαρακτήρας μου αλλά και οι συνθήκες ζωής μου πιστοποιούν πέρα από κάθε αμφιβολία ότι και στο δικαστήριο θα παραστώ και στην εκτέλεση της όποιας απόφασης θα υποβληθώ. Κανένα απολύτως λόγο δεν έχω να μην εμφανιστώ στο ακροατήριο, δεδομένου ότι μόνο με την παρουσία μου σε αυτό θα πετύχω να αποδείξω την αθωότητά μου. Στόχος μου και πρωταρχικό μέλημα σε όλη την εξέλιξη της παρούσας υποθέσεως ήταν και είναι η απόδειξη της αλήθειας και άρα της αθωότητας μου», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Όπως επίσης, συμπλήρωσε πως «τα παραπάνω δηλώνουν βεβαίως ότι κανένα απολύτως μετρό δικονομικού καταναγκασμού εις βάρος μου δεν απαιτείται να ληφθεί προκειμένου να καταστεί βέβαιο ότι θα παραστώ στο ακροατήριο και ότι σε κάθε περίπτωση η επιβολή περιοριστικών όρων αντί προσωρινής κράτησης επαρκή πλήρως. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η προσωρινή κράτηση πρέπει να διατάσσεται εξαιρετικά αποτελώντας το ύστατο δικονομικό μέτρο, αφού πρώτα εξαντληθεί η εκτίμηση όλων των περιοριστικών όρων που προβλέπονται».