Ξεκίνησε η συνταγογράφηση της φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα, γεγονός το οποίο σχολίασε, η πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας για τα κανναβινοειδή, Χρυσούλα Καραναστάση, αλλά και η πρώτη ασθενής στην οποία χορηγήθηκε.

«Επισκεπτόμενοι λοιπόν ασθενείς γιατί στην πλειοψηφία τους δεν είναι ασθενείς, μπορούν να έρθουν σε ένα ιατρείο, αλλά είναι άνθρωποι που χρειάζονται φροντίδα στο χώρο που βρίσκονται. Ανακάλυψα σιγά σιγά ότι μέσα στην προσπάθεια τους να αντιμετωπίσουν αυτό το τόσο τραγικό που τους συμβαίνει, υπήρχε ένας κοινός παρονομαστής και αυτό λεγόταν κάνναβη» δήλωσε.

«Τα κανναβινοειδή μόρια είναι μια ομάδα, μια μεγάλη οικογένεια χημικών μορίων που κατατάσσονται χημικά σε αυτό που λέμε κανναβινοειδή. Μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί πάνω από 140, κατ’ άλλους 150. Όλα αυτά τα παίρνουμε από το φυτό της κάνναβης. Κάθε ένα από αυτά έχει μια διαφορετική φαρμακολογική δράση στον οργανισμό και οι συνδυασμοί τους επίσης μπορεί να έχουν διαφορετικές επιδράσεις» πρόσθεσε.

«Η πιο τεκμηριωμένη, αυτή τη στιγμή, ένδειξη για θεραπεία αφορά στην αντιμετώπιση ορισμένων ανθεκτικών τύπων επιληψίας. Είναι αδειοδοτημένο και στη χώρα μας ένα σκεύασμα το οποίο περιλαμβάνει μόνο κανναβιδιόλη. Το κόστος λοιπόν δυστυχώς αυτή τη στιγμή βαρύνει εξ ολοκλήρου τον ασθενή» σημείωσε δε.

Η πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας για κανναβινοειδή γνωστοποίησε ότι «ξεκινάμε με το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πάτρας, το επιλεγόμενο μάθημα της θεραπείας του πόνου. Θα υπάρξει ένα μάθημα το οποίο θα αφορά το ενδοκανναβινοειδές σύστημα και τα κανναβινοειδή φάρμακα».

Νωρίτερα, μίλησε η πρώτη ασθενής στην Ελλάδα, στην οποία χορηγήθηκε το συνταγογραφούμενο σκεύασμα. «Μετά από τόσα χρόνια αναμονής έχουμε την ευτυχία, ελευθερία όλοι οι ασθενείς να μπορούμε να παραλάβουμε νόμιμα το φάρμακό μας από το φαρμακείο», είπε η ίδια.

Η συνταγογράφηση, ενδείκνυται στις περιπτώσεις ανθεκτικού – χρόνιου πόνου και εφόσον οι ασθενείς δεν ανταποκρίνονται στις συμβατικές θεραπείες ή αντιμετωπίζουν παρενέργειες. Μεταξύ άλλων, χρησιμοποιείται στην επιληψία, τον αυτισμό, την άνοια και το γλαύκωμα. Ύστερα από την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της φαρμακευτικής κάνναβης και στη χώρα μας, έχουν επιλεγεί για τη χορήγησή της 25 ασθενείς.

Διαβάστε ακόμη: