Πωλήσεις επενδυτικών ακινήτων συνολικού ύψους άνω του 1,4 δισ. ευρώ ολοκλήρωσε μέσα στο 2025 η Prodea Investments ΑΕΕΑΠ, έχοντας επιπλέον ολοκληρώσει και νέες συμφωνίες μέσα στο 2026 για ακίνητα εντός κι εκτός Ελλάδας. Αντίστοιχα, η εταιρεία πέρυσι ολοκλήρωσε νέες επενδύσεις ύψους 174 εκατ. ευρώ κυρίως σε εμπορικές αποθήκες και ξενοδοχειακές μονάδες, τους δύο κλάδους όπου σκοπεύει εφεξής να εστιάσει με βάση τις σχετικές ανακοινώσεις της διοίκησης.
Όσον αφορά ειδικότερα τις πωλήσεις ακινήτων που έχουν ολοκληρωθεί από τις αρχές του 2026, η σημαντικότερη από τις συμφωνίες αφορά αυτή με την Εθνική Τράπεζα:
Στο πλαίσιο του προσυμφώνου που είχε υπογράψει η εταιρεία με την Εθνική Τράπεζα στις 26 Φεβρουαρίου υπεγράφη οριστικό συμβόλαιο για 28 ακίνητα και την 19 Μαρτίου 2026 για ένα επιπλέον ακίνητο, με ένα συνολικό τίμημα που ανήλθε σε 274,27 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων ποσό 135,36 εκατ. ευρώ είχε ήδη εισπραχθεί από την εταιρεία το 2025 και το υπόλοιπο ποσό εισπράχθηκε το Φεβρουάριο.
Επιπλέον, στις αρχές Μαρτίου ολοκληρώθηκε η πώληση ενός ακινήτου επί της Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 15, με τίμημα ύψους 44 εκατ. ευρώ και αγοραστή τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ενώ στις σημαντικές πωλήσεις ήταν και αυτή επί της οδού Ερμού 19 στην Αθήνα, επίσης μέσα στο Μάρτιο με τίμημα στα 15 εκατ. ευρώ. Επίσης, στο Ελληνικό, η εταιρεία ολοκλήρωσε στα τέλη Μαρτίου την πώληση του οικοπέδου υπό ανάπτυξη (απόθεμα) επί της οδού Τρίτης 22, με τίμημα στα 6,2 εκατ. ευρώ, ενώ μικρότερο, στα 2,9 εκατ. ευρώ, ήταν το τίμημα από την πώληση ενός ακινήτου επί της οδού Πατησίων 98, στην Αθήνα.
Μικρότερες, με ένα συνολικό τίμημα λίγο πάνω από τα 1,5 εκατ. ευρώ ήταν οι δύο πωλήσεις εκτός Ελλάδας, στην Ιταλία Παβία και τη Φεράρα.
Oι γεωπολιτικές εξελίξεις
Αναφορικά με τις τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, στην ετήσια έκθεση για τα αποτελέσματα του ομίλου το 2025, η διοίκηση αναγνωρίζει ως κυριότερα σημεία που χρήζουν προσοχής την αύξηση του κατασκευαστικού κόστους ακινήτων και την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού (Euribor).
Η διοίκηση της Εταιρείας τις παρακολουθεί στενά και τις αξιολογεί προκειμένου να λάβει τα απαραίτητα μέτρα και να αναπροσαρμόσει τα επιχειρηματικά της σχέδια (αν αυτό απαιτηθεί) με στόχο τη διασφάλιση της επιχειρηματικής συνέχειας και τον περιορισμό τυχόν αρνητικών επιπτώσεων», αναφέρει σχετικά.
Από τη σύγκρουση υπάρχει το ενδεχόμενο να επηρεαστεί σημαντικά η Κύπρος, στην οποία ο όμιλος δραστηριοποιείται κυρίως μέσω της συνδεδεμένης MHV στον κλάδο της φιλοξενίας λόγω της θέσης της στην Ανατολική Μεσόγειο. «Πιθανές επιπτώσεις περιλαμβάνουν αυξημένη ένταση στην περιοχή, επιπτώσεις στον τουρισμό και την οικονομία και ενδεχόμενη μείωση των εσόδων από ξενοδοχειακή δραστηριότητα της MHV. Τα έσοδα ξενοδοχειακού κλάδου από την MHV ανήλθαν σε 62,954 εκατ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2025 και σε αυτή τη φάση δε μπορεί να ποσοτικοποιηθεί η επίδραση στα αποτελέσματα του ομίλου».
Αυτή τη στιγμή ο όμιλος έχει περιορισμένη έκθεση σε έργα ανάπτυξης ακινήτων υπό εξέλιξη σε σχέση με το σύνολο του επενδυτικού χαρτοφυλακίου. Αναφορικά με την έναρξη νέων έργων ανάπτυξης στον χώρο των logistics και της φιλοξενίας, η Prodea συνεχίζει την υλοποίηση των επιχειρηματικών της σχεδίων, «αξιολογώντας με προσοχή τις εξελίξεις προκειμένου να ληφθούν έγκαιρα τα αναγκαία μέτρα και να προβούν σε τυχόν προσαρμογές».
Ως προς τα επιτόκια δανεισμού (Euribor) κατά τη διάρκεια του 2025 παρατηρήθηκε μία πτωτική τάση αλλά συνεχίζουν να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Ο όμιλος έχει ήδη συνάψει συμβάσεις αντιστάθμισης επιτοκιακού κινδύνου για ποσό 781,3 εκατ. ευρώ.
Το ποσοστό των δανειακών κεφαλαίων του ομίλου με όρους σταθερού επιτοκίου ή για τα οποία έχουν ήδη συναφθεί συμβάσεις αντιστάθμισης επιτοκιακού κινδύνου ανέρχεται σε 81,5%. Ο όμιλος εξετάζει τις εναλλακτικές αντιστάθμισης του επιτοκιακού κινδύνου σε σχέση με κάθε νέα δανειακή σύμβαση που συνάπτει.
Αναφορικά με την πληθωριστική πίεση, τα έσοδα της εταιρείας από μισθώματα είναι στην πλειοψηφία τους συνδεδεμένα με ρήτρα αναπροσαρμογής σε σχέση με την μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή.
Σημειώνεται εδώ ότι στο τέλος του 2025, το χαρτοφυλάκιο του ομίλου της Prodea αποτελούνταν αποτελείτο συνολικά από 115 (31 Δεκεμβρίου 2024: 299) ακίνητα συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας περίπου 621 χιλ. τ.μ. και 5 ξενοδοχειακές μονάδες οι οποίες κατά την πλήρη λειτουργία τους θα διαθέτουν 996 κλειδιά.
Στα 115 ακίνητα συμπεριλαμβάνονται και 6 ξενοδοχεία που μισθώνονται σε τρίτους τα οποία κατά την πλήρη λειτουργία τους θα διαθέτουν 517 κλειδιά. Ογδόντα από αυτά τα ακίνητα βρίσκονται στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται σε περιοχές υψηλής προβολής και εμπορικότητας και τα υπόλοιπα στην Κύπρο (18), στην Ιταλία (13), στη Βουλγαρία (2) και τη Ρουμανία (2).
Διαβάστε ακόμη:
-
- Η τόπλες φωτογραφία της Έμιλι Ραταϊκόφσκι από το ταξίδι της στην Ιαπωνία
- Κάιλι Τζένερ: Τα σέξι στιγμιότυπα με μπικίνι δίπλα στην πισίνα
- Το Ιράν σταματά τη διέλευση πλοίων από το Ορμούζ -«Το Ισραήλ παραβίασε την εκεχειρία»
- Πώς οι τρεις «δικογραφίες φωτιά» απειλούν να ανατρέψουν τη στρατηγική της κυβέρνησης

