Σε προχωρημένες συζητήσεις με το αμερικανικό fund HIG Capital με έδρα το Μαιάμι της Φλόριντα, ένα private equity που διαχειρίζεται κεφάλαια της τάξης άνω των 47 δις. δολαρίων και το οποίο δραστηριοποιείται στην Ελλάδα εδώ και χρόνια, σε πλήθος επιχειρηματικών τομέων με έμφαση στα ξενοδοχεία, βρίσκεται ο Ιβάν Σαββίδης για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών (71,85%) του Οργανισμού Λιμένα Θεσσαλονίκης που ελέγχει!

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, ο Ρώσος ολιγάρχης έχει πληροφορηθεί αρμοδίως ότι οι Αμερικανικές Αρχές τον έχουν εντάξει στη δεύτερη λίστα των κυρώσεων, η δημοσιοποίηση της οποίας επίκειται από μέρα σε μέρα, γεγονός που αδιαμφισβήτητα θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις όσον αφορά τα περιουσιακά του στοιχεία στην Ελλάδα και τους τραπεζικούς του λογαριασμούς!

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Ιβάν Σαββίδης κάτω από την πίεση των επικείμενων κυρώσεων και της δέσμευσης λογαριασμών και ακινήτων, επισπεύδει τις συζητήσεις – διαπραγματεύσεις για την πώληση του ΟΛΘ, ενός πολύτιμου και κρίσιμου στρατηγικά asset του χαρτοφυλακίου του, για το οποίο οι Αμερικανικές Αρχές και ειδικά η Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα είχαν δείξει την ενόχληση τους όταν είχε περάσει υπό τον έλεγχο ρωσικών συμφερόντων, λόγω γεωπολιτικής σημασίας!

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως την ώρα τούτη οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών είναι προχωρημένες και διεξάγονται στη βάση της αγοραπωλησίας του ΟΛΘ στα λεφτά που ο Ιβάν Σαββίδης το απέκτησε από το Ελληνικό Δημόσιο, χωρίς premium της τάξης του 10% που αρχικά ζητούσε και σήμερα υπαναχωρεί λόγω πίεσης υπό το βάρος των συνθηκών και της συγκυρίας!

Θυμίζεται ότι ο Ιβάν Σαββίδης διά μέσω της Belterra είχε αποκτήσει το 2017 τον έλεγχο του 67% του ΟΛΘ αντί του ποσού των 232 εκατ. ευρώ, ενώ μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο του 2021 ανέβασε το ποσοστό αυτό στο 71,85% χωρίς ωστόσο να ανακοινώνεται το ακριβές ποσό που δόθηκε για το επιπλέον ποσοστό που περιήλθε στην κατοχή του!

Πάντως, λόγω της διαπραγμάτευσης με τους Αμερικανούς της HIG, χωρίς premium επί της τιμής αγοράς που βρίσκεται σε εξέλιξη, η Διοίκηση του ΟΛΘ μεθοδεύει την διανομή μερίσματος και επιστροφής κεφαλαίου προς τους βασικούς μετόχους, δηλαδή τον Ιβάν Σαββίδη!

Ποια είναι η HIG Capital

Το αμερικανικό fund με υπό διαχείριση κεφάλαια 47 δισ. δολαρίων έχει ανακαλύψει επενδυτικά τη χώρα μας από το μακρινό και σκοτεινό 2014 της κρίσης και των μνημονίων, ενώ εντός του fund υπάρχει έντονο ελληνικό στοιχείο.

Τότε και με αφετηρία τη διάσωση της Μαΐλλης άρχισε σταδιακά να κλιμακώνει τις κινήσεις του εστιάζοντας στον τουρισμό, στα logistics, στην ανάπτυξη ακινήτων, στη ναυτιλία κ.ά.

Ετσι, σήμερα ελέγχει περισσότερα από 11 ξενοδοχεία, αρχής γενομένης από την απόκτηση της Τουριστικές Επιχειρήσεις Νότου Α.Ε. του ομίλου Aldemar και τις μονάδες «Amilia Mare» και «Paradise Village» στη Ρόδο, για να ακολουθήσουν η Mayor Hotels & Resorts (της Γ.E. Δημητρίου), που διαθέτει τέσσερα μεγάλα ξενοδοχεία στην Κέρκυρα, και πολύ πρόσφατα μέσω της εξαγοράς δανείων του ομίλου Κυπριώτη με πέντε μονάδες στην Κω. Παράλληλα, συνεργάζεται επενδυτικά με την Dimand, ενώ αντίστοιχη δυναμική επέδειξε και στον τομέα των logistics (πλειοψηφική συμμετοχή στη Makios Logistics κ.α.), όπου μέσω του σχεδίου εξυγίανσης της Χαλυβουργίας Ελλάδος σκοπεύει να αναπτύξει στο ακίνητο του πρώην εργοστασίου της στον Ασπρόπυργο μεγάλο εμπορευματικό κέντρο.
HIG_capital

Στο HIG Capital τρεις Ελληνες κατέχουν υψηλές θέσεις. Ο κ. Στέλιος Θεοδοσίου, ανώτερο στέλεχος της HIG Europe Realty, με έδρα στο Λονδίνο, είναι ο άμεσα υπεύθυνος για τις επενδύσεις του fund στη χώρα μας. Διαθέτει 15ετή εμπειρία στην αγορά ακινήτων και τις εξαγορές και αναδιαρθρώσεις προβληματικών επιχειρήσεων. Πριν από το HIG είχε περάσει από αντίστοιχα πόστα στην Deutsche Bank. Στο Λονδίνο βρίσκεται και η έδρα του κ. Mιχάλη Ποθητού, διευθυντή του Τμήματος Υποδομών, ενώ προηγουμένως εργάστηκε επί τέσσερα χρόνια στο HIG Europe Buyouts Private Equity Group και νωρίτερα στην Parthenon EY ως σύμβουλος στρατηγικής.

Ο κ. Τζόναθαν Κόντος είναι Managing Director στα γραφεία του HIG στο Σαν Φρανσίσκο. Είναι υπεύθυνος για όλες τις πτυχές της επενδυτικής διαδικασίας, συμπεριλαμβανομένων της χρηματοδότησης και της εκτέλεσης στρατηγικών ανάπτυξης μετά το κλείσιμο συμφωνιών. Ο κ. Κόντος πριν από το HIG είχε θητεύσει στην American Infrastructure Funds, στην TPG Capital και τη Morgan Stanley.