Η πολυσυζητημένη έλευση της ιρλανδικής αλυσίδας προσιτής μόδας Primark στην ελληνική αγορά επανέρχεται στο προσκήνιο και προορισμός αυτή τη φορά είναι το κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα το Μινιόν.

Οι εργασίες ανακατασκευής του εμβληματικού ακινήτου, επί των οδών Πατησίων, Σατωβριάνδου, Δώρου και Βερανζέρου, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και σύμφωνα με πηγές από την αγορά, ανεξάρτητες από την εταιρεία Dimand, στον έλεγχο της οποίας βρίσκεται το κτίριο, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών είναι σε προχωρημένο στάδιο. Από τη Dimand ωστόσο δεν υπήρξε κάποιο σχόλιο σε σχετικό ερώτημα. Πάντως μέχρι σήμερα δεν έχουν πέσει οι τελικές υπογραφές, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες.

Υπενθυμίζεται ότι η Primark είχε φτάσει στο παρά πέντε να μισθώσει τους χώρους του retail στον Πύργο του Πειραιά (ανακατασκευάζεται από την κοινοπραξία Dimand-Prodea-EBRD), αποτελώντας τον μισθωτή «άγκυρα» (anchor tenant), αλλά η συμφωνία δεν οριστικοποιήθηκε. Ενδεχομένως αντί για τον Πειραιά η δημοφιλής αλυσίδα να κάνει ντεμπούτο στην ελληνική αγορά από το νέο Μινιόν.

Σε κάθε περίπτωση η Primark ολοένα και «ζυγώνει» προς τη νότια Ευρώπη. Πριν δύο μήνες άνοιξε το πρώτο της κατάστημα συνολικής επιφάνειας 3.660 τ.μ. στη Σλοβακία, στο εμπορικό κέντρο Eurovea της Μπρατισλάβα. Με τη νέα επένδυση άνω των 10 εκατ. ευρώ η αλυσίδα εισέρχεται στην 16η διεθνή αγορά, ενώ ακολουθεί η Ουγγαρία. Το 2024 η Primark στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη θα διαθέτει 13 καταστήματα σε έξι χώρες.

Retail και γραφεία

Σε ενάμισι χρόνο από σήμερα, το νέο Μινιόν, αναγεννημένο, «πράσινο», με πολλαπλές χρήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της κατοικίας, θα αποκτήσει μια δεύτερη ζωή, με φιλόδοξο στόχο να λειτουργήσει ως καταλύτης για να μεταμορφωθεί η περιοχή πέριξ της Ομόνοιας.

Σε πρώτη φάση θα δοθούν προς χρήση τα κτίρια ΒΓΔΕ πλήρως ενταγμένα στον αρχιτεκτονικό ιστό της Αθήνας. Εκεί θα αναπτυχθούν εμπορικές και γραφειακές χρήσεις.

Το εμπορικό τμήμα, συνολικής επιφάνειας 6.100 τ.μ. θα φιλοξενηθεί σε 4 ορόφους, από το υπόγειο μέχρι τον 2ο.

Οι γραφειακοί χώροι συνολικής επιφάνειας 7.700 τ.μ. θα καταλάβουν τους υψηλότερους ορόφους των κτιρίων ΒΓΔΕ, από τον 3ο έως τον 7ο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχουν εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον κυρίως εταιρείες του κέντρου που θέλουν η νέα τους έδρα να βρίσκεται σε σύγχρονο και αναβαθμισμένο ενεργειακά κτίριο.

Το κτίριο των κατοικιών

Στη συμβολή των πεζοδρόμων Σατωβριάνδου και Δώρου, σε αυτόνομο σημείο από το υπόλοιπο Μινιόν, θα αναπτυχθεί το οικιστικό project, με σκοπό την επαναφορά των μόνιμων κατοίκων στο κέντρο της πόλης.

Συγκεκριμένα, στο κτίριο Α προβλέπεται να γίνουν περίπου 30 διαμερίσματα και 5 μεζονέτες. Το μέγεθος των σπιτιών, που απευθύνονται σε εργένηδες, ζευγάρια, startuppers και νεαρούς επιχειρηματίες, Έλληνες και ξένους, θα κυμαίνεται από 50 έως 125 τετραγωνικά μέτρα και θα εκτείνονται από τον 2ο μέχρι τον 8ο όροφο του κτιρίου. Η συνολική μεικτή επιφάνεια των κατοικιών, οι οποίες θα βγουν προς πώληση, θα είναι περίπου 3.400 τ.μ., ενώ ολόκληρου του κτιρίου ξεπερνά τα 4.500 τ.μ.

Στο ισόγειο και τον 1ο όροφο του κτιρίου Α, οι χώροι θα διατεθούν για εμπορικές χρήσεις και γυμναστήριο.

Οι εργασίες για την ανακατασκευή του κτιρίου Α προβλέπεται να ξεκινήσουν εντός του 2024 και να ολοκληρωθούν σε περίπου δύο χρόνια.

Επένδυση 50 εκατ. ευρώ

Η συνολική ακαθάριστη αξία ανάπτυξης (GDV) του έργου κατά την ολοκλήρωσή του, εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε περίπου 50 εκατ. ευρώ.

Την αναγέννηση του Μινιόν μετά από διεθνή διαγωνισμό έχει αναλάβει ο Μίνως Διγενής, ένας καταξιωμένος αρχιτέκτονας, ιδρυτής του αρχιτεκτονικού γραφείου Minos Digenis Arquitectos με έδρα στη Βαρκελώνη.

Το φαινόμενο Primark

Η Primark που κάποτε ήταν «το κατάστημα που κανείς δεν παραδεχόταν ότι ψώνιζε» και σήμερα θεωρείται η Μέκκα του λιανεμπορίου, προσφέρει μια μεγάλη γκάμα προϊόντων, όπως: βρεφικά και παιδικά ρούχα, γυναικεία, ανδρικά, είδη σπιτιού, αξεσουάρ, υποδήματα, προϊόντα ομορφιάς και είδη ζαχαροπλαστικής. Η αλυσίδα πουλά ρούχα σε τιμές χαμηλότερες από αυτές που χρεώνονται συνήθως, κάτω του κόστους σε αρκετές περιπτώσεις.

Ιδρύθηκε το 1969 στο Δουβλίνο και αποτελεί θυγατρική εταιρεία του βρετανικού ομίλου ABF (Associated British Foods), εισηγμένου στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο οποίος δραστηριοποιείται επίσης στην παραγωγή ζάχαρης, στο λιανεμπόριο τροφίμων, στην παραγωγή πρώτων υλών αρτοποιίας και στην παραγωγή ζωοτροφών.

Τζίρος 7,7 δισ. στερλίνες

Ο τζίρος της Primark, που παράγει το 40% των εσόδων του μητρικού ομίλου Associated British Foods, συνεχίζει την ανοδική του πορεία παρά τις πληθωριστικές πιέσεις που έχουν κάνει τους Βρετανούς πιο συγκρατημένους στις αγορές τους. Στο τρίτο τρίμηνο (κλείνει το οικονομικό της έτος τον Σεπτέμβριο) που έληξε στις 27 Μαΐου 2023, η Primark κατέγραψε αύξηση πωλήσεων κατά 13% στο 1,99 δισ. στερλίνες.

Μάλιστα, η διοίκηση του ομίλου ABF αναβάθμισε τις προβλέψεις για φετινή κερδοφορία εξαιτίας και των καλών επιδόσεων του retail.

Σημειώνεται ότι κατά την προηγούμενη οικονομική χρήση που έληξε στις 17 Σεπτεμβρίου 2022 οι πωλήσεις της αλυσίδας σε σταθερό νόμισμα ανήλθαν σε 7,697 δισ. στερλίνες αυξημένες κατά 40% συγκριτικά με το 2021.

Ωστόσο και παρά το γεγονός ότι συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων λιανέμπορων στην Ευρώπη, η παρουσία της Primark στο ψηφιακό κανάλι πώλησης μέχρι πρόσφατα ήταν ανύπαρκτη, εξ ου και κατέγραψε σημαντικές απώλειες τζίρου κατά την περίοδο της πανδημίας. Πρόσφατα λανσάρισε το μοντέλο click and collect από τα καταστήματά της, ενώ σύμφωνα με όσα αναφέρει η διοίκηση στην τελευταία οικονομική έκθεση, συνεχίστηκε η ανάπτυξη του πολύ βελτιωμένου ιστότοπου της Primark, που έκανε ντεμπούτο στη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία και στις ΗΠΑ και έπεται η Γαλλία.

422 καταστήματα

Αυτή τη στιγμή η Primark  διαθέτει ένα δίκτυο 422 καταστημάτων σε 16 χώρες με την πλειονότητα να βρίσκεται στην Ευρώπη, ενώ ενισχύει το εμπορικό της «αποτύπωμα» και στις ΗΠΑ (θα φθάσει σύντομα στα 20 σημεία πώλησης).

Η διοίκηση της Primark έχει ανακοινώσει σχέδια για επιτάχυνση του ρυθμού επέκτασης, με στόχο να δημιουργήσει δίκτυο 530 καταστημάτων έως το τέλος του 2026.

Διαβάστε περισσότερα