Με τη μέθοδο click away, δηλαδή της προαγοράς των προϊόντων και την παραλαβή τους έξω από το κατάστημα, ανοίγουν από σήμερα με αυστηρούς κανόνες τα εμπορικά καταστήματα. Για τους καταστηματάρχες που δεν έχουν ηλεκτρονικό κατάστημα, τα μηνύματα για τις παραγγελίες θα είναι δωρεάν μέσω της πλατφόρμας e-katanalotis του υπουργείου Ανάπτυξης.

Το click-away θα αποτελέσει το μόνο τρόπο με τον οποίο τα εμπορικά καταστήματα θα μπορέσουν να πωλούν προϊόντα την περίοδο της εορταστικής αγοράς των Χριστουγέννων.

Τα τρία βήματα του click-away είναι τα εξής:

    1. Γίνεται ηλεκτρονική ή τηλεφωνική παραγγελία του προϊόντος.
    2. Ο καταναλωτής προπληρώνει το προϊόν.
    3. Με το αποδεικτικό παραγγελίας – πληρωμής παραλαμβάνει το προϊόν από ειδικά διαμορφωμένο, εξωτερικό χώρο του καταστήματος.

Για παραλαβή παραγγελίας επιτρέπεται η μετακίνηση εντός της ίδιας περιφέρειας.

Προαιρετικά ανοιχτά θα είναι σήμερα και τα σούπερ μάρκετ, ενώ από αύριο επαναλειτουργούν κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία και ΚΤΕΟ.

Από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου ανοίγουν τα κομμωτήρια και τα κουρεία σε όλη τη χώρα, με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Η λειτουργία τους θα γίνεται αποκλειστικά με ραντεβού. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για το προσωπικό και τους πελάτες, ενώ πρέπει να υπάρχει απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των θέσεων εργασίας.

Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται υποχρεωτικά στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.

Ακόμα, οι περιορισμοί κυκλοφορίας παρατείνονται μέχρι τις 7 Ιανουαρίου. Συγκεκριμένα, από σήμερα μέχρι και τις 7 Ιανουαρίου 2021, η κυκλοφορία θα απαγορεύεται από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.