Μέσα σε ένα χρόνο η Premier League έχει δει αρκετούς από τους παίκτες της να κατηγορούνται για σεξουαλική κακοποίηση, βιασμό ή/και κακοποίηση. Ως εκ τούτου, ωθούμενη από διάφορες συλλογικότητες που αγωνίζονται κατά της βίας κατά των γυναικών, η αγγλική λίγκα αποφάσισε να δράσει και, σύμφωνα με την The Telegraph, να καταστήσει υποχρεωτική την εκπαίδευση για τη σεξουαλική συναίνεση για όλους τους παίκτες και το προσωπικό του πρωταθλήματος.

«Αυτό είναι ένα σημαντικό και πολυαναμενόμενο πρώτο βήμα, το οποίο πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση», αντέδρασε η Shaista Aziz, συνδιευθύντρια, των Three Hijabis, μιας από τις ομάδες που συζητούν με την Premier League. «Ωστόσο, χρειαζόμαστε μεγαλύτερη διαφάνεια για το πώς αυτές οι νέες κατευθυντήριες γραμμές θα εφαρμοστούν από τους συλλόγους της Premier League», πρόσθεσε.

Μέχρι τώρα, το αγγλικό πρωτάθλημα διεξήγαγε σεμινάρια για παίκτες ακαδημιών και παίκτες των πρώτων ομάδων, αλλά δεν ήταν υποχρεωτικά για επαγγελματίες παίκτες. Βέβαια δεν είχε ανταποκριθεί σε όλα τα αιτήματα από ομάδες που καταπολεμούν τη βία κατά των γυναικών, συμπεριλαμβανομένου αυτού της αυτόματης αναστολής οποιουδήποτε παίκτη συλλαμβάνεται ως ύποπτος για βιασμό.

Η Shaista Aziz επισημαίνει επίσης ότι ενώ οι συζητήσεις με την Premier League ήταν διδακτικές και οδήγησαν σε δράση, η αγγλική ομοσπονδία παρέμεινε « απορριπτική στη συμπεριφορά της». Η FA είπε στη στήλη της στη Telegraph ότι «καταδικάζει έντονα τη βία και την προκατάληψη κάθε είδους» και ενθαρρύνει όποιον είναι θύμα ή μάρτυρας ανάρμοστης συμπεριφοράς να καταθέσει άμεσα στις Αρχές.