Ξεκινούν πέντε μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις στρατηγικού χαρακτήρα.

Πρόκειται για τέσσερις επενδύσεις στον τουριστικό τομέα και μία στον τεχνολογικό, οι οποίες πρόσφατα εντάχθηκαν με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, στον ν. 4608/2019, περί Στρατηγικών Επενδύσεων.

Οι πέντε επενδύσεις αφορούν τη δημιουργία τεσσάρων ξενοδοχειακών/τουριστικών μονάδων και τριών data centers. Αναλυτικά, πρόκειται για τις επενδύσεις που αφορούν τη δημιουργία των:

  • Elivi Hotels, ύψους 52 εκατ. ευρώ, που θα δημιουργηθεί στη Σκιάθο,
  • Scarlet Beach, ύψους 203 εκατ. ευρώ, που θα δημιουργηθεί στην Ερμιονίδα (Πόρτο Χέλι),
  • Hydra’s Art Residencies, ύψους 119 εκατ. ευρώ, που θα δημιουργηθεί στην Ερμιονίδα,
  • Santorini Valvis Volcanic, ύψους 67,5 εκατ. ευρώ, που θα αναπτυχθεί στη Σαντορίνη,
  • και τέλος τα τρία Microsoft Data Centers, ύψους 976,2 εκατ. ευρώ, που θα αναπτυχθούν σε Κορωπί και Αρτέμιδα (Αττική).

Σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις, και οι πέντε επενδύσεις λαμβάνουν τα κίνητρα της ταχείας αδειοδότησης (προβλέπεται στο άρθρο 13 του ν. 4608/2019) και της χωροθέτησης (προβλέπεται στο άρθρο 11 του ν. 4608/2019).

Σημειώνεται ότι οι τρεις από τις πέντε επενδύσεις (Scarlet Beach, Hyrda’s Art Residencies και data centers Microsoft) ξεπερνούν το όριο των 75 εκατ. ευρώ και επομένως εντάσσονται στον νόμο περί Στρατηγικής Σημασίας Επενδύσεων, ενώ για τις δύο μικρότερες (Elivi Hotels και Santorini Valvis Volcanic) τα κριτήρια ένταξης στον νόμο αφορούν ύψος άνω των 40 εκατ. ευρώ και τη δημιουργία περισσότερων από 75 θέσεων εργασίας.

Elivi Hotels: Το επενδυτικό σχέδιο αφορά την κατασκευή ξενοδοχειακού συγκροτήματος κατηγορίας 5*, συνολικής δυναμικότητας 267 δωματίων-534 κλινών σε δύο μισθωμένα οικόπεδα στην περιοχή Κουκουναριές της Νήσου Σκιάθου. Η επένδυση θα υλοποιηθεί από την ομώνυμη επιχείρηση και θα απαιτήσει 52 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία αναφέρει ότι θα χρηματοδοτήσει τη σχετική επένδυση με ίδια κεφάλαια κατά 50% και το υπόλοιπο 50% με δανεισμό. Η εταιρεία αναφέρει ακόμη ότι θα δημιουργήσει 187 νέες μόνιμες θέσεις εργασίας. Σημειώνεται ότι η εταιρεία ήδη διαθέτει σημαντική τουριστική μονάδα στην ίδια περιοχή (Ξενία Σκιάθου).

Scarlet Beach Hotel: To επενδυτικό σχέδιο αφορά τη δημιουργία και τη λειτουργία σύνθετου τουριστικού καταλύματος στη θέση Πετροθάλασσα του Δήμου Ερμιονίδας (Αργολίδα), συνολικού ύψους 203 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, το επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνει την ανάπτυξη:

  • ξενοδοχειακού συγκροτήματος 5* και δυναμικότητας 100 κλινών,
  • 15 τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών και
  • συνεδριακού κέντρου, spa, γυμναστηρίου, εστιατορίων και λοιπών συναφών υποδομών.

Η επένδυση θα χρηματοδοτηθεί από την ομώνυμη επιχείρηση κατά 25% με ίδια κεφάλαια και κατά 75% με δανεικά κεφάλαια. Η ολοκλήρωσή της επένδυσης θα δημιουργήσει 214 νέες θέσεις εργασίας.

Hydra’s Art Residencies: Το επενδυτικό σχέδιο αφορά τη δημιουργία ενός πρότυπου θεματικού, αειφορικής κατασκευής και λειτουργίας τουριστικού συγκροτήματος, το οποίο θα περιλαμβάνει ξενοδοχειακό συγκρότημα 164 δωματίων με υποστηρικτικές υποδομές (spa, εστιατόρια, bar κ.λπ.), convention center 250 θέσεων, δύο ζώνες παραθεριστικών κατοικιών με συνολικά 229 κατοικίες, χώρους τέχνης, πολιτισμού, αναψυχής και άθλησης, καθώς και μαρίνα σκαφών 40 θέσεων.

H ανάπτυξη της τουριστικής μονάδας θα γίνει από την εταιρεία Plepi Land Development στη θέση ΠΛΕΠΙ της Κοινότητας Θερμησίας, του Δήμου Ερμιονίδας. H επένδυση, ύψους 119 εκατ. ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί με ίδια κεφάλαια κατά 30% και δανεισμό 70% και θα δημιουργήσει 190 θέσεις εργασίας.

Santorini Valvis Volcanic: To επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνει την ανέγερση ξενοδοχείου 5* και τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών, συνολικής δυναμικότητας 166 κλινών, σε ιδιόκτητη έκταση 108 στρεμμάτων στη θέση Πλατύναμος στο Εμπορειό της Σαντορίνης. Η τουριστική μονάδα επίσης θα περιλάβει την ανάπτυξη ενός συγκροτήματος γευσιγνωσίας, μια μικρή μονάδα επίδειξης για την εμφιάλωση και για τις λοιπές εργασίες του οινοποιείου και του ελαιουργείου, χώρους εστίασης, εκδηλώσεων και μικρών συνεδρίων, κέντρο υπηρεσιών ευεξίας, αναζωογόνησης, θαλασσοθεραπείας, μονάδα βιολογικού καθαρισμού και αφαλάτωσης κ.λπ.

Επενδυτής είναι η Αθηναίων Γη ΑΕ, η οποία, όπως αναφέρει, θα χρηματοδοτήσει τη συγκεκριμένη τουριστική ανάπτυξη μέσω ιδίων κεφαλαίων (20%) και τραπεζικού δανεισμού (80%). Η επένδυση θα δημιουργήσει τουλάχιστον 75 θέσεις εργασίας.

Microsoft (data centers): Το επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνει τη δημιουργία τριών κέντρων δεδομένων, συνολικού ύψους 976,2 εκατ. ευρώ. Τα κέντρα θα δημιουργηθούν στην Ανατολική  Αττική και συγκεκριμένα το πρώτο Κέντρο Δεδομένων θα κατασκευαστεί εντός του Επιχειρηματικού Πάρκου «Πέτρα – Γιαλού – Βούλια – Προκαλήσι», στον δήμο Σπάτων – Αρτέμιδος, και τα δύο άλλα κέντρα δεδομένων θα κατασκευαστούν στη θέση Μπουρμπουτσάνα στο Κορωπί. Η επένδυση, όπως αναφέρει η αμερικανική εταιρεία Microsoft Operations 4733, θα υλοποιηθεί 100% με ίδια κεφάλαια.

Διαβάστε ακόμη: