Την εκτίμηση ότι η χώρα μας θα μπει σύντομα στην «πράσινη» λίστα της Βρετανίας από την «πορτοκαλί», στην οποία βρίσκεται σήμερα, εξέφρασε η Βρετανίδα πρέσβης Κέιτ Σμιθ μιλώντας σε τηλεημερίδα με θέμα «Τουρισμός και Aσφάλεια».
Η Κέιτ Σμιθ υπενθύμισε πως τα στοιχεία της πανδημίας αναθεωρούνται κάθε τρεις εβδομάδες και επομένως η Ελλάδα είναι πολύ πιθανό να θεωρηθεί ασφαλής τουριστικός προορισμός.
H βρετανική κυβέρνηση διατήρησε τη χώρα μας στην «πορτοκαλί» λίστα
Η μετάβαση από την «πορτοκαλί» στην «πράσινη» λίστα θα διευκολύνει τη ροή των Βρετανών τουριστών προς την Ελλάδα, καθώς δεν θα υπάρχει η υποχρέωση της καραντίνας μετά την επιστροφή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα η βρετανική κυβέρνηση διατήρησε τη χώρα μας στην «πορτοκαλί» λίστα παρά τα δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου πως θα δινόταν το «πράσινο φως» για τουλάχιστον πέντε νησιά που αποτελούν δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς για τους Βρετανούς τουρίστες.
Θυμίζουμε πως οι βρετανικές αρχές αφαίρεσαν την Πορτογαλία από τη λίστα των «πράσινων χωρών», από τις οποίες δεν απαιτείται να μπαίνουν σε καραντίνα οι επισκέπτες μετά την επιστροφή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω αύξησης των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού και του κινδύνου που θέτει μια μετάλλαξη της ινδικής παραλλαγής του, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς.
Γιατί η Πορτογαλία βγήκε εκτός της «πράσινης λίστας»;
Παράλληλα, η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να μην εντάξει καμία νέα χώρα στην «πράσινη λίστα», αντιθέτως μετέφερε άλλες επτά από την «πορτοκαλί» στην «κόκκινη». Πρόκειται για το Αφγανιστάν, το Μπαχρέιν, την Κόστα Ρίκα, την Αίγυπτο, τη Σρι Λάνκα, το Σουδάν και το Τρινιντάντ και Τομπάγκο. Όλες οι αλλαγές τίθενται σε εφαρμογή από τις 4 π.μ. της Τρίτης, 8 Ιουνίου.
«Το ποσοστό θετικότητας σχεδόν διπλασιάστηκε από την τελευταία αξιολόγηση της Πορτογαλίας» είπε ο υπουργός, εξηγώντας στους δημοσιογράφους τους λόγους για τους οποίους το Λονδίνο έλαβε αυτή την απόφαση. «Και έχει εντοπιστεί ένα είδος νεπαλέζικης μετάλλαξης της λεγόμενης ινδικής παραλλαγής», προσέθεσε, εξηγώντας ότι «απλώς δεν ξέρουμε» κατά πόσο η συγκεκριμένη παραλλαγή καλύπτεται από τα υπάρχοντα εμβόλια.