Περιορισμούς στην λειτουργία των σούπερ-μάρκετ ώστε να μην διαθέτουν διαρκή αγαθά ζητούν με ερώτησή τους, που  κατατέθηκε με  πρωτοβουλία του τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, Αλέξη Χαρίτση, και του αναπληρωτή τομεάρχη Ανάπτυξης, Χάρη Μαμουλάκη58 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές, ενώ τα εξειδικευμένα καταστήματα λιανικής θα παραμείνουν κλειστά έως τις 30 Νοεμβρίου, τα σούπερ-μάρκετ θα συνεχίσουν την λειτουργία τους, με διευρυμένα μάλιστα ωράρια.  Ενώ μαζί με την κάλυψη των επιβεβλημένων αναγκών του γενικού πληθυσμού σε τρόφιμα κλπ. τα σούπερ-μάρκετ θα πουλάνε και διαρκή αγαθά όμως βιβλία, είδη ρουχισμού, ηλεκτρικές συσκευές κοκ. δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις που έχουν ως βασική τους δραστηριότητα την πώλησή ανάλογων προϊόντων.

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι η επίδραση του προηγούμενου κύματος της πανδημίας είχαν ασύμμετρες επιπτώσεις σε διαφορετικούς τομείς του εμπορίου, με τις επιχειρήσεις ένδυσης και βιβλίου να είναι από τις πρώτες πληγωμένες. Ενώ οι τάσεις ενίσχυσης του ηλεκτρονικού εμπορίου σε συνδυασμό με το ψηφιακό χάσμα μεταξύ μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μεγάλων ομίλων στην εμπορία τελικών καταναλωτικών αγαθών, έχει ως αποτέλεσμα οι επιπτώσεις να είναι σημαντικά μεγαλύτερες για τις πιο μικρές εμπορικές επιχειρήσεις.

Κατόπιν αυτών, οι βουλευτές ρωτάνε τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων αν σκοπεύει να επιβάλει περιορισμούς στην λειτουργία των υπεραγορών τροφίμων ώστε να μην διαθέτουν διαρκή αγαθά και τι μέτρα προτίθεται να λάβει για να περιοριστούν οι τάσεις συγκεντροποίησης του εμπορίου σε λίγους, μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, που έχουν παρατηρηθεί με ιδιαίτερη ένταση κατά την περίοδο της πανδημίας.