Τρόμος και πανικός επικράτησε στο κέντρο της Πράγας όπου, σύμφωνα με πληροφορίες 15 άτομα έχασαν τη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένου του δράστη, και 24 τραυματίστηκαν από πυροβολισμούς  σε Πανεπιστήμιο.

Ο ένοπλος ήταν φοιτητής στη Φιλοσοφική Σχολή στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα ενώ το περιστατικό έγινε πολύ κοντά στη Γέφυρα του Καρόλου και το κάστρο.

Στους νεκρούς συγκαταλέγεται και ο δράστης της επίθεσης ο οποίος, σύμφωνα με αναφορές, αυτοπυροβολήθηκε όταν αυτοκίνητα της αστυνομίας έφτασαν στο σημείο.

Ο δράστης φέρεται να είναι ο 24χρονος φοιτητής David Kozak.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο πατέρας του δράστη βρέθηκε νεκρός νωρίτερα σήμερα, όπως δήλωσε η αστυνομία.

Το όπλο της επίθεσης:

oplo

«Πάντα ήθελα να σκοτώνω»

Σε ένα μήνυμα που έχει κυκλοφορήσει στα μέσα της Τσεχίας, ο δράστης φέρεται να είχε προαναγγείλει την επίθεση σε εκπαιδευτικό ίδρυμα. «Θέλω να κάνω επίθεση σε σχολείο και πιθανόν να αυτοκτονήσω. Η Alina Afanaskina με βοήθησε. Πάντα ήθελα να σκοτώνω, νόμιζα θα γίνω μανιακός στο μέλλον. Ήταν πιο επικερδές να κάνω μαζική επίθεση από κατά συρροήν. Κάθισα, περίμενα, ονειρεύτηκα» φέρεται να είχε γράψει μεταξύ άλλων.

david

 

davi

Σημειώνεται πως η Alina στην οποία αναφέρεται, είναι η 14χρονη δράστις που στις 7 Δεκεμβρίου 2023 επιτέθηκε και πυροβόλησε σε σχολείο στο Bryansk της Ρωσίας όπου δύο μαθητές σκοτώθηκαν και άλλοι 5 τραυματίστηκαν πριν αυτοκτονήσει η ένοπλη.

Σοκάρει νέο βίντεο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δείχνει ανθρώπους να πηδούν από παράθυρο για να γλιτώσουν από τον μακελάρη στην Πράγα.

Οι φοιτητές πηδούν από παράθυρο του κτιρίου για να βγουν έξω, πέφτοντας σε ταράτσα που βρίσκεται από κάτω.

drastis_prague

«Με βάση τις πρώτες πληροφορίες μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι υπάρχουν νεκροί και τραυματίες στον τόπο του συμβάντος», ανέφερε η αστυνομία της Πράγας στο Twitter.

Δείτε σε μια συγκλονιστική φωτογραφία φοιτητές του ιδρύματος να προσπαθούν να καλυφθούν από τον δράστη, ισορροπώντας πάνω σε ένα πεζούλι στην κορυφή του κτιρίου

foitites_tsexia

Δείτε φωτογραφία από την επέμβαση της Αστυνομίας στο σημείο

astynomia_prague

«Ως αποτέλεσμα των πυροβολισμών, αποστείλαμε αρκετά συνεργεία διάσωσης στον τόπο του εγκλήματος. Πρόκειται για μεγάλο αριθμό τραυματιών», δήλωσε εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Διάσωσης της Πράγας. «Ο ακριβής αριθμός δεν είναι ακόμη γνωστός» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με καθηγητή που διδάσκει στο πανεπιστήμιο, οι φοιτητές και το προσωπικό έλαβαν το απόγευμα της Πέμπτης ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να μείνουν σε ασφαλές μέρος εντός του ιδρύματος. «Έχουμε οχυρωθεί στον δεύτερο όροφο, οι πυροβολισμοί σημειώνονταν στον τέταρτο», ανέφερε σε τοπικό μέσο προσθέτοντας ότι ακούστηκε μεγάλος αριθμός πυροβολισμών.

Σε βίντεο και φωτογραφίες που δημοσιεύουν ΜΜΕ και πολίτες σε social media, φαίνεται κόσμος να τρέχει πανικόβλητος και να βγαίνει από κτίριο με τα χέρια ψηλά.

Η αστυνομία με tweet της καλεί τους κατοίκους της γύρω περιοχής να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους.

 

Το Πανεπιστήμιο του Καρόλου (Charles University) στην Πράγα ή γνωστό ιστορικά ως Πανεπιστήμιο της Πράγας είναι το παλαιότερο και μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Τσεχικής Δημοκρατίας. Αποτελεί, επίσης, ένα από τα παλαιότερα πανεπιστήμια στην Ευρώπη που λειτουργούν αδιάκοπα από την ημέρα που ιδρύθηκαν. Σήμερα, το πανεπιστήμιο αποτελείται από 17 σχολές που βρίσκονται στην Πράγα (οι 14), το Χράντεκ Κραλόβε και το Πλζεν.

Διαβάστε ακόμη: