Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε τους μαχητές της Wagner και άλλων μισθοφορικών ομάδων να ορκιστούν πίστη στη Ρωσία.

Το προεδρικό διάταγμα, που υπέγραψε ο Βλαντιμίρ Πούτιν την Παρασκευή- δύο ημέρες μετά τον θάνατο του Γεβγκένι Πριγκόζιν και άλλων ηγετών της Wagner στο αεροπορικό δυστύχημα- έχει άμεση ισχύ.

Στο μεταξύ, το Σάββατο μια ακροδεξιά μονάδα της Wagner, η Rusich, ανακοίνωσε ότι σταματά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Με ανάρτηση στο Telegram κατηγόρησε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ότι απέτυχε να προστατεύσει ένα από ιδρυτικά μέλη της μονάδας, τον Γιαν Πετρόφσκι, ο οποίος συνελήφθη στη Φινλανδία για παραβιάσεις που σχετίζονται με τη βίζα και είναι αντιμέτωπος με την έκδοση στην Ουκρανία.

«Ξεκάθαρο μήνυμα» του Βλαντιμίρ Πούτιν στους μαχητές

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει να έχει μεγαλύτερο έλεγχο της Wagner για να διασφαλίσει ότι δεν θα αντιμετωπίσει άλλη κρίση στο μέλλον», δήλωσε στο BBC η Νάτια Σεσκούρια, του Royal United Services Institute, ένα think tank με έδρα στο Λονδίνο.

«Είναι ένα συγκαλυμμένο μήνυμα προς τις υπηρεσίες πληροφοριών των ενόπλων δυνάμεων, προκειμένου να βρεθούν μαχητές της Wagner και να ασκηθούν διώξεις σε βάρος του», εκτίμησε ο Πέτρο Μπουρκόφσκι, επικεφαλής του Democratic Initiatives Foundation, think tank με έδρα στην Ουκρανία.

Όμως, συμπλήρωσε, αποτελεί και ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τους μαχητές της Wagner. «Είτε θα δώσετε τον όρκο και θα κρατήσετε τα όπλα, είτε θα αφοπλιστείτε. Θα υπακούσετε ή θα πάτε στη φυλακή», συμπλήρωσε.

«Κάποιοι πιστοί στον Πριγκόζιν δεν θα δώσουν τον όρκο»

Λίγες εβδομάδες πριν από την ανταρσία του Γεβγκένι Πριγκόζιν, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε δώσει περιθώριο έως την 1η Ιουλίου στις μισθοφορικές ομάδες προκειμένου να υπογράψουν συμβάσεις με τις ένοπλες δυνάμεις.

Ο Πριγκόζιν αρνήθηκε να το κάνει, επειδή δεν ήθελε η Wagner να επιχειρεί υπό το υπουργείο. Ο Πούτιν ήταν υπέρ του σχεδίου με τις συμβάσεις, κάτι που αποτέλεσε την πρώτη δημόσια κόντρα τους, η οποία κλιμακώθηκε και κατέληξε στην ανταρσία.

Πώς αναμένεται να αντιδράσουν οι μαχητές στο διάταγμα του Βλαντιμίρ Πούτιν; «Επέλεξαν τη Wagner επειδή σε αυτή είχαν ειδική μεταχείριση, χωρίς τη γραφειοκρατία του τεράστιου ρωσικού στρατού. Αν έχουν ειδική μεταχείριση υπό τις εντολές του Πούτιν, δεν νομίζω ότι θα τους ενδιαφέρει πού, για ποιον και ποιον πολεμάνε», εκτίμησε ο Μπουρκόφσκι.

Κάποιοι που είναι πιστοί στον Πριγκόζιν, δεν θα δώσουν τον όρκο, δήλωσε η Σεσκούρια από την πλευρά της. «Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στον Πούτιν μακροπρόθεσμα», πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμη: