«Σοβαρή πρόκληση» για τη Ρωσία χαρακτήρισε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τις στρατιωτικές ασκήσεις της Ουάσινγκτον και του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα, σε συνέντευξή του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

«Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ πραγματοποιούν μη προγραμματισμένες ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα. Όχι μόνο με μια αρκετά ισχυρή ναυτική ομάδα, αλλά επίσης με την αεροπορία, συμπεριλαμβανομένης της στρατηγικής αεροπορίας», δήλωσε ο Πούτιν σε συνέντευξή του στη ρωσική τηλεόραση, η οποία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου.

Καμία εμπλοκή της Ρωσίας στην κρίση Πολωνίας – Λευκορωσίας

Σε διάψευση των ισχυρισμών ότι η Μόσχα βοηθά στην ενορχήστρωση της  μεταναστευτικής κρίσης στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας, προχώρησε εκ νέου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Κατηγορώντας τις πολιτικές της Δύσης στη Μέση Ανατολή για την κρίση, ο Πούτιν απάντησε στους ισχυρισμούς της Πολωνίας και άλλων ότι η Ρωσία συνεργάζεται με τη Λευκορωσία για να στείλει μετανάστες στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

“Θέλω να το μάθουν όλοι. Δεν έχουμε καμία σχέση με αυτό”, ανέφερε σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση που μεταδόθηκε το Σάββατο, στις πρώτες δημόσιες δηλώσεις του, σχετικά με τις απειλές της Λευκορωσίας.

Ο Πούτιν είπε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να μιλήσουν με τον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο για να επιλύσουν την κρίση και ότι «όπως το καταλαβαίνω» η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ήταν έτοιμη να το κάνει.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε από πού προήλθαν αυτές οι κρίσεις που σχετίζονται με τους μετανάστες… από τις ίδιες τις δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών χωρών», είπε.

Προειδοποίηση στον Λουκασένκο για το φυσικό αέριο

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε επίσης ότι η Λευκορωσία δεν διαβουλεύτηκε μαζί του, σχετικά με την απειλή για τη διακοπή της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, προσθέτοντας ότι μία τέτοια κίνηση εμπεριέχει τον κίνδυνο επιδείνωσης των διμερών σχέσεων μεταξύ του Μινσκ και της Μόσχας.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο απείλησε την Πέμπτη να ανταποδώσει οποιεσδήποτε νέες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Λευκορωσίας για τη μεταναστευτική κρίση στη συνοριακή γραμμή με την ΕΕ, αφήνοντας εννοηθεί ότι θα μπορούσε να διακόψει τη ροή του φυσικού αερίου και άλλων αγαθών που διέρχονται μέσω της Λευκορωσίας.

Η προειδοποίησή του προκάλεσε αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η οποία λαμβάνει περίπου το 1/3 της ροής του αναφερόμενου καυσίμου από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου και του αγωγού Γιαμάλ-Ευρώπης που περνάει μέσω της Λευκορωσίας προς την Πολωνία και τη Γερμανία.

Το τμήμα του αγωγού που διέρχεται από τη Λευκορωσία ανήκει στην κυριότητα του ρωσικού ενεργειακού μονοπωλίου της Gazprom.

«Μίλησα πρόσφατα με τον Λουκασένκο δύο φορές και αυτό δεν το ανέφερε καθόλου σε εμένα, ούτε το άφησε να εννοηθεί» δήλωσε ο Πούτιν σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Φυσικά, στη θεωρία ο Λουκασένκο ως πρόεδρος μιας χώρας διέλευσης μπορεί να διατάξει της διακοπή της ροής του φυσικού αερίου μας προς την Ευρώπη. Αλλά αυτό θα αποτελέσει παραβίαση της μεταξύ μας συμφωνίας, για τη μεταφορά του φυσικού αερίου και ελπίζω ότι αυτό δεν θα συμβεί» πρόσθεσε ο Πούτιν.