Σε περίοδο που η κινητικότητα θα είναι διαρκής , τα γεγονότα αλλεπάλληλα , οι αναταράξεις θα αποτελούν μέρος της καθημερινότητας και οι εκπλήξεις δεν θα λείπουν , έχουν εισέλθει από τις αρχές του μήνα οι αγορές.

Το νέο τοπίο είναι δύσκολα ανιχνεύσιμο , γιατί αυτό που συμβαίνει σε οικονομίες και χρηματιστήρια έχει για χρόνια να εμφανιστεί.

Πράγματι ποτέ στο άμεσο παρελθόν δεν τέθηκε τόσο επιτακτικά θέμα επιτοκίων που ανέτρεψε πεπατημένες δεκαετιών και έθεσε σε νέα βάση συζήτησης τους τρόπους αντίδρασης.

Η «αιτία του κακού» είχε ως αποτέλεσμα δυσκολίες αντίδρασης ακόμη και από τις κεντρικές τράπεζες , που οχυρωμένες πίσω από το επιχείρημα των θωρακισμένων οικονομιών , βαυκαλίζονται με την φενάκη ότι τα πάντα είναι υπό έλεγχο.

Αν όμως αυτό συνέβαινε τότε οι σοβαρές αδυναμίες που διαπιστώθηκαν μετά το πρόβλημα της Silicon Valley Bank , θα περιοριζόταν στις μικρές ή μεσαίες τράπεζες των ΗΠΑ και δεν θα απειλούσαν ούτε την ελβετική Gredit Lyonnais , ούτε πολύ περισσότερο την άλλοτε κραταιά αλλά για τα τελευταία χρόνια ασθενή και υποτροπιάζουσα Deutsche Bank.

Σήμερα λόγω της προσπάθειας που καταβλήθηκε κατά το Σαββατοκύριακο, οι αγορές δείχνουν να ισορροπούν και πάλι. Όλες οι ενδείξεις όμως οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται περί ασταθούς ισορροπίας η οποία θα εξακολουθεί να επηρεάζεται από το γενικότερο παγκόσμιο οικονομικό και πολιτικό πλαίσιο που εξακολουθεί να είναι απρόβλεπτο και ευμετάβλητο.

Ανάλογος θα είναι και ο τρόπος συμπεριφοράς των αγορών. Δεν υπάρχουν πλέον σταθερές ,οι μεταβλητές συνεχώς διαφοροποιούνται. Όλα μπορούν να συμβούν , οι τάσεις συνεχώς θα διαφοροποιούνται .

Παρόλα αυτά υπάρχει ένα θετικό στοιχείο που δεν πρέπει να παραβλέπεται: Οι μηχανισμοί αντίδρασης , δηλαδή τράπεζες και κεντρικές κυβερνήσεις, βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού. Μπορεί οι λύσεις που επιλέγουν στις πλείστες των περιπτώσεων να μην είναι οι πλέον δόκιμες. Αλλά μετά την πρώτη έκπληξη δείχνουν να αντιδρούν και πειραματίζονται με νέα «εργαλεία».

Έτσι μπορεί μεν το συνολικό πρόβλημα να μην επιλύεται αλλά προλαμβάνεται η επέκτασή του και περιορίζονται οι ζημίες που προκαλεί.

Είναι επόμενο οικονομία και αγορά να παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις με μεγάλο ενδιαφέρον , λαμβάνοντας υπόψη και τις ελληνικές ιδιαιτερότητες.

Η συμπόρευση του ελληνικού χρηματιστηρίου με τις ξένες αγορές θεωρείται υπό αυτήν την έννοια ως αναμενόμενη, όπως μπορεί να διαπιστωθεί και από τη σημερινή συνεδρίαση.

Καθώς όμως η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές έχει αρχίσει , όσα καταγράφονται στην εγχώρια πολιτική σκηνή θα αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη βαρύτητα, χωρίς να αντιστρέφουν τουλάχιστον στο ορατό μέλλον την μακροπρόθεσμη ανοδική τάση.

Διαβάστε περισσότερα