Θέλω να σας εξομολογηθώ μια βαθιά μου ανησυχία! Πέρασαν τόσες μέρες από την συνεδρίαση του περίφημου ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, όπου το θέμα Ελλάκτωρα δεν πέρασε αλλά γύρισε πίσω στην Εκτελεστική Επιτροπή και δυστυχώς οι 2 «κυρίες ντετέκτιβ» έχουν εξαφανισθεί από το προσκήνιο της χρηματιστηριακής και επιχειρηματικής ζωής! Ούτε φωνή, ούτε ακρόαση…

Ομολογώ ότι μου λείπουν! Προφανώς βιώνω κάποιας μορφής δημοσιογραφική εξάρτηση… Και διερωτώμαι πως θα αντέξω χωρίς να βλέπω τη φωτογραφία με το εντυπωσιακό χτένισμα και το μόνιμο χαμόγελο της κυρίας Προέδρου στα γνωστά (γλειψιματικά) οικονομικά σάιτ! Και χωρίς να ακούω να μιλάνε όλοι με θαυμασμό για την κυρία αντιπρόεδρο με το κοστούμι και το πούρο στο χέρι…

Ποιοι και γιατί χτυπάνε τον Στάσση κάτω από τη ζώνη…

Μαθαίνω ότι, στη διοίκηση της ΔΕΗ υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα ότι τα δημοσιεύματα που διακινούνται στον Τύπο, με αφορμή πρωτοσέλιδο «συντηρητικής» αλλά αντιμητσοτακικής Κυριακάτικης εφημερίδας εναντίον του ισχυρού άνδρα της επιχείρησης Γ. Στάσση, απορρέουν από συγκεκριμένους επιχειρηματικούς κύκλους οι οποίοι «θίγονται» από το success story της ΔΕΗ και έχουν ήδη απωλέσει την πρωτοκαθεδρία στο χώρο της ενέργειας και όχι μόνο!

Την ίδια στιγμή, οι «επιθέσεις» κατά της ΔΕΗ και του Γ. Στάσση προσωπικά κλιμακώνονται και από τους γνωστούς – άγνωστους δημοσιογραφικούς κύκλους που έχουν κάνει «καριέρα» μέσα από την εξυπηρέτηση διαπλεκόμενων συμφερόντων αλλά και με την (με το αζημίωτο) ενασχόληση τους εσχάτως και με την ενέργεια και κατασκευές!

Σε κάθε περίπτωση πάντως, για να επιστρέψουμε στο κεντρικό θέμα μας, η Διοίκηση της ΔΕΗ διαβεβαιώνει ότι έχει εντοπίσει τους διακινητές της λάσπης κατά του Στάσση και των διαρροών στην αγορά, τα συμφέροντα δηλαδή που κάνουν προσωπικό παιχνίδι σε βάρος της επιχείρησης αλλά και εμμέσως κατά του επενδυτικού κοινού! Και όπως είναι εύλογο, έχει ενημερωθεί σχετικά και το Μέγαρο Μαξίμου που ετοιμάζεται όπως ακούω, να … (τους) πάρει (τα) μέτρα!

Πού εξαφανίστηκε ο Χάρης;

Και μια ο λόγος για την ΔΕΗ, το μυαλό μου συνειρμικά οδηγήθηκε στον Χάρη! Ποιον Χάρη; Μα, ένας είναι ο Χάρης…

Ο μεγάλος πρωταγωνιστής των εμβληματικών ιδιωτικοποιήσεων και αυξήσεων κεφαλαίου της υπό κρατικό έλεγχο αγοράς, έχει χαθεί από το προσκήνιο, για να μην πω από προσώπου γης!

Βλέπετε όλοι αυτοί που πείστηκαν να μπουν στην αύξηση της ΔΕΗ και μετά είδαν ιδίοις όμμασι τα funds να την κοπανάνε μαζικά και την τιμή της μετοχής να κατρακυλάει πολύ κάτω από την τιμή εισαγωγής, δεν μπορούν εύκολα να το χωνέψουν!

Αλλά μου λένε ότι και στην Εθνική τον ψάχνουν, αφού άφησε σε εκκρεμότητα – λόγω και της συγκυρίας για να είμαστε δίκαιοι- τις επαφές με επιχειρηματίες και εφοπλιστές για το placement του 20% από το ΤΧΣ! Οπότε ο Χάρης κινείται προς το παρόν στο σκοτάδι, μέχρι να κάτσει η σκόνη! Και δεν πιστεύω ότι τα βγάζει πέρα δύσκολα…

Στην Εθνική βρήκαν τον Σπύρο!

Αυτά τα καλά παιδιά της Εθνικής τράπεζας (στο καλάθι δεν χωρούν στο κοφίνι περισσεύουν), μπορεί όντως να αναζητούν εναγωνίως τον Χάρη που έχασαν, όμως όπως βλέπω βρήκαν τον Σπύρο, τον μέγα ντηλαδόρο με τα κρουασάν, τα κρέατα, τα ακίνητα του Νίκα στον Άγιο Στέφανο και εσχάτως μέτοχο μειοψηφίας στις σοκολάτες αμυγδάλου της ΙΟΝ (α, ρε Σπύρο, έτσι όπως πας θα μας τις κόψεις και αυτές…)!

Τα «καλά παιδιά» της Εθνικής έρχονται να επιβεβαιώσουν γιατί ο Σπύρος το καλό παιδί και άξιο παλληκάρι, που αγαπάνε τόσο πολύ οι Άραβες της οικογένειας Ολάγιαν, όπως διαβάζω στα γνωστά γλειψιματικά σάιτ (σλουρπ, σλουρπ), δικαίως χαρακτηρίζεται ως το αγαπημένο – προνομιακό- παιδί του τραπεζικού συστήματος! Εν μέσω κρίσης, πολέμου, πληθωρισμού, αύξησης επιτοκίων, συνεχίζουν να δανείζουν τον δημοσιοσχεσίτη Σπύρο, προκλητικά και προνομιακά!

Την ώρα που για τις πραγματικά υγιείς επιχειρήσεις έχουν κλείσει την κάνουλα!

Να τον χαίρεστε εκεί στην Εθνική τον εκλεκτό σας! Και να σας χαίρεται φυσικά, γιατί χωρίς όλους εσάς τους τραπεζοκένταυρους, τα «λευκά κολάρα» των bonus και των υψηλών αμοιβών, τίποτε δεν θα ήταν – εδώ και πολλά χρόνια- το ίδιο!

Το … «άσπρισμα» τους βγήκε! Αν προλάβουν να πουλήσουν… οι θεσμικοί «πετρελαιάδες»!

Πάντως αυτοί οι «εφοπλιστές» (στην Ελλάδα ως γνωστόν ότι δηλώσεις είσαι) της Αρκαδίας, των διεθνών υδάτων του Περσικού κόλπου και της Βενεζουέλας, στάθηκαν τυχεροί, καθώς το … «άσπρισμα» τους βγήκε και με το παραπάνω!

Αγόρασαν (μαζί με την συμμετοχή στην αύξηση) με Μέσο Όρο 1,22-1,25 τη μετοχή και τώρα κάνουν τους δύσκολους να πουλήσουν στα 1,50 (τουλάχιστον)!

Αν πουλήσουν… Γιατί είναι αβέβαιο αν θα προλάβουν!

Η αύξηση μαμούθ, άνω του 1 δις. ευρώ όπως μαθαίνω έρχεται!

Οπότε ας αφήσουν κατά μέρος τις σπατάλες με τα κανάλια ( όπως αυτό του φιλορώσου προικοθήρα) και ας επικεντρωθούν στο πώς και εάν μπορούν να φέρουν νέο, φρέσκο, χρήμα – όχι αγνώστου προελεύσεως- στο μαγαζί!

Γύρω στα 300 με 400 εκατ. υπολογίζω την αναλογία συμμετοχής τους…

Η καταιγίδα των πληρωμών

*** Πρώτος πρώτος ο νέος ΕΝΦΙΑ! Οι λογαριασμοί έρχονται στο τέλος του μήνα για πάνω από 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες και θα πρέπει να πληρωθούν σε 10 μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τον Μάιο, δηλαδή τον αμέσως επόμενο μήνα μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Υποτίθεται ότι για ένα μεγάλο μέρος υπόχρεων ο φόρος θα είναι μειωμένος, αλλά τα μπιλιετάκια θα το δείξουν αν είναι έτσι και μακάρι να είναι…

***Ιούνιος: Εδώ έχουμε έναρξη… επιστροφής της Επιστρεπτέας! Αυτή τη στιγμή, οι περισσότεροι επαγγελματίες είναι “στα κεραμίδια”, όπως αναφέρει μέλος του Δ.Σ. της ΓΣΕΒΕΕ, γιατί κανείς δεν ξέρει ακόμα πόσα θα επιστρέψει, αν μπορεί να τα επιστρέψει έστω και σε δόσεις, γιατί οι πανάκριβοι λογαριασμοί του ρεύματος ανέτρεψαν τους σχεδιασμούς εμπόρων και επαγγελματιών κάθε κατηγορίας

*** Ιούλιος: Στον τρίτο καυτό μήνα, πέραν των προαναφερόμενων πληρωμών που συνεχίζονται, αρχίζει η καταβολή του φόρου εισοδήματος! Πως σας φαίνεται αυτό το μπαράζ πληρωμών, ότι πρέπει μετά τον οβελία δεν είναι;

Εκτός ελέγχου η κατάσταση, λένε οι σουπερμαρκετάδες!

*** Τρόφιμα/εφοδιαστική αλυσίδα: Γόνος ενός εκ των παλαιοτέρων “σουπερμαρκετάδων” μου περιέγραψε την Μ.Παρασκευή το μεσημέρι με μελανά χρώματα την όλη κατάσταση. “Προσπαθούμε να συγκρατήσουμε τις τιμές, αλλά πλέον σε κάποια είδη, όχι μόνο εισαγόμενα, η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Άλλα συμφωνούμε με τους προμηθευτές και άλλα βλέπουμε στα τιμολόγια. Και αν δεν συμφωνήσεις, δεν βρίσκεις ξανά τον ίδιο. Δεν ξέρω πως θα μπορούσαμε να προστατέψουμε τον πελάτη, τον χρειαζόμαστε, αλλά δεν μπορούμε να επωμιστούμε όλο το βάρος των αυξήσεων, δικαιολογημένων ως επί το πλείστον. Στα εισαγόμενα, καμία δυνατότητα, πάμε τυφλά, γιατί πράγματι τα μεταφορικά απογειώθηκαν”. Και ο καταναλωτής, πληρώνει, αν έχει βεβαίως.

*** Αυτά και για σήμερα, καλή προσαρμογή, οπλιστείτε με δύναμη και κουράγιο, μεσολαβεί και το διήμερο της Πρωτομαγιάς, για να έρθει ομαλότερα η προσγείωση στα προβλήματα. Καλημέρα σας και του χρόνου!!!