Τις επενδύσεις τους σε πολύτιμα μέταλλα ενισχύουν οι βαθύπλουτοι διεθνώς, όσο επικρατεί αβεβαιότητα στην παγκόσμια γεωπολιτική σκηνή, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένα νέο πρόβλημα: Πού μπορεί να αποθηκεύσει κανείς τις ράβδους χρυσού;
Χάρη στην αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για αποθήκευση πολύτιμων μετάλλων, κυρίως χρυσό και ασήμι, άρχισαν να αναδύονται νέα θησαυροφυλάκια υψηλής ασφάλειας ανά τον κόσμο. Στη Σιγκαπούρη για παράδειγμα, άνοιξε τον περασμένο μήνα ένα θησαυροφυλάκιο έξι ορόφων, με όνομα The Reserve, το οποίο έχει χωρητικότητα 10.000 τόνων για ασήμι. Σύμφωνα με το Bloomberg, η ποσότητα αυτή είναι περίπου το ένα τρίτο της ετήσιας παγκόσμιας προμήθειας. Επίσης, έχει χωρητικότητα περίπου 500 τόνων χρυσού.
Το Reserve είναι ένα συγκρότημα περίπου 167.000 τετραγωνικών μέτρων και βέβαια είναι ένα από τα μεγαλύτερα θησαυροφυλάκια στον κόσμο. Η εταιρεία που το δημιούργησε, η Silver Bullion, δήλωσε ότι το άλλο της θησαυροφυλάκιο είναι πλήρες και η ζήτηση για νέο χώρο είναι ήδη υψηλή.
«Τα σχόλια που πήραμε από αυτές τις συζητήσεις είναι ουσιαστικά ότι χρειαζόμαστε περισσότερα θησαυροφυλάκια», δήλωσε στο Bloomberg o ιδρυτής της Silver Bullion, Gregor Gregersen.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι βαθύπλουτοι στρέφονται όλο και περισσότερο στον χρυσό ως ασφαλές επενδυτικό «καταφύγιο», ιδίως όταν υπάρχουν αναταραχές στην παγκόσμια γεωπολιτική σκηνή.
O Jeff Christian, εκτελεστικός partner στην εταιρεία ερευνών και επενδύσεων εμπορευμάτων CPM Group, εξήγησε ότι η τάση αυτή είναι ένας τρόπος μείωσης του κινδύνου στα περιουσιακά στοιχεία των βαθύπλουτων. «Ο χρυσός είναι ένα από τα λίγα περιουσιακά στοιχεία που τους προσφέρει μία αποθήκευση αξίας, χωρίς ρίσκο αντισυμβαλλόμενου», δήλωσε.
Σημειώνεται επίσης ότι όσοι επενδύουν σε πολύτιμα μέταλλα αναζητούν αποθήκευση εκτός τραπεζών. Η Σιγκαπούρη έχει γίνει επίκεντρο τέτοιου είδους αποθεμάτων, εν μέρει διότι θεωρείται ασφαλής και σταθερή οικονομία.
Επίσης, η Νέα Ζηλανδία προσελκύει ενδιαφέρον, με το θησαυροφυλάκιο στην πρωτεύουσα να έχει πελάτες από Χονγκ Κονγκ και ΗΠΑ. «Ένα από τα προτερήματα της Νέας Ζηλανδίας είναι ότι δεν έχουμε φυσικούς εχθρούς. Είμαστε λίγο-πολύ όσο πιο μακριά μπορεί να φτάσει κανείς από τα παγκόσμια σημεία ανάφλεξης», δήλωσε στο Bloomberg ο John Mulvey από το θησαυροφυλάκιο της Νέας Ζηλανδίας. «Ο κόσμος μας βλέπει σαν ασφαλές καταφύγιο», τόνισε.