Με τις διαφωνίες να παραμένουν στο “γαλάζιο” στρατόπεδο το Μέγαρο Μαξίμου είναι αποφασισμένο να φέρει τη νομοθετική ρύθμιση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών σύντομα, με τις διατάξεις να παρουσιάζονται στο υπουργικό συμβούλιο το αργότερο στις αρχές Φεβρουαρίου.
Την ίδια ώρα στην Πειραιώς μετράνε… κεφάλια, αφού οι διαφωνούντες δεν αλλάζουν στάση ενώ και εκείνοι που αμφιταλατεύονται δεν είναι λίγοι. Σύμφωνα με εκτιμήσεις κομματικών στελεχών, περίπου 100 βουλευτές υπολογίζεται ότι θα υπερψηφίσουν την διάταξη, περίπου 15 αναμένουν ότι θα καταψηφίσουν, με το βάρος να πέφτει τώρα σε αυτούς που προβληματίζονται και σκέφτονται να απέχουν, δηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο την διαφωνία τους. Δεν αποκλείουν ωστόσο κάποιοι από αυτούς να πεισθούν, όταν ακούσουν τα επιχειρήματα, καθώς σύμφωνα με όσους ασπάζονται τις διατάξεις της νομοθετικής ρύθμισης, δεν έρχονται τα πάνω-κάτω, αλλά αναγνωρίζονται δικαιώματα που η χώρα μας έχει αργήσει να υιοθετήσει. Αυτός είναι και ο καμβάς των επιχειρημάτων που ακούσανε χθες το απόγευμα οι γαλάζιοι βουλευτές από τους κ.κ. Α. Σκέρτσο, Μ. Συρεγγέλα, Αδ. Γεωργιάδη και Κ. Χατζηδάκη, με στόχο να κατευναστούν οι αντιρρήσεις.
Τα επιχειρήματα
Εκτός από το δικαίωμα στον πολιτικό γάμο, που έρχεται για λόγους ισότητας των ομόφυλων ζευγαριών, τα επιχειρήματα της “ομάδας πειθούς” θα επικεντρωθούν στους περιορισμούς που έχουν σήμερα τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών. “Πρόθεσή μου δεν είναι να διχάσω την ελληνική κοινωνία. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να διευθετήσουμε ένα ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ισότητας. Να αναγνωρίσουμε νομικά μια πραγματικότητα που υφίσταται και στη χώρα μας. Προσεγγίζουμε το θέμα από τη σκοπιά της δικαιοσύνης και της αντιμετώπισης αδικιών και ανισοτήτων με γνώμονα το συμφέρον των παιδιών”, είπε ο πρωθυπουργός στην κυριακάτικη ανάρτησή του, επιμένοντας ότι με το σχέδιο νόμου δεν ανακαλύπτει η χώρα την… πυρίτιδα.
Ένα βασικό επιχείρημα είναι ότι τα παιδιά Ελλήνων ομόφυλων ζευγαριών που έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό δεν μπορούν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια, επειδή το πιστοποιητικό γέννησης τους αναγράφει τους γονείς ίδιου φύλου. Αν πεθάνει ο αναγνωρισμένος γονέας το παιδί δεν μπορεί να ζήσει με τον μη αναγνωρισμένο, ενώ εάν το ζευγάρι χωρίσει, ο μη αναγνωρισμένος δεν έχει καμία νομική υποχρέωση να παρέχει διατροφή στο ανήλικο παιδί. Υπάρχει ωστόσο και η αντίθετη άποψη, η οποία έχει ακουστεί πολύ στη δημόσια συζήτηση και μάλιστα από γαλάζιους βουλευτές δικηγόρους, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι αυτά τα θέματα θα μπορούσαν να ρυθμιστούν πάνω στο σύμφωνο συμβίωσης, και δεν ήταν ανάγκη να θεσμοθετηθεί ο πολιτικός γάμος, ο οποίος “φέρνει” μαζί του και την τεκνοθεσία.
Να κλείσει το θέμα
Στην κυβέρνηση κρίνεται ότι από την στιγμή που άνοιξε επίσημα ο διάλογος, η συζήτηση δεν πρέπει να είναι αέναη και πρέπει γρήγορα να κλείσει, καθώς η μάχη της καθημερινότητας και οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να είναι αυτές που θα έχουν τον πρώτο λόγο στην δημόσια συζήτηση. Γι’ αυτόν τον λόγο, οι διατάξεις του νομοσχεδίου, παρά τις αντιδράσεις, θα παρουσιαστούν σύντομα, ώστε να πάρει τον δρόμο για τη Βουλή.
“Το σχέδιο νόμου θα περάσει”, λένε κομματικά στελέχη υποστηρίζοντας ότι “κερδισμένος θα είναι μακροπρόθεσμα όποιος το ψηφίσει. Η κοινωνία προχωράει και η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να μένει πίσω σε θέματα δικαιωμάτων”, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, υπενθυμίζοντας τις ίδιες αντιδράσεις όταν ήρθε ο πολιτικός γάμος μεταξύ των ετερόφυλων από το ΠΑΣΟΚ και τις μόλις 19 θετικές ψήφους της ΝΔ στο σύμφωνο συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών επί ΣΥΡΙΖΑ.
Διαβάστε ακόμη:
- Αποκαλύψεις σοκ για το κύκλωμα μαστροπείας: Ποια είναι η 25χρονη «Έλενα» που… στρατολογούσε ανήλικες
- Market Pass – Πληρωμές: Μέχρι πότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα χρήματα στην ψηφιακή κάρτα
- Δήμητρα Ματσούκα: Πήγε για μπάνιο στη θάλασσα παρά το κρύο
- Ποιο φαγητό θα σταματήσουν να σερβίρουν μεγάλα ξενοδοχεία και εστιατόρια