Ο σκύλος είναι το πρώτο ζώο που εξημέρωσαν οι άνθρωποι και αυτό υπολογίζεται από μερικούς επιστήμονες – αν και υπάρχουν μερικές διαφωνίες περί αυτού το θέματος – ότι έγινε πριν από περίπου 30.000 χρόνια.
Και μπορεί να ξεκίνησαν την πορεία τους ως ζώα εργασίας, χρησιμοποιήθηκαν για προστασία και κυνήγι, πλέον όμως έχουν κερδίσει επάξια ρόλο τους ως ζώα συντροφιάς.
Είναι οι πιο παλιοί, οι πιο πιστοί και οι πιο καλοί φίλοι του ανθρώπου.
Αναρωτηθήκατε όμως ποτέ πόσοι σκύλοι υπάρχουν στον κόσμο; Πόσοι είναι αδέσποτοι και πόσοι δεσποζόμενοι; Ποια χώρα έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό σκύλων;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι ο πληθυσμός των σκύλων σε όλον τον κόσμο είναι πάνω από 900 εκατομμύρια. Στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες, τα αδέσποτα σκυλιά είναι περισσότερα απ’ ότι τα κατοικίδια, οπότε δεν είναι απολύτως σίγουρο πόσα από τα σκυλάκια έχουν σπίτια.
Ένας από τους κύριους λόγους που δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για τον πληθυσμό αδέσποτων-δεσποζόμενων σκύλων είναι η αδυναμία καταμέτρησής τους λόγω του τεράστιου πληθυσμού τους.
Επίσης, δεν αντιμετωπίζονται όλοι οι σκύλοι ως κατοικίδια οπότε και αυτό κάνει τον ακριβή αριθμό δύσκολο να υπολογιστεί.
Δυστυχώς, σύμφωνα με στοιχεία της HSUS (Humane Society United States) πολλά εκτροφεία σκύλων προβαίνουν σε θανάτωση των κουταβιών τα οποία δεν θεωρούνται “εμπορεύσιμα” και οι αρχές δεν έχουν πρόσβαση σε πραγματικούς αριθμούς από αυτές τις φρικτές εγκαταστάσεις, άρα και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που δεν μπορούμε να ξέρουμε τον αριθμό του πληθυσμού των αδέσποτων και των δεσποζόμενων σκύλων.
Φυσικά, δεν σημαίνει ότι όλα τα εκτροφεία συμπεριφέρονται έτσι στα σκυλιά αλλά υπάρχουν και αυτές οι περιπτώσεις.
Παρόλα αυτά, ένας ενδεικτικός αριθμός σκύλων συντροφιάς είναι περίπου 471 εκατομμύρια σε όλον τον κόσμο, και όπως αναφέρουν στοιχεία αυτός ο αριθμός έχει αυξητική τάση, ιδίως μετά την καραντίνα. Επομένως τα αδέσποτα σκυλιά είναι πάνω από 429 εκατομμύρια παγκοσμίως.
Ας δούμε και μερικές ακόμα ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα αγαπημένα μας σκυλάκια.
● Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέχουν την πρώτη θέση στην κατά κεφαλήν κηδεμονία σκύλων (ο πληθυσμός των σκύλων συντροφιάς ανέρχεται στα 69 εκατατομμύρια). Η Βραζιλία είναι η δεύτερη χώρα στην κατά κεφαλήν κηδεμονία σκύλων (ο πληθυσμός των σκύλων συντροφιάς ανέρχεται στα 58,1 εκατατομμύρια).
● Η Κίνα ηγείται στον κόσμο με 110 εκατομμύρια σκύλους συντροφιάς. Αν και είναι η χώρα με τα περισσότερα σκυλιά εντός των συνόρων της, τα στατιστικά διαστρεβλώνονται λόγω του τεράστιου πληθυσμού της οπότε δεν μπορούμε να την συγκρίνουμε με τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία.
● Στην Ευρώπη, η Γερμανία έχει 10,3 εκατομμύρια σκύλους συντροφιάς, η Ελλάδα υπολογίζεται να έχει 660.000 κατοικίδια σκυλιά, ενώ η χώρα με τον μικρότερο αριθμό είναι η Εσθονία με μόλις 235.000 σκύλους συντροφιάς.
● Η Ρωσία έχει 17,6 εκατομμύρια σκύλους συντροφιάς.
● Η Ινδία έχει περισσότερα από 35 εκατομμύρια αδέσποτα σκυλιά και 10,2 εκατομμύρια σκυλιά συντροφιάς.
● Ο Καναδάς έχει 7,9 εκατομμύρια σκύλους συντροφιάς.
● Η Ιαπωνία έχει 7,1 εκατομμύρια σκύλους συντροφιάς.
● Η Αργεντινή έχει 6,5 εκατομμύρια σκύλους συντροφιάς.
● Ο αριθμός των αδέσποτων σκύλων στην Αφρική ανέρχεται στα 70 εκατομμύρια.
● Οι σκύλοι της Ευρώπης ζουν περισσότερα χρόνια απ’ ότι οι σκύλοι που ζουν στην Αμερική.
● Η Σαουδική Αραβία είναι η χώρα με τον μικρότερο αριθμό σκύλων ανά κάτοικο, με μόλις 1,3 σκύλους ανά 1.000 άτομα.
● Οι Νοτιοκορεάτες έχουν 9 φορές περισσότερες πιθανότητες να υιοθετήσουν έναν σκύλο από ότι μια γάτα, καθώς εξακολουθούν ακόμα και στις μέρες μας να θεωρούν τις τελευταίες κακό οιωνό.
● Η πιο δημοφιλής ράτσα σκύλων στον κόσμο είναι το μπουλντόγκ, όμως ο πληθυσμός τους δεν είναι ο μεγαλύτερος λόγω του μικρού αριθμού γεννήσεών τους.
● Η πιο δημοφιλής ράτσα σκύλων στην Αμερική εδώ και 30 χρόνια είναι το Labrador Retriever.
● Η πιο δημοφιλής ράτσα σκύλων στην Κίνα είναι το Siberian Husky.
● Η πιο δημοφιλής ράτσα σκύλων στη Γαλλία είναι τα Rottweiler.
● Η μοναδική χώρα στον κόσμο χωρίς αδέσποτα είναι η Ολλανδία.
● Τα Pit Bull είναι απαγορευμένη φυλή σε 12 χώρες.
● Υπάρχουν 340 φυλές σκύλων σε όλο τον κόσμο.
● Ο γηραιότερος σκύλος στον κόσμο είναι ο Bobi και το Νοέμβριο θα γίνει 32 ετών.