Όταν ο δείκτης S&P 500 στη Well Street μπήκε επίσημα σε bear market στις 13 Ιουνίου, κλείνοντας πάνω από 20% από τα τελευταία υψηλά του, πυροδότησε αρκετές συζητήσεις σχετικά με το αν οι επενδυτές θα έπρεπε να κρατήσουν γερά ή να σκεφτούν να αγοράσουν στα νέα χαμηλότερα επίπεδα.

Οι τιμές των μετοχών που έχουν σημειώσει σημαντικές απώλειες το τελευταίο διάστημα μπορεί να φαίνονται δελεαστικές για τους επενδυτές, αλλά οι αναλυτές στο Ινστιτούτο Επενδύσεων Wells Fargo προειδοποιούν ότι η «τεχνική ζημιά στις αγορές» σε αυτή την bear market πιθανότατα θα πάρει «χρόνο για να διορθωθεί».

Η ομάδα μελέτησε 11 περασμένου πτωτικούς κύκλους (bear markets) του S&P 500 από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έως σήμερα διαπιστώνοντας ότι οι πτωτικές συνεδριάσεις διήρκεσαν κατά μέσο όρο 16 μήνες (βλ. διάγραμμα) και παρήγαγαν αρνητική απόδοση 35,1%.

Οι πτωτικοί κύκλοι

Ένα άλλο βασικό στοιχείο ήταν ότι οι προηγούμενοι πτωτικοί κύκλοι εκτός οικονομικής ύφεσης ήταν πολύ πιο σύντομοι –περίπου 6 μήνες κατά μέσο όρο– και είχαν ελαφρώς λιγότερο αρνητική απόδοση στην bear market κατά 28,9%.

Ωστόσο, η διάρκεια επεκτάθηκε σε περίπου 20 μήνες κατά μέσο όρο με ύφεση και σοβαρότερες απώλειες κατά 37,8%. Σημειώνεται ότι η τρέχουσα bear market χρονολογείται από τις 3 Ιανουαρίου, όταν ο S&P 500 έκλεισε στο ιστορικό υψηλό των 4.796,56, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones. Ως εκ τούτου, τεχνικά βρίσκεται ήδη στον πέμπτο μήνα του.

«Μπορεί να είναι δελεαστικό να προσπαθήσουμε να εκμεταλλευτούμε την πρόσφατη πτώση, αλλά ενώ αναμένουμε επιπλέον σημεία εισόδου τους επόμενους μήνες, προς το παρόν προτιμούμε την διακράτηση πριν δεσμεύσουμε νέα κεφάλαια σε μετοχές», αναφέρουν οι αναλυτές της Wells Fargo. «Έχουμε μετατοπίσει τις επενδυτικές μας προτιμήσεις μακριά από οικονομικά ευαίσθητα περιουσιακά στοιχεία και περισσότερο προσανατολισμένα αμυντικές μετοχές με ποιότητα».
Επιβράδυνση στην οικονομία των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης, Τζον Γουίλιαμς, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι αναμένει ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα επιβραδυνθεί, αλλά ότι η ύφεση μπορεί να αποφευχθεί.

Είπε επίσης ότι το επιτόκιο πολιτικής της Fed μπορεί να χρειαστεί να φτάσει στο 4% κάποια στιγμή το επόμενο έτος, από το τρέχον εύρος στόχου 1,5%-1,75%, για να βοηθήσει στη μείωση του υψηλού πληθωρισμού.

Οι μετοχές έχασαν τη συγκράτηση των προηγούμενων κερδών την Τρίτη για να τερματίσουν απότομα χαμηλότερα, με τον Dow Jones Industrial Average DJIA, -1,56% να υποχωρεί 491 μονάδες ή 1,6%, τον S&P 500 έκπτωση 2% και τον Nasdaq Composite Index COMP, -2,98% κάτω 3 %, σύμφωνα με το FactSet.

Έτοιμη για πιο «επώδυνη» πολιτική η FED

O πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, βλέπει δύο πιθανές κατεύθυνσης για την οικονομία και τη νομισματική πολιτική το επόμενο διάστημα. Ο πληθωρισμός μπορεί να μειωθεί με τη βοήθεια μεγαλύτερης προσφοράς.

Στην περίπτωση που αυτό δεν συμβεί, η Fed είναι έτοιμη και δεν θα διστάσει να επιβάλει μια πιο επώδυνη νομισματικής πολιτική αυξήσεως επιτοκίων.

«Σε αυτό το περιβάλλον οι προκαταβολικές αυξήσεις των επιτοκίων της Fed θα επιβραδύνουν τη ζήτηση σε τομείς όπως η στεγαστική πίστη και φυσικά την καταναλωτική πίστη με άμεση συνέπεια τον κλάδο τον αυτοκινήτων άλλα και αλλά διαρκή αγαθά που αγοράζονται με πίστωση» αναφέρει στην «axianews» ο κ. Άγγελος Σπυρόπουλος ιδρυτής Novelty Asset Management τονίζοντας ότι επιπλέον –με την πάροδο του χρόνου– οι όποιες ανισορροπίες της προσφοράς θα έχουν μειωθεί και θα έρχονται σε μια καλύτερη ισορροπία με τη ζήτηση».

Κατά την άποψη του Πάουελ, υπάρχει πιθανότητα η αύξηση των τιμών να επιβραδυνθεί αρκετά γρήγορα, βοηθώντας τη Fed να μειώσει τον πληθωρισμό προς τον στόχο της του 2%. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην Τραπεζική Επιτροπή της Γερουσίας κατά τη διάρκεια της εξαμηνιαίας κατάθεσής του ενώπιον του Κογκρέσου «εάν η ζήτηση μπορεί να υποχωρήσει, τότε ο πληθωρισμός θα μπορούσε να κινηθεί προς τα πίσω σε αυτήν την πορεία το ίδιο γρήγορα όσο ανέβηκε», είπε ο Πάουελ.

Ο Πάουελ ανέφερε ακόμα ότι η Fed εκτίμησε εσφαλμένα τη δυναμική του πληθωρισμού στα τέλη του 2021. Ο πληθωρισμός, σύμφωνα την κεντρικής τράπεζας, βρίσκεται ήδη στο 6,3%.

Οι αξιωματούχοι αύξησαν τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης νωρίτερα αυτό τον μήνα – ανεβάζοντας το εύρος στόχου για το κύριο σημείο αναφοράς τους στο 1,5% έως 1,75%. Ο Πάουελ είπε ότι μια παρόμοια κίνηση, ή μία από τις 50 μονάδες βάσης, ήταν στο τραπέζι όταν συναντηθούν στα τέλη του επόμενου μήνα. Οι επενδυτές έχουν αποτιμήσει σχεδόν πλήρως άλλη μια κίνηση 75 μονάδων βάσης τον Ιούλιο.

«Προσθέστε κάτι άλλο σε αυτή τη λίστα: Οι αξιωματούχοι της Fed ανησυχούν ότι τα κυλιόμενα σοκ στις τιμές –πιο πρόσφατα στα τρόφιμα και την ενέργεια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία– θα μπορούσαν να ανατρέψουν τις προσδοκίες του κοινού σχετικά με τις τάσεις των τιμών στο μέλλον. Έτσι σε αυτό το περιβάλλον έχουμε τα αμερικανικά 10ετή κρατικά ομόλογα στο 3,13% ενώ τα αμερικανικά 2 έτη κρατικά ομόλογα στο 3,0630% φυσικά οι αποδόσεις αυτές να είναι πολύ υψηλότερα από τις αποδόσεις που ήταν στην αρχή της χρονιάς. Το γνωστό spread είναι κάτω από τις 7 μονάδες βάσης όταν στην αρχή της χρονιάς ήταν πάνω από τις 80 μονάδες βάσης. Δείχνοντας κυρίως την ανησυχία των επενδυτών για άμεσες αυξήσεις του επόμενους μήνες» υπογραμμίζει ο επικεφαλής της Novelty Asset Management.