Όπως συνήθως συμβαίνει σε απολυταρχικά καθεστώτα, ένας ηγέτης, «αγανακτισμένος» με τα δεινά του λαού του και αποφασισμένος να δώσει την «υπέρτατη» μάχη για το κοινό, πάντα, καλό, παίρνει με δόλιο και συχνά βίαιο τρόπο την εξουσία.

Με σοσιαλιστική ρητορική, κερδίζει ένα μεγάλο κοινό που παραμυθιάζεται από όμορφα, ουτοπικά λόγια και όνειρα για ένα πιο δίκαιο αύριο.

Το σχέδιό του καλοστημένο, προσεγμένο σε πολλά αλλά συνήθως αφήνοντας εκτός ένα βασικό παράγοντα. Την αντίδραση των πολιτών  όταν οι πραγματικές προθέσεις του αρχίσουν να αποκαλύπτονται. Γιατί το να κρύβονται πίσω από τις αγαθές προθέσεις, τα χρήματα, είναι ίσως τόσο δεδομένο όσο και το ότι ο ήλιος βγαίνει κάθε πρωί από την ανατολή.

Ο Αδόλφος Χίτλερ, βρέθηκε για 12 χρόνια στο τιμόνι της Γερμανίας. Γεννημένος στη Βιέννη, με τους γονείς του να είναι στην πραγματικότητα ξαδέρφια και εμφανή τα γονιδιακά προβλήματα που αυτό του προκάλεσε, ο μελλοντικός, σκοτεινός, ηγέτης δεν είχε εύκολα παιδικά χρόνια.

Ποτέ δεν κατάφερε να κερδίσει το σεβασμό γύρω του, ζούσε με στερήσεις, την ώρα που όπως αργότερα αποδείχθηκε, λάτρευε το χρήμα και ζήλευε μέχρι θανάτου αυτούς που το είχαν.

Από το 1933 που σαν αρχηγός του Ναζιστικού κόμματος πήρε την εξουσία, ξεκίνησε έναν αγώνα να χτίσει μια τεράστια περιουσία, κρυμμένο πίσω από ένα αντίστοιχα τεράστιο σχέδιο να κάνει τη Γερμανία κυρίαρχη στον πλανήτη, που φυσικά θα εξυπηρετούσε και πάλι την πρωταρχική του σκέψη.

Πίσω από το προσωπείο του απόλυτου πατριώτη και του υπερασπιστή της χώρας και των θεσμών της, βρίσκονταν ένας άνθρωπος που αρνούνταν πεισματικά να πληρώσει τους φόρους που του αναλογούσαν, ένας καθοδηγητής που έκανε νόμο του κράτους να δωρίζεται το βιβλίο του σε όλους τους νεόνυμφους, με τα δικαιώματα να πηγαίνουν πολύ βολικά στην τσέπη του, ένας ηγέτης που δε δίσταζε να απλώνει το χέρι και να αρπάζει οτιδήποτε του «γυάλιζε» εξαφανίζοντας με αστείες δικαιολογίες τον ιδιοκτήτη τους.

Σπίτια, αυτοκίνητα, έργα τέχνης, χρυσός, μετρητά, μια περιουσία που υπολογίζεται σε 5 δισεκατομμύρια δολάρια, πέρασαν στα χέρια του κρατιδίου της Βαυαρίας με το τέλος του πολέμου και την αυτοκτονία του Χίτλερ. Μια τεράστια περιουσία, για χάρη της οποίας αιματοκυλίστηκε ένας ολόκληρος πλανήτης, έχασαν τη ζωή τους εκατομμύρια αθώοι άνθρωποι και άνοιξε πληγές που δεκαετίες αργότερα, παραμένουν ακόμα ανοιχτές.

Και κάποιοι, αρνούνται ακόμα να διακρίνουν τα όσα πραγματικά κρύβονται πίσω από τις «αγνές» προθέσεις. Από αυτές που και σήμερα υπάρχουν πολλές.