Μετά τα «μαύρα μαντάτα» από τη Βραζιλία που προειδοποίησε για πενιχρή συγκομιδή,  και είχαν ως αποτέλεσμα να διατηρηθούν κοντά στα υψηλά διετίας τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για την ποικιλία Arabica, συνεχίζονται τα δυσάρεστα νέα για τους λάτρεις του καφέ.

Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές καφέ από το Βιετνάμ – τον μεγαλύτερο παραγωγό robusta στον κόσμο – είναι πιθανό να παραμείνουν πολύ περιορισμένες μέχρι το τέλος του έτους, ασκώντας ακόμα μεγαλύτερη πίεση στις τιμές που έχουν εκτοξευθεί κατά σχεδόν 2/3 το 2024.

Η ξηρασία έχει επιβαρύνει την παραγωγή στη Νοτιοανατολική Ασία, και υπάρχει επίσης η απειλή ότι το καιρικό φαινόμενο La Nina, το οποίο συνήθως φέρνει περισσότερες βροχοπτώσεις εκεί, θα μπορούσε να εμποδίσει περαιτέρω την παραγωγή. Αυτό ενέχει τον κίνδυνο να επιδεινωθεί ο περιορισμός των παγκόσμιων προμηθειών που πρόσφατα έστειλε τον δείκτη Robusta στο υψηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1970.

Είναι πιθανό να μην δούμε σημαντική ανάκαμψη των προμηθειών  μέχρι και τον Δεκέμβριο, δήλωσε ο Τάι Νου Χιέπ, διευθυντής του εξαγωγέα Vinh Hiep Co. και αναπληρωτής επικεφαλής της εθνικής ένωσης καφέ του Βιετνάμ. Θα μπορούσαν να υπάρξουν υψηλά επίπεδα βροχής εξαιτίας του  La Nina κατά τη διάρκεια της περιόδου συλλογής των καρπών, οπότε η συγκομιδή κινδυνεύει να καταστραφεί, είπε.

Η παραγωγή της νέας περιόδου, η οποία ξεκινά τον Οκτώβριο, μπορεί να μειωθεί κατά 5% σε 1,56 εκατομμύρια τόνους λόγω της προηγούμενης ξηρασίας, σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση τεσσάρων traders και εξαγωγέων που ερωτήθηκαν από το Bloomberg. Ενώ οι βροχοπτώσεις αυξήθηκαν πρόσφατα, η προοπτική εκδήλωσης του φαινομένου La Nina προκαλεί τώρα ανησυχίες.

«Οι προμήθειες από το Βιετνάμ θα κινδυνεύσουν αν επιστρέψει η La Nina», δήλωσε ο Ντο Χα Ναμ, πρόεδρος του Intimex Group, του μεγαλύτερου εξαγωγέα καφέ του Βιετνάμ. «Οι αγρότες θα άφηναν τους καρπούς να κάθονται ώριμοι στα δέντρα και οι έμποροι δεν θα μπορούσαν να έχουν κόκκους για να εκπληρώσουν τόσο τις καθυστερημένες παραγγελίες  όσο και τις νέες παραγγελίες». Ο Ναμ είναι επίσης αναπληρωτής πρόεδρος της ένωσης καφέ.

Οι εξαγωγές μειώθηκαν σε 70.202 τόνους τον Ιούνιο, το χαμηλότερο επίπεδο για τον συγκεκριμένο  μήνα από την περίοδο 2012-13, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Οι αποστολές κατά τους πρώτους εννέα μήνες της περιόδου που λήγει τον Σεπτέμβριο ήταν μειωμένες κατά 11,3% σε ετήσια βάση.

Για τους τρεις τελευταίους μήνες της σεζόν, οι εξαγωγές μπορεί να είναι γύρω στους 150.000 τόνους συνολικά, σύμφωνα με την έρευνα. Αυτό θα ήταν λιγότερο από το 50% των εξαγωγών του Βιετνάμ για την περίοδο αυτή τα τελευταία πέντε χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τζουζέπε Λαβάτσα, πρόεδρος του καφεκοπτείου Luigi Lavazza SpA, σε συνέντευξή του αυτή την εβδομάδα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι η παραγωγή στους κύριους παραγωγούς ρομπούστα σε Βιετνάμ και  Ινδονησία μειώθηκε φέτος, υποδηλώνοντας ότι η ποικιλία Arabica προβλέπεται να παραμένει «αρκετά ψηλά», είπε.

«Η αγορά είναι πολύ νευρική», δήλωσε ο Λαβάτσα. «Και όταν είναι τόσο ευμετάβλητη, η κάθε είδηση μπορεί να προκαλέσει σοκ». Ο ίδιος πρόσθεσε πως δεν βλέπει «κανέναν λόγο που να οδηγούσε σε πτώση των τιμών», τουλάχιστον μέχρι και τα μέσα της επόμενης χρονιάς.

Δεδομένου πως η εφοδιαστική αλυσίδα στον καφέ βρίσκεται -όπως τόνισε- σε δραματικά επίπεδα υπό συνεχή πίεση, οι τιμές αναμένεται να ανέβουν περαιτέρω κατά επιπλέον 20% με 25% μέσα στην επόμενη χρονιά.

Υπό την έννοια αυτή ομολόγησε πως έκανε λάθος, όταν πέρυσι είχε εκτιμήσει πως οι τιμές του καφέ θα αρχίσουν να πέφτουν από το 2023.

Το λάθος αυτό,  επισήμανε, οφειλόταν κυρίως στον αστάθμητο παράγοντα της κλιματικής αλλαγής και των μειωμένων σοδιών που κατέγραψαν μεγάλες χώρες παραγωγής καφέ, όπως η Βραζιλία και το Βιετνάμ, με αποτέλεσμα οι τιμές να εκτοξευτούν σε υψηλά 15 ετών.

Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα οι τιμές «έπιασαν» νέα υψηλά, φτάνοντας στα 4.300 δολάρια ο τόνος.

Διαβάστε ακόμη