Με μια ματιά, η Ρωσία μπόρεσε μέχρι στιγμής να «αποκρούσει» μια οικονομική καταστροφή ύστερα από την εισβολή της στην Ουκρανία. Αν και έχει δεχθεί σφοδρές κυρώσεις από τις δυτικές χώρες από τον Φεβρουάριο έως σήμερα κατάφερε μέχρι στιγμής να σταθεί «στα πόδια της».

Το αρχικό σοκ ανάγκασε το χρηματιστήριο στη Ρωσία να κλείσει προσωρινά και είδε ανθρώπους να κάνουν ουρές στα ΑΤΜ, ανησυχώντας για τις αποταμιεύσεις τους. Ωστόσο, το ρούβλι έχει επιστρέψει στα προπολεμικά επίπεδα, λόγω της προσεκτικής διαχείρισης από την κεντρική τράπεζα της χώρας. Ορισμένες από τις παρεμβάσεις της περιελάμβαναν τον περιορισμό του ποσού των χρημάτων που μπορούσαν να μεταφέρουν οι άνθρωποι στο εξωτερικό, καθώς και τον εξαναγκασμό των επιχειρήσεων που εξάγουν αγαθά να μετατρέψουν το 80% των εισοδημάτων τους στο εξωτερικό σε ρωσικό νόμισμα.

Η χώρα κατάφερε επίσης να αποφύγει την αθέτηση των εξωτερικών χρεών της. Ο Πρόεδρος Πούτιν επέμεινε ότι το «οικονομικό blitzkrieg» της Δύσης απέτυχε. Αλλά η Ελίνα Ριμπάκοβα, αναπληρώτρια επικεφαλής οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών, λέει ότι αυτοί οι «επιφανειακοί» δείκτες «δεν σημαίνουν πολλά για την πραγματική ζωή».

Οι ρωσικές χαλυβουργίες, οι κατασκευαστές χημικών και οι αυτοκινητοβιομηχανίες αισθάνονται ήδη το βάρος των κυρώσεων που στοχεύουν να ακρωτηριάσουν την πολεμική προσπάθεια του Προέδρου Πούτιν.

Μια πρόσφατη έρευνα της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας σε περισσότερες από 13.000 επιχειρήσεις αποκάλυψε ότι πολλές αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη μεταφορά αγαθών όπως μικροτσίπ, ανταλλακτικά αυτοκινήτων, συσκευασίες ή ακόμα και κουμπιά στη χώρα ως αποτέλεσμα της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί. Οι ελλείψεις πρώτων υλών ή ανταλλακτικών αναγκάζουν ορισμένες επιχειρήσεις να κλείσουν προσωρινά τα εργοστάσια ή να αναζητήσουν αλλού για τα προϊόντα αυτά με ότι αυτό συνεπάγεται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Toyota που διέκοψε τις εισαγωγές αυτοκινήτων στη Ρωσία και ανέστειλε τις εργασίες στο εργοστάσιό της στην Αγία Πετρούπολη τον Μάρτιο, επικαλούμενη «διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας» που συνδέονται με τον πόλεμο. Την ίδια ώρα από την χώρα ανακοίνωσε ότι αποχωρεί και η Siemens.

Ο οικονομολόγος της BlueBay Asset Management, Timothy Ash, λέει ότι οι συνολικές κυρώσεις ήταν πολύ πιο επιθετικές από ό,τι περίμεναν πολλοί. «Νομίζω ότι ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος θα είναι καταστροφικός», λέει στο BBC, προσθέτοντας ότι «η αποκοπή της Ρωσίας από τις δυτικές αλυσίδες εφοδιασμού επειδή είναι αναξιόπιστος εταίρος» θα ωθήσει τη χώρα σε ύφεση. Ακόμη και η Τράπεζα της Ρωσίας έχει αναγνωρίσει ότι καθώς οι εταιρείες αναζητούν διαφορετικούς προμηθευτές, αντιμετωπίζουν μποϊκοτάζ από ναυτιλιακές εταιρείες ή αποτυγχάνουν να αποκτήσουν την τεχνολογία που χρειάζονται, η χώρα θα αντιμετωπίσει μια περίοδο «αντίστροφης εκβιομηχάνισης».

«Η πραγματικότητα είναι ότι η Ρωσία θα έχει περιορισμένη πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές, χαμηλότερη ανάπτυξη, χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο και υψηλότερο κόστος δανεισμού», προσθέτει ο ίδιος και συμπλήρωσε: «δεν μπορώ να πληρώσω».

“Γκρίζα περιοχή”

Φυσικά πολλοί απλοί Ρώσοι, λέει η κα Ribakova, ζουν σε μια «γκρίζα περιοχή», ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την ασφάλεια της εργασίας. «Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν ιδέα τι πρόκειται να συμβεί… Ίσως εξακολουθούν να πηγαίνουν σε εστιατόρια, να πηγαίνουν στη δουλειά και να μην βλέπουν ακόμη μεγάλη αλλαγή επειδή οι εταιρείες στις οποίες εργάζονται δεν είναι ξεκάθαρες για τα σχέδιά τους».

Όπως μεταδίδει η ρεπόρτερ του BBC Russian Anastasiia Stognei, η Όλγα, 30 ετών, είναι τραπεζική υπάλληλος στη Μόσχα. Προσπαθεί να τηρήσει τα προπολεμικά πρότυπα ζωής της, αλλά είναι όλο και πιο δύσκολο. Όπως πολλοί Ρώσοι, πρέπει να ζητήσει από κάποιον φίλο της ο οποίος ζει στην Ευρώπη να πληρώσει για το Netflix και το Spotify της, αφού η Visa και η Mastercard έφυγαν από τη Ρωσία. Νωρίτερα αυτό το μήνα, έκλεισε μια πτήση για να πάει διακοπές στην Τουρκία – ένας από τους ελάχιστους ξένους προορισμούς που είναι ακόμα ανοιχτός στους Ρώσους. Πριν από τον πόλεμο ένα αεροπορικό εισιτήριο θα της κόστιζε 15.000 ρούβλια (£170). Τώρα πρέπει να πληρώσει 55.000 ρούβλια (640 £).

Η Όλγα προσεύχεται να είναι δυνατή η ενημέρωση του φορητού υπολογιστή iPhone και MacBook της όταν βρίσκεται εκτός Ρωσίας καθώς η Apple έχει επίσης σταματήσει τις δραστηριότητές της στη χώρα. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του BBC, η ζωή έχει γίνει εξαιρετικά δύσκολη και για την 79χρονη Lyudmila από το Voronezh, μια πόλη 500 χιλιόμετρα νότια της Μόσχας αφού τα είδη πρώτης ανάγκης στα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι πανάκριβα.

«Πηγαίνω σε μια αγορά μια φορά την εβδομάδα. Κάθε φορά που παω τα πράγματα γίνονται όλο και πιο ακριβά. Την τελευταία φορά το γάλα αυξήθηκε κατά πέντε ρούβλια, οι ντομάτες κατά 10» λέει η 79χρονη. Παράλληλα, ο Ντμίτρι, 33 ετών, είναι μασέρ από τη μικρή πόλη Rubtsovsk της Σιβηρίας. Πριν από τον πόλεμο είχε μια καλή ζωή, ξοδεύοντας περίπου 300 ρούβλια (3,50 £) την ημέρα. Από τις 24 Φεβρουαρίου, οπότε ξεκίνησε ο πόλεμος, τα έξοδά του έχουν εκτιναχθεί κατά 50%. Παρά τις οικονομικές δυσκολίες, ο Ντμίτρι υποστηρίζει τον πόλεμο και όπως αναφέρει το BBC «η τηλεόραση (και η επίσημη προπαγάνδα της)εξακολουθεί να είναι πιο ισχυρή από ένα άδειο ψυγείο».