Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν, τα ταξίδια “πάγωσαν” και τα ποσοστά ανεργίας εκτοξεύτηκαν όταν η πανδημία του κορονοϊού εξαπλώθηκε από την Κίνα στον υπόλοιπο κόσμο στις αρχές του 2020. Τότε, εμφανίστηκαν σημάδια ανάκαμψης.

Σύμφωνα με σχετικό άρθρο του CNBC οι χρηματιστηριακές αγορές ανέκαμψαν και ξεπέρασαν γρήγορα τα επίπεδα του 2019, ενώ η παγκόσμια οικονομία έχει αρχίσει να ανακάμπτει, αν και ο ρυθμός ποικίλλει ανάλογα με την περιοχή και τη βιομηχανία. Δύο χρόνια αφότου ο ΠΟΥ κήρυξε τον Covid ως πανδημία, υπάρχουν κάποια στοιχεία που δείχνουν πολύ – ή πόσο λίγοτερο – έχει ο κόσμος ανακάμψει.

Η ζήτηση για πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται σε ανοδική πορεία από τις αρχές του 2020 ως αντίδραση στον παράγοντα “προσφορά” και “ζήτηση”. Η ζήτηση αρχικά σημείωσε ραγδαία υποχώρηση αφού τα ισχυρά lockdown έβαλαν “χειρόφρενο” στα αυτοκίνητα και τις εξορμήσεις κάτι στο οποίο συνέβαλε και η τηλεργασία. Ωστόσο, λίγο αργότερα η ζήτηση επανήλθε, προκαλώντας ανησυχίες για την προσφορά το 2021. Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου διαμορφώθηκε στα 100,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2019 και δεν έχει ακόμη ανακάμψει πλήρως, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΠΕΚ.

Πόσο επηρέασε την παγκόσμια οικονομία ο Covid σε 5 γραφήματα

Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας έχει φέρει ξανά στο χάος την αγορά πετρελαίου, με το ρωσικό αργό να έχει δεχθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με τους ειδικούς οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου είναι πιθανό να μειώσουν τη ζήτηση, αν και αυτό δεν θα σχετίζεται με την πανδημία.

Αεροπορικές θέσεις

Η ταξιδιωτική βιομηχανία επλήγη ιδιαίτερα από την πανδημία, καθώς πολλές χώρες έκλεισαν τα σύνορά τους και ενθάρρυναν τους κατοίκους να μείνουν σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο. Η εβδομαδιαία χωρητικότητα θέσεων μειώθηκε δραστικά πριν ανακάμψει, αλλά εξακολουθεί να απέχει πολύ από τον μέσο όρο του 2019, σύμφωνα με την OAG που συγκεντρώνει δεδομένα του ταξιδιωτικού κλάδου.

Πόσο επηρέασε την παγκόσμια οικονομία ο Covid σε 5 γραφήματα

«Οι παγκόσμιες εβδομαδιαίες θέσεις θα είναι 82 εκατομμύρια και η συνολική χωρητικότητα θα βρίσκεται στο 23% χαμηλότερα από την ίδια εβδομάδα του 2019, δήλωσε η εταιρεία σε μια ενημέρωση στις 7 Μαρτίου. Η χωρητικότητα της αεροπορικής εταιρείας αναμένεται να φτάσει τα 100 εκατομμύρια θέσεις την εβδομάδα μέχρι τα μέσα Μαΐου, πρόσθεσε η OAG. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του CNBC, η μέση εβδομαδιαία χωρητικότητα θέσεων το 2019 ήταν 110.716.079.

Ανεργία

Τα lockdown οδήγησαν σε απώλειες θέσεων εργασίας σε όλο τον κόσμο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το ποσοστό ανεργίας εκτινάχθηκε στο 14,7%, σε επίπεδα ρεκόρ δηλαδή μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα ποσοστά ανεργίας αυξήθηκαν επίσης σε άλλες χώρες.

Πόσο επηρέασε την παγκόσμια οικονομία ο Covid σε 5 γραφήματα

Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα του Δεκεμβρίου 2019 ως σημείο αναφοράς, τα ποσοστά ανεργίας στην Κίνα και τη Γερμανία έχουν επιστρέψει λίγο πολύ στα προ του Covid επίπεδα. Η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αναφέρουν ελαφρώς αυξημένα ποσοστά ανεργίας.

Επιτόκια

Οι κεντρικές τράπεζες μείωσαν τα επιτόκια το 2020 για να στηρίξουν την οικονομία καθώς εξαπλώνονταν η πανδημία. Χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Νότια Κορέα έχουν έκτοτε αυξήσει τα επιτόκια και η Federal Reserve αναμένεται να το κάνει στη συνεδρίασή της τον Μάρτιο. Ωστόσο, τα επιτόκια είναι πολύ χαμηλότερα από αυτά που ήταν πριν από το χτύπημα της πανδημίας.

Πόσο επηρέασε την παγκόσμια οικονομία ο Covid σε 5 γραφήματα

Δημόσιο χρέος

Οι κυβερνήσεις ξόδεψαν περισσότερα για να προστατεύσουν την οικονομία από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, οι δείκτες του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ αυξήθηκαν και εξακολουθούν να είναι υψηλότεροι σε σύγκριση με τα έτη πριν από τον Covid.

Πόσο επηρέασε την παγκόσμια οικονομία ο Covid σε 5 γραφήματα