Η συμπεριφορά των αγορών θα δείξει αν η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS- χθες το απόγευμα-, είναι η λύση για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ευρώπη.

Την ίδια ώρα ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε χαρακτηριστικά πως «ο ελληνικός κλάδος δεν επηρεάζεται καθόλου από τις τελευταίες εξελίξεις στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενώ και η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι εξαιρετικά περιορισμένη».

Σύμφωνα με τον ίδιο «οι τράπεζες που κατέρρευσαν στις ΗΠΑ αποτελούν ιδιάζουσες περιπτώσεις που όμοιές τους δεν υπάρχουν στην Ευρώπη» και διευκρίνισε πως «τα ευρωπαϊκά stress tests θα εντόπιζαν άμεσα τα αποκαλυφθέντα προβλήματα και δεν θα επέτρεπαν να φτάσουμε σε αυτό το σημείο».

Πράγματι οι εμπορικές συστημικές τράπεζες στην Ευρώπη οφείλουν να ακολουθούν πολύ συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές ενώ υποβάλλοντα σε τακτικά stress tests γύρω από τη δομή του ισολογισμού τους όσον αφορά τις εκροές ρευστότητας και καταθέσεων, τον κίνδυνο επιτοκίου και τα εποπτικά κεφάλαια.

Όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, οι ελληνικές συστημικές τράπεζες έχουν μια ισχυρή διαφοροποιημένη καταθετική βάση λιανικής, με τη συντριπτική πλειοψηφία των καταθέσεων να είναι εντός των ορίων εγγύησης των καταθέσεων, με σχετικά χαμηλό δείκτη δανείων προς καταθέσεις είναι σχετικά χαμηλός, τα χαρτοφυλάκια δανείων τους είναι κυρίως σε κυμαινόμενο επιτόκιο ενώ το 15-20% του ενεργητικού τους είναι επενδεδυμένο σε υψηλής ποιότητας και εμπορευσιμότητας ομόλογα.

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ανακοίνωσαν προ ημερών τα οικονομικά αποτελέσματα για τη χρήση του 2022 και εμφανίζουν θετικές προοπτικές για το 2023.

Έχουν δηλαδή στιβαρό οικονομικό υπόβαθρο καθώς διαθέτουν ισχυρούς δείκτες κάλυψης ρευστότητας, χαμηλούς δείκτες «κόκκινων» δανείων και δεν έχουν έκθεση στο εξωτερικό, όπως συνέβαινε προ δημοσιονομικής κρίσης.

Ειδικότερα:

Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 1,07 δις ευρώ. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων υποχώρησε στο σε 5,1% στο τέλος του 2022, ο δείκτης Δανείων προς Καταθέσεις ανήλθε σε 57,7% και ο δείκτης Κάλυψης Ρευστότητας (LCR) στο 259%.

-Για την Alpha Bank τα καθαρά κέρδη ανήλθαν το 2022 στα 398 εκατ. ευρώ, ή 429 εκατ. ευρώ τα προσαρμοσμένα κέρδη μετά από φόρους. Ο Δείκτης Δανείων προς Καταθέσεις ανήλθε σε 77%, με τον δείκτη Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων του Ομίλου να υποχωρεί στο σε 7,8% (από 13,1% το προηγούμενο έτος) και ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας διαμορφώθηκε στο 167%.

Eurobank εμφάνισε καθαρά κέρδη στα 1,33 δισ. ευρώ για το 2022. Ο δείκτης των προβληματικών δανείων υποχώρησε στο 5,2%, με τον δείκτη χορηγήσεων προς καταθέσεις στο 73,1% και έχει δείκτη κάλυψης ρευστότητας στο 172,9%.

-Στην Τράπεζα Πειραιώς το 2022 τα εξομαλυμένα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων ανήλθαν σε άνω του 1 δισ. ευρώ ή σε 0,42 ευρώ ανά μετοχή. Ο δείκτης των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων προσγειώθηκε στο 6,8% (από 13% έναν χρόνο πριν). Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις διαμορφώθηκε στο 62% και ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας (LCR) στο 201%.

Διαβάστε περισσότερα