Βαριά πέφτει η σκιά των παραλλαγών του κορωνοϊού πάνω από τον πλανήτη. Με το κύμα της Όμικρον να χτυπά τις περισσότερες χώρες του κόσμου, η μετάλλαξη, που πιθανόν εντοπίστηκε στο Καμερούν, έχει ανοίξει νέο πεδίο προβληματισμού.

Η νέα μετάλλαξη, που έχει μέχρι στιγμής διαγνωστεί σε τουλάχιστον 12 ασθενείς που ζουν στη Γαλλία, ονομάζεται IHU και περιλαμβάνει τις δύο υποκαταστάσεις N501Y και E484K στην πρωτεϊνική ακίδα.

Με την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων, η επιστημονική κοινότητα βρίσκεται, εύλογα, απέναντι στο μεγάλο ερώτημα πόσο μεταδοτική και επιθετική είναι εκείνη του Καμερούν και εάν καθιστά αναποτελεσματικά τα εμβόλια.

Δεν αποκλείεται, πάντως, τα υφιστάμενα ενέσιμα σκευάσματα να στέκονται λιγότερο ανθεκτικά απέναντι στη νέα παραλλαγή.

Προσώρας, η νέα μετάλλαξη δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα, ενώ όπως έχει γίνει γνωστό προκαλεί ήπια συμπτωματολογία, όπως ακριβώς και η Όμικρον.

Η διαφορά με την Όμικρον είναι ότι η παραλλαγή του Καμερούν δεν ανησυχεί σε μεγάλο βαθμό την επιστημονική κοινότητα καθώς εντοπίστηκε, όπως φάνηκε, πριν από την επικρατέστερη, αυτή τη στιγμή, μετάλλαξη στον πλανήτη.

Η μετάλλαξη που έχει την κωδική ονομασία B.1.640.2, εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Γαλλία τον Νοέμβριο όταν ένας πολίτης διαγνώστηκε με το στέλεχος μετά την επιστροφή του από το Καμερούν.

Το ενθαρρυντικό της υπόθεσης είναι ότι η μετάλλαξη του Καμερούν δεν δείχνει να εξαπλώνεται όπως η Οmicron.

Άλλωστε, όπως διατείνεται και ο επιδημιολόγος του πανεπιστημίου Imperial, Τομ Πίκοκ, το στέλεχος είχε τη δυνατότητα να «προκαλέσει ζημιά και δεν το έκανε».

Προ ημερών, δε, ο Αμερικανός επιδημιολόγος Έρικ Φέιλ-Ντινγκ υπογράμμισε ότι νέες μεταλλάξεις θα προκύπτουν, χωρίς να σημαίνει ότι θα είναι πιο επικίνδυνες από τις ήδη υπάρχουσες.

Η νέα παραλλαγή θεωρείται φυλογενετική στην παλαιά B.1.640 που μετονομάστηκε σε B.1.640.1.

Γάλλοι επιστήμονες αναφέρθηκαν στη νέα παραλλαγή στον ιστότοπο ιατρικών θεμάτων medrxiv που ασχολείται με ζητήματα Υγείας και ονόμασαν τη νέα παραλλαγή ως «IHU» και τα δεδομένα πρέπει να αξιολογηθούν από ομότιμους.