Κάποια εμβόλια προσφέρουν περισσότερη προστασία έναντι του κορωνοϊού επιβεβαιώνει νέα μελέτη που διεξήχθη από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο και παρουσιάζει η Jerusalem Post. Οι ισραηλινοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που εμβολιάστηκαν με Pfizer έχουν 85% λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από κορωνοϊό σε σύγκριση με εκείνους που εμβολιάστηκαν με τα εμβόλια AstraZeneca και Johnson & Johnson.

Οι ερευνητές, από τη Σχολή Φαρμακευτικής, μέρος της Ιατρικής Σχολής του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, συνέκριναν την αποτελεσματικότητα εννέα εμβολίων έναντι των συμπτωμάτων του κορωνοϊού και τη σοβαρότητα της νόσου στον ενήλικο πληθυσμό. Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific Reports οι ερευνητές συνέκριναν την αποτελεσματικότητα των νέων εμβολίων κατά του κορωνοϊού με βάση τα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών που πραγματοποιήθηκαν σε κάθε μεμονωμένο εμβόλιο.

Η μέθοδος ανάλυσης που χρησιμοποιήθηκε ήταν η δικτυακή μετα-ανάλυση (NMA), η οποία επιτρέπει στους επιστήμονες να συνδέουν και να συγκρίνουν αποτελέσματα από διαφορετικές μελέτες, ακόμη και όταν καμία από αυτές δεν αποτέλεσε άμεση δοκιμή αποτελεσματικότητας ενός εμβολίου σε σύγκριση με άλλο.

Η χρήση ανάλυσης δεδομένων καθιστά δυνατή την αξιολόγηση της σχετικής αποτελεσματικότητας μεταξύ κάθε ζεύγους εμβολίων, αλλά και την αξιολόγηση τους ως προς την πιθανότητα κάποιο να είναι το πιο αποτελεσματικό.

Τα εμβόλια που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη ήταν: δύο εμβόλια mRNA από την Pfizer και τη Moderna, δύο εμβόλια που χρησιμοποιούν διαφορετικό ιό (αδενοϊό) που φέρει ένα θραύσμα DNA του κοροναϊού (AstraZeneca και Sputnik), ένα εμβόλιο που χρησιμοποιεί αδενοϊό για τη μετάδοση της πρωτεΐνης ακίδας του ιού (Johnson & Johnson), ένα εμβόλιο που περιέχει την πρωτεΐνη S (Novavax) και τρία εμβόλια βασισμένα στην «κλασική» τεχνολογία που περιέχουν ανενεργό κοροναϊό (δύο από τη Sinopharm και ένα από τη Sinovac).

Οι ερευνητές βαθμολόγησαν την πιθανότητα ότι ένα συγκεκριμένο εμβόλιο θα προστατεύει καλύτερα σε σύγκριση με όλα τα άλλα εμβόλια, και αυτά είναι τα αποτελέσματα:

  • Pfizer 95%
  • Moderna 84%
  • Sputnik 78%
  • Novavax 70%
  • Sinovac 57%
  • Δύο εμβόλια από τη Sinopharm 33% και 43%
  • Johnson and AstraZeneca 20%

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, όσοι εμβολιάστηκαν με εμβόλια mRNA από την Pfizer και τη Moderna έχουν τον χαμηλότερο σχετικό κίνδυνο εμφάνισης συμπτωματικής νόσησης, σε σύγκριση με λήπτες των άλλων εμβολίων.

Όπως αναφέρθηκε, όσοι εμβολιάστηκαν με το Pfizer είχαν 85% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης συμπτωματικής νόσου σε σύγκριση με όσους εμβολιάστηκαν με αυτά των AstraZeneca ή Johnson.
Παρόμοιο ποσοστό (79%) παρατηρήθηκε μεταξύ του Moderna σε σύγκριση με τα AstraZeneca και Johnson.

Από την ανάλυση τα δύο εμβόλια mRNA βαθμολογήθηκαν ως αυτά που έχουν με την υψηλότερη πιθανότητα πρόληψης συμπτωματικής νόσου στον ενήλικο πληθυσμό σε σύγκριση με άλλα εμβόλια. Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί μια τάση υψηλότερης αποτελεσματικότητας των εμβολίων mRNA στην πρόληψη σοβαρής νόσησης. Οι ερευνητές, πάντως, δεν βρήκαν διαφορά μεταξύ των εμβολίων όσον αφορά την αποτελεσματικότητά τους στην πρόληψη της συμπτωματικής νόσου στον πληθυσμό ηλικίας άνω των 65 ετών.

Τα αποτελέσματα της μελέτης θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις κυβερνήσεις στον καθορισμό πολιτικών εμβολιασμού σε συνδυασμό με άλλες μεταβλητές όπως η διαθεσιμότητα των διαφόρων εμβολίων, οι παρενέργειες, το κόστος, οι συνθήκες αποθήκευσης, η μεταφορά και άλλα, επισημαίνει η εφημερίδα. Ωστόσο, οι ερευνητές σημειώνουν ότι η μέθοδος NMA συνδυάζει τα αποτελέσματα διαφορετικών μελετών, υποθέτοντας ότι αυτές είναι παρόμοιες ως προς το σχεδιασμό και τον πληθυσμό, όταν στην πράξη υπάρχουν πάντα σε κάποιο βαθμό διαφορές μεταξύ των μελετών.