Το αλουμίνιο εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταία δεκαετίας, καθώς οι πολιτικές αναταραχές στη Γουινέα πυροδότησαν ανησυχίες για την προμήθεια της πρώτης ύλης που απαιτείται για την κατασκευή του μετάλλου.

Μια στρατιωτική μονάδα κατέλαβε την εξουσία στη χώρα, με τον αρχηγό των ειδικών δυνάμεων, τον συνταγματάρχη Mamady Doumbouya, να παροτρύνει τον στρατό να τον υποστηρίξει.

Αυτό ταρακούνησε τις παγκόσμιες αγορές αλουμινίου τη Δευτέρα -οι τιμές στο Λονδίνο σημείωσαν νέο υψηλό 10 ετών και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στην Κίνα σκαρφάλωσαν στα υψηλότερα επίπεδα από το 2006- καθώς η πολιτική αστάθεια αυξάνει την πιθανότητα διακοπής των αποστολών βωξίτη από τον βασικό παγκόσμιο προμηθευτή.

Το αλουμίνιο σημείωσε άνοδο κατά περίπου 40% φέτος στο Λονδίνο, καθώς τα μαζικά παγκόσμια μέτρα τόνωσης αύξησαν τη ζήτηση, την ώρα που στα μεταλλουργεία της Κίνας, του μεγαλύτερου παραγωγού παγκοσμίως, προσπαθούσαν να διατηρήσουν την παραγωγή τους κατά τη διάρκεια μιας εποχικής κρίσης ισχύος. Παράλληλα, το Πεκίνο προσπάθησε να περιορίσει τις εκπομπές άνθρακα στη χώρα.

Ο βωξίτης είναι η πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται για την παρασκευή αλουμίνας, η οποία μετατρέπεται μετά από επεξεργασία σε αλουμίνιο, και η Γουινέα αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου των κινεζικών εισαγωγών.

Η αγορά «μπορεί να κλονιστεί σοβαρά» από την κατάσταση αυτή, δήλωσε ο ιδρυτής της United Co. Rusal, Oleg Deripaska, στην Telegram. Οι μετοχές της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 14% στο Χονγκ Κονγκ και διαμορφώθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2012.

Η τιμή του μετάλλου στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου ενισχύθηκε μέχρι και κατά 1,8%, στα 2.775,50 δολάρια ανά τόνο, το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο 2011.