Οι συγκριτικά φθηνότερες μορφές θέρμανσης μετά και τις δραματικές εξελίξεις με την ενεργειακή πανδημία, είναι σήμερα οι αντλίες θερμότητας, το επιδοτούμενο πετρέλαιο θέρμανσης και το ρυπογόνο πέλλετ!
Παράλληλα, πολύ ακριβότερες έγιναν οι θερμάστρες και το, κάποτε πολυπόθητο, φυσικό αέριο.
Αυτά είναι τα πρώτα, αλλά εντυπωσιακά συμπεράσματα από επισταμένη μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Η έρευνα που καταρτίστηκε στη διάρκεια του Δεκεμβρίου και ολοκληρώθηκε πριν μερικές ημέρες, βασίστηκε σε υπολογισμούς ως προς το κόστος θέρμανσης από διάφορες τεχνολογίες με βάση τις μεγάλες αυξήσεις των τιμών στο φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και την ηλεκτρικής ενέργειας και καταδεικνύει πως:
-Οι αντλίες θερμότητας χάρη στον υψηλό βαθμό απόδοσης είναι συμφέρουσα επιλογή.
– Το πετρέλαιο θέρμανσης, με την επιδότηση φυσικά που δίνει η πολιτεία, είναι η πλέον οικονομικότερη λύση.
-Οι λέβητες βιομάζας (πέλλετ ξύλου) συγκαταλέγονται στις οικονομικές επιλογές, αν και θεωρούνται εξόχως ρυπογόνες για το περιβάλλον.
-Το φυσικό αέριο που μέχρι πριν το ξέσπασμα της κρίσης ήταν το φθηνότερο και σχετικά καθαρότερο καύσιμο για τη θέρμανση έχει γίνει ένα από τα ακριβότερα.
-Η θέρμανση με ηλεκτρική ενέργεια και συγκεκριμένα με ηλεκτρικές σόμπες και θερμάστρες είναι απαγορευτική για τα νοικοκυριά.
Η μελέτη ανέλυσε διεξοδικά με αλλεπάλληλα συγκριτικά τεστ, τα οφέλη των τεχνολογιών θέρμανσης με πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ηλεκτρική ενέργεια, τις αντλίες θερμότητας, τους λέβητες βιομάζας και τα πάσης φύσεως τζάκια.
Υπολογισμός λογαριασμού σε τετραμηνιαία βάση
Το βασικό σενάριο για τον ακριβή υπολογισμό του συγκριτικού κόστους θερμικής ενέργειας είναι η τετραμηνιαία κατανάλωση καυσίμου ή ηλεκτρικής ενέργειας ενός μέσου νοικοκυριού με θερμικές ανάγκες που προσεγγίζουν
α) τις 3.000 kWhth (κιλοβατώρες) ανά 4μηνο (Βασικό Σενάριο) και
β) ισοδύναμα τις 4.500 kWhth ανά σεζόν (όπου η χειμερινή σεζόν ισούται με 6 μήνες, δηλαδή από τον Οκτώβριο του 2021 έως και τον Μάρτιο του 2022).
Για τον υπολογισμό του κόστους ανά είδος θέρμανσης ελήφθη υπόψη τιμή πετρελαίου στα 1,13 ευρώ ανά λίτρο. Η τιμή όπως και η μονάδα μέτρησης (λίτρα) έγιναν αναγωγή στην κιλοβατώρα.
Επιπλέον, στην έρευνα ελήφθησαν υπόψη πολλές παράμετροι που αναλύθηκαν επιστημονικά προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα που πλησιάζουν την πραγματική εικόνα της αγοράς θέρμανσης.
Από το συγκριτικό τεστ προκύπτουν τα ακόλουθα:
–Φθηνότερο θερμικό σύστημα είναι η αντλία θερμότητας. Ο υψηλός βαθμός απόδοσης δίνει μεγάλο πλεονέκτημα. Στην Αθήνα η κιλοβατώρα ανέρχεται σε μόλις 0,061 ευρώ και στη Θεσσαλονίκη σε 0,070 ευρώ. Ακόμη κι αν συνυπολογιστούν και οι καταναλώσεις ρεύματος για άλλες ηλεκτρικές οικιακές συσκευές του σπιτιού η τιμή της κιλοβατώρας διαμορφώνεται στα 0,089 ευρώ.
–Η θέρμανση με βιομάζα (πέλλετ ξύλου) κοστίζει 0,097 ευρώ ανά κιλοβατώρα αν και πολύ ρυπογόνος.
–Το ενεργειακό τζάκι με κλειστό θάλαμο θα διαμόρφωνε το κόστος στα 0,121 ευρώ ανά κιλοβατώρα αλλά και αυτό είναι ρυπογόνο.
–Πετρέλαιο θέρμανσης: Μία οικογένεια για να ζεσταθεί από έναν λέβητα πετρελαίου θα πληρώσει 0,13 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Η τιμή θα ήταν σημαντικά χαμηλότερη αν το 45% δεν αντιστοιχούσε σε φόρους.
Μία τετραμελής οικογένεια με δύο παιδιά αν μένει σε μία από τις περιοχές της Κλιματικής Ζώνης Β π.χ. στην Αθήνα κι επιδοτείται τότε το κόστος κατεβαίνει στα 0,07 ευρώ. Ως επίδομα ελήφθη υπόψη το ποσό των 181 ευρώ.
Αν η ίδια οικογένεια έμενε σε περιοχές της Κλιματικής Ζώνης Γ π.χ. στη Θεσσαλονίκη το κόστος θέρμανσης με πετρέλαιο θα ήταν ακόμη πιο χαμηλό στα 0,031 ευρώ. Το επίδομα που υπολογίστηκε ανέρχεται σε 298 ευρώ.
–Πολύ ακριβό είδος θέρμανσης είναι πλέον το, κάποτε πολυπόθητο, φυσικό αέριο. Ο λέβητας συμπύκνωσης είτε αυτόνομος είτε κοινόχρηστος είναι ακριβότερος πια και από το πετρέλαιο. Το φυσικό αέριο θα κοστίσει (χωρίς να έχουν συνυπολογιστεί οι εκπτώσεις που ανακοινώθηκαν πρόσφατα) στα 0,16 ευρώ ανά κιλοβατώρα για αυτόνομη και στα 0,169 ευρώ ανά κιλοβατώρα για κοινόχρηστη οικιακή θέρμανση.
–Το τζάκι ανοικτού θαλάμου είναι το δεύτερο ακριβότερο σύστημα θέρμανσης. Το κόστος θερμικής ενέργειας αντιστοιχεί σε 0,243 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
-Μία συσκευή με ηλεκτρικές αντιστάσεις συμπεριλαμβανομένης και της λειτουργίας κι άλλων ηλεκτρικών οικιακών συσκευών σε ένα σπίτι (ισχύος 1.200 Κιλοβατωρών/4μηνο) κοστίζει 0,329 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Μία συσκευή με ηλεκτρικές αντιστάσεις (ηλεκτρικός λέβητας) χωρίς να συνυπολογιστούν οι υπόλοιπες καταναλώσεις συσκευών του σπιτιού θα στείλει την τιμή της κιλοβατώρας στα 0,302 ευρώ.
Είναι ξεκάθαρο πως η σφοδρότητα της ενεργειακής κρίσης έφερε δραματικές ανακατατάξεις στα θερμικά συστήματα που μέχρι πρότινος οι οικιακοί καταναλωτές θεωρούσαν ως οικονομικές επιλογές. Το αντίστροφο συνέβη και σε σχέση με αυτά που χαρακτήριζαν ως ακριβές λύσεις.
Η μελέτη είναι αναλυτικό πόνημα του Εργαστηρίου Ατμοκινητήρων και Λεβήτων του ΕΜΠ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων του ΕΚΕΤΑ