ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα κινηθούν οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος για τον Δεκέμβριο

Oι προβλέψεις για το πώς θα κινηθούν οι τιμές του φυσικού αερίου και συνεπώς και του ρεύματος είναι αισιόδοξες

Βαθιά βουτιά σημειώνουν οι τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος μέσα σε λίγους μήνες.

Η μέση χονδρική τιμή του ρεύματος βρισκόταν στα 416,87 ευρώ/MWh τον Σεπτέμβριο για να μειωθεί τον Οκτώβριο στα 232,60 ευρώ/MWh, ενώ πλέον η μέση τιμή για τον Νοέμβριο κινείται κάτω των 200 ευρώ ,στα 196,8 ευρώ/MWh.

Οι πάροχοι αναμένεται να ανακοινώσουν στις 20 Νοεμβρίου, σε 5 ημέρες δηλαδή τα νέα τιμολόγια για το μήνα Δεκέμβριο τα οποία αναμένονται να είναι τα ίδια ή και λίγο χαμηλότερα και από αυτά του προηγούμενου μήνα.

Οι τιμές λιανικής πάντως και τον μήνα Οκτώβριο κινήθηκαν κάτω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο τον Οκτώβριο.

Όπως προκύπτει από τα μηνιαία στοιχεία του HEPI (ευρωπαϊκός δείκτης τιμών ενέργειας) μεταξύ 15 ευρωπαϊκών χωρών, η τιμή λιανικής στην Ελλάδα τον Οκτώβριο στα κυμαινόμενα τιμολόγια ήταν η δεύτερη φθηνότερη μετά το Λουξεμβούργο.

Όλο αυτό το διάστημα το φυσικό αέριο στον ολλανδικό κόμβο συναλλαγών βρίσκεται κοντά 100 ευρώ /Mwh όταν τον Αύγουστο είχε φθάσει ακόμη και στα 330€ με αποτέλεσμα να συνεχίσει η καθοδική πορεία και των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος.

Το παζλ, πάντως, για το ποια θα είναι η τελική τιμή που θα πληρώσουν οι καταναλωτές για τον Δεκέμβριο θα συμπληρωθεί με την ανακοίνωση των κρατικών επιδοτήσεων, που θα ακολουθήσει αυτή των εταιρειών παροχής ρεύματος. Σημειώνεται πως τον Αύγουστο το κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό ήταν 250 εκατ. ευρώ, ενώ το Σεπτέμβριο περίπου 800 εκατ. ευρώ.

Για το τελευταίο τρίμηνο πάντως έχει προβλεφθεί να δαπανούνται από τα κρατικά ταμεία 100 εκατ. ευρώ το μήνα

Πάντως ο Δεκέμβριος είναι μήνας κατά το οποίο η ζήτηση του ηλεκτρικού ρεύματος αυξάνεται και λόγω της περιόδου των Χριστουγέννων.

Πάντως η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας τον Οκτώβριο συνέχισε την καθοδική της πορεία για τρίτο συνεχόμενο μήνα. Ειδικότερα, το μέσο φορτίο συστήματος ανήλθε στα 4.977 MW, μειωμένο κατά 10% σε σύγκριση με εκείνο του Σεπτεμβρίου και κατά 6% σε ετήσια βάση.

Τον Σεπτέμβριο η ζήτηση ρεύματος είχε μειωθεί κατά 13% σε σχέση με τον Αύγουστο (και κατά 3% σε ετήσια βάση), ενώ αντίστοιχη ήταν και η μείωση τον Αύγουστο, σε σύγκριση με τον Ιούλιο.

Πάντως, οι προβλέψεις για το πώς θα κινηθούν οι τιμές του φυσικού αερίου και συνεπώς και του ρεύματος είναι αισιόδοξες, καθώς μέχρι το τέλος του χρόνου το φυσικό αέριο εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να βρίσκεται κοντά στα σημερινά επίπεδα, αφού οι αποθήκες της Ευρώπης είναι γεμάτες, όπως και οι τερματικοί σταθμοί LNG.

Διαβάστε ακόμη: