search

MAIN STREET

Πώς οι αποτυχίες κρυπτογράφησης επηρεάζουν τους επενδυτές

Οι επενδυτές κρυπτονομισμάτων ενδέχεται να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερο κίνδυνο ζημιών λόγω εν μέρει της έλλειψης κανονιστικής συμμόρφωσης και της απουσίας ενός ολοκληρωμένου ρυθμιστικού πλαισίου.

nyfedcrypto

Ενώ οι επενδυτές σε παραδοσιακά και κρυπτογραφημένα περιουσιακά στοιχεία αντιμετωπίζουν παρόμοιους κινδύνους, οι επενδυτές κρυπτονομισμάτων ενδέχεται να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερο κίνδυνο ζημιών λόγω εν μέρει της έλλειψης κανονιστικής συμμόρφωσης και της απουσίας ενός ολοκληρωμένου ρυθμιστικού πλαισίου.

Πολλοί κεντρικοί πιστωτές κρυπτογράφησης είναι εύθραυστοι

Πολλοί κεντρικοί πιστωτές κρυπτογράφησης είναι εύθραυστοι λόγω προβλημάτων αναντιστοιχίας ωριμότητας και ρευστότητας (maturity and liquidity). Για παράδειγμα, οι πλατφόρμες δανεισμού όπως η Celsius, λαμβάνουν μάρκες ως εγγύηση και στη συνέχεια τις δανείζουν για να χρηματοδοτήσουν μακροπρόθεσμα πρότζεκτ με ρίσκο.

Τα CEX μπορεί επίσης να αντιμετωπίζουν αναντιστοιχίες χρηματοδότησης επειδή συχνά συνδυάζουν τις συναλλαγές με υπηρεσίες θεματοφυλακής και δανεισμού (συγκριτικά, τα παραδοσιακά χρηματιστήρια μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες συναλλαγών μόνο, βάσει κανονισμών).

Αντιμέτωποι με πελάτες που επιδιώκουν να αποσύρουν μαζικά τα κατατεθέντα token τους, οι κεντρικές οντότητες κρυπτογράφησης ενδέχεται να μην είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε όλα τα αιτήματα εξαργύρωσης.

Αυτός ο κίνδυνος ρευστότητας ενισχύεται όταν οι επιχειρήσεις έχουν συγκεντρώσει χαρτοφυλάκια δανείων ή δανείζονται χρησιμοποιώντας δικά τους ιδιωτικά διακριτικά ως εγγύηση για να δημιουργήσουν κίνδυνο με λάθος τρόπο.

Επιπλέον, η κακή εταιρική διακυβέρνηση εμποδίζει την ικανότητα διαχείρισης αυτών των κινδύνων και εμποδίζει τους επενδυτές κρυπτογράφησης να πειθαρχήσουν τους διαχειριστές.

Σύμφωνα με το ερευνητικό κέντρο της New York Fed τρεις τομείς θεωρούνται ιδιαίτερης ανησυχίας για τους επενδυτές κρυπτογράφησης: η φύλαξη, η διακυβέρνηση και το disclosure.

Θεματοφυλακή περιουσιακών στοιχείων πελατών

Στις παραδοσιακές μεσιτείες και ανταλλαγές τουλάχιστον στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα περιουσιακά στοιχεία πελατών και επιχειρήσεων πρέπει να διαχωρίζονται βάσει κανονισμών, έτσι ώστε, σε περίπτωση αποτυχίας, οι πελάτες να έχουν μεγάλη πιθανότητα ανάκτησης.

Έχει παρατηρηθεί ότι ορισμένες εταιρείες κρυπτογράφησης έχουν συνδυάσει κεφάλαια πελατών.

Πράγματι, στην αίτηση πτώχευσης που κατέθεσε η, η Celsius υποστηρίζει ότι, σύμφωνα με τους όρους χρήσης της, οι πελάτες δεν δικαιούνται την επιστροφή του συγκεκριμένου ψηφιακού περιουσιακού στοιχείου που είχαν καταθέσει.

Διακυβέρνηση

Οι εταιρείες κρυπτογράφησης συχνά δομούνται έτσι ώστε να αποφεύγουν τους κανονισμούς στους οποίους υπόκεινται οι εισηγμένες εταιρείες σχετικά με τα πρότυπα για τον εσωτερικό έλεγχο, την εταιρική διακυβέρνηση και τις οικονομικές γνωστοποιήσεις.

Για παράδειγμα, η αίτηση πτώχευσης της FTX ανεφέρει διάφορες περιπτώσεις κακοδιαχείρισης μετρητών και ανεπαρκούς χρηματοοικονομικής αναφοράς. Επιπλέον, η FTX χορήγησε προνομιακούς όρους διαπραγμάτευσης στην Alameda, μια συνδεδεμένη ιδιόκτητη εμπορική εταιρεία, όπως απαλλαγή από αυτόματες ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων όταν πραγματοποιήθηκαν κλήσεις περιθωρίου (margin calls).

Disclosure

Οι εταιρείες κρυπτογράφησης δεν υποχρεούνται να δημοσιοποιούν ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις και συχνά επιλέγουν να μην δημοσιοποιούν, όπως σημειώνεται σε διάφορες αιτήσεις πτώχευσης. Η μόνη περίπτωση να το κάνουν είναι μόνο αν είναι εισηγμένες.

Διαβάστε ακόμη: