Η χρήση των Google Maps προϋποθέτει την παραχώρηση πλήθος προσωπικών δεδομένων στον τεχνολογικό κολοσσό, εκτός κι αν ενεργοποιήσετε μια πολύ συγκεκριμένη ρύθμιση η οποία θα κάνει το αυτοκίνητό σας… αόρατο.

Μία από τις δημοφιλέστερες εφαρμογές της Google είναι αυτή της δορυφορικής πλοήγησης που προσφέρει η υπηρεσία των Google Maps.

Βέβαια η απολύτως δωρεάν χρήση της συγκεκριμένης εφαρμογής μόνο αθώα δεν είναι καθώς προϋποθέτει τη συλλογή και την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, τα οποία σχετίζονται με τη θέση του οχήματος και τους προορισμούς που έχουμε επισκεφθεί.

Το ερώτημα που προκύπτει, λοιπόν, στην προκειμένη περίπτωση είναι αν μπορεί κανείς να απολαμβάνει τις υπηρεσίες των Google Maps χωρίς ο «μεγάλος αδερφός» να τον ακολουθεί 24 ώρες το 24ωρο.

Η Google και ειδικότερα η εφαρμογή των χαρτών προσφέρει αυτή τη δυνατότητα, αρκεί τη στιγμή που θα ανοίξει κανείς το συγκεκριμένο app να ενεργοποιήσει τη λειτουργία της ανώνυμης περιήγησης.

Η λογική είναι ακριβώς η ίδια με εκείνη της ανώνυμης περιήγησης σε έναν browser. Τα Google Maps μπορούν να εντοπίσουν την τρέχουσα θέση σας, ωστόσο, η όλη δραστηριότητά σας και οι αναζητήσεις των προορισμών δεν αποθηκεύονται.

Αυτό ενισχύει τη ιδιωτικότητα του χρήστη και την προστασία των προσωπικών του δεδομένων χωρίς ωστόσο και να μηδενίζει την έκθεσή μας στους «ψηφιακούς» κινδύνους.

Google Maps

Είναι σημαντικό σε αυτό το σημείο να σημειώσουμε ότι η ενεργοποίηση της ανώνυμης περιήγησης στους Χάρτες της Google δεν σημαίνει ότι και οι υπόλοιπες εφαρμογές με πρόσβαση στην υπηρεσία γεωεντοπισμού θα πάψουν να συλλέγουν και να αποθηκεύουν δεδομένα.

Στην περίπτωση, λοιπόν, που θέλουμε να ενισχύσουμε την ασπίδα προστασίας των προσωπικών μας δεδομένων, είτε θα πρέπει να απενεργοποιήσουμε τις λειτουργία «Πληροφορίες Τοποθεσίας» είτε να περιορίσουμε την πρόσβαση των ύποπτων εφαρμογών σε αυτά τα δεδομένα.

Διαβάστε ακόμη: