Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια βραχογραφία ενός ζώου πριν από τουλάχιστον 200 χρόνια στη Νότια Αφρική που μπορεί να ταιριάζει με απολιθώματα που βρέθηκαν στην περιοχή.

Η βραχογραφία απεικονίζει ένα κερασφόρο φίδι που μπορεί να είναι το εξαφανισμένο πλάσμα που ονομάζεται δικυνόδοντίας.

Ο συνδυασμός της τέχνης με απολιθωμένα ευρήματα και μακροχρόνιους θρύλους από τον αφρικανικό λαό Σαν έχει κάνει τους επιστήμονες να αναρωτηθούν εάν η ύπαρξη του κερασφόρου φιδιού ήταν πραγματικότητα και όχι απλώς ένας θρύλος.

 

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS ONE, ο Julien Benoit από το Πανεπιστήμιο του Witwatersrand επιβεβαίωσε ότι η βραχοτεχνία από τις αρχές του 1800 απεικονίζει ένα χαυλιόδοντα ζώου.

Ωστόσο, θα χρειαστούν πληροφορίες από περισσότερα από 200 χρόνια ζωγραφικής για να ταιριάξουν οι επιστήμονες ένα σωρό άγνωστων απολιθωμάτων με ένα πλάσμα που έχει εξαφανιστεί εδώ και καιρό, σε αντίθεση με οτιδήποτε φαίνεται στην περιοχή σήμερα.

«Τα εθνογραφικά, αρχαιολογικά και παλαιοντολογικά στοιχεία συνάδουν με την υπόθεση ότι ο πίνακας του κερασφόρου φιδιού θα μπορούσε ενδεχομένως να απεικονίζει έναν δικυνοδοντία», έγραψε ο Benoit στη μελέτη.

 

Πρόσθεσε ότι ο προς τα κάτω προσανατολισμός των χαυλιόδοντων, που δεν ταιριάζει με κανένα αφρικανικό ζώο (αλλά ταιριάζει με δικυνοδόντες), η αφθονία των απολιθωμάτων στην περιοχή και η πεποίθηση που λέει πως ο λαός των Σαν είχαν παραδόσεις για την ύπαρξη αυτού του εξαφανισμένου μεγάλου ζώου υποστηρίζουν περαιτέρω τη θεωρία.

Υπάρχουν πολλά άλματα από το μύθο στην επιστημονική βάση που μπορεί να είναι πολύ μεγάλα για να τα κάνει ένα θρυλικό κερασφόρο φίδι. Αλλά μετά από περαιτέρω μελέτες, οι βραχογραφίες των 200 ετών θα μπορούσαν να περιγράψουν μια διαφορετική ιστορία.

Διαβάστε ακόμη: