Ένα από τα ερωτήματα της αγοράς ενέργειας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι ποιος ασφαλίζει τα δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν το πετρέλαιο της Μόσχας έναντι του κινδύνου μιας καταστροφικής πετρελαιοκηλίδας.

Η απάντηση είναι ότι, ενώ ορισμένα εξακολουθούν να καλύπτονται από τις δυτικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούσαν πάντα, οι ιδιοκτήτες στρέφονται όλο και περισσότερο σε ρωσικούς παρόχους που υποστηρίζονται από έναν αντασφαλιστή που υπόκειται σε βαριές κυρώσεις και υποστηρίζεται από ένα κράτος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, υπάρχουν ασφαλιστές σε τοποθεσίες όπως το Καμερούν και το Κιργιστάν.

Η μετατόπιση της κάλυψης έχει δημιουργήσει αβεβαιότητα σχετικά με το πόσο γρήγορες και ολοκληρωμένες μπορεί να είναι οι πληρωμές σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά. Ο ευαίσθητος χαρακτήρας του θέματος αναδείχθηκε στις 17 Οκτωβρίου, όταν οι βρετανικές αρχές δήλωσαν ότι θα αρχίσουν να αμφισβητούν τη νομιμότητα δεξαμενόπλοιων για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι έχουν «αμφίβολη» ασφάλιση όταν αυτά διέρχονται από τη Μάγχη.

Τα ευρήματα, τα οποία αποκαλύφθηκαν σε στοιχεία που συγκέντρωσε η Εσθονία αυτό το καλοκαίρι μαζί με έρευνα του Bloomberg και της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης ερευνητικής δημοσιογραφίας Danwatch, προσφέρουν την πιο λεπτομερή εικόνα μέχρι στιγμής για τους περιβαλλοντικούς κινδύνους που διατρέχουν οι ευρωπαϊκές χώρες λόγω των κυρώσεων που οι ίδιες επέβαλαν στη Μόσχα. Αποκαλύπτουν ένα αντίκτυπο που προκαλείται από τον εξαναγκασμό τεράστιου αριθμού πλοίων να πλέουν κρυφά.

«Αυτοί που υφίστανται ζημίες όπως για παράδειγμα οι αλιείς, ή η τουριστική βιομηχανία μπορεί να βιώσουν καθυστερήσεις στην αποζημίωση ή να μην λάβουν καθόλου αποζημίωση», δήλωσε ο Μάικ Σάλτχαους, επικεφαλής εξωτερικών υποθέσεων της NorthStandard, μιας από τις κορυφαίες ασφαλιστικές εταιρείες θαλάσσιων μεταφορών παγκοσμίως.

Πριν από τον πόλεμο, η συντριπτική πλειονότητα των ασφαλίσεων των ρωσικών φορτίων σε πετρελαιοφόρα παρέχονταν από δυτικές εταιρείες που ανήκουν στον International Group of Protection & Indemnity Clubs.

Στη συνέχεια, αγόραζαν μεγάλα ποσά αντασφάλισης για να καλυφθούν από τη χειρότερη περίπτωση διαρροής, επιμένοντας ότι τα πλοία ακολουθούν τα υψηλότερα δυνατά πρότυπα ασφαλείας για να διατηρήσουν τους κινδύνους του κλάδου όσο το δυνατόν χαμηλότερα.

Αυτές οι εταιρείες συνεχίζουν να λειτουργούν, αλλά έχουν προστεθεί σε μια αυξανόμενη ομάδα νεοεισερχομένων, ιδίως ρωσικών εταιρειών, σύμφωνα με την έρευνα.

Οι εσθονικές αρχές εξέτασαν τα ασφαλιστικά έγγραφα περίπου 150 πετρελαιοφόρων που μετέφεραν ρωσικό πετρέλαιο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Τα ευρήματά τους έδειξαν ότι το 20% έως 25% είχε κάλυψη από ρωσικές εταιρείες.

Αν και αυτό σημαίνει ένα συντριπτικό ποσοστό δυτικής κάλυψης, αυτό είναι απίθανο να ισχύει στην πράξη, καθώς η Εσθονία δεν μπορούσε να μελετήσει ενδελεχώς την κάλυψη κάθε πλοίου και εκείνα με πιο αδιαφανείς καλύψεις μπορεί να μην συνεργάστηκαν ή να διέσχισαν ύδατα εκτός της εμβέλειάς της. Με βάση τις αποστολές που μελέτησε το Bloombergη έρευνα της Εσθονίας εντόπισε τους ασφαλιστές περίπου του 40% του διερχόμενου στόλου.

Ρωσική αντασφάλιση

Παράλληλα με τα δεδομένα της Εσθονίας, το Bloomberg και το Danwatch εξέτασαν έγγραφα από δεξαμενόπλοια που παρατηρήθηκαν να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο, έψαξαν ιστοσελίδες ασφαλιστών και βάσεις δεδομένων του κλάδου και μίλησαν με άτομα με λεπτομερή γνώση των πρακτικών μεταφοράς και ασφάλισης πετρελαίου της χώρας.

Η Russian National Reinsurance Co. ή RNRC, υποστηρίζει τρεις εταιρείες με έδρα τη Μόσχα, οι οποίες παρέχουν ένα κομμάτι της ασφάλισης για τα δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν το πετρέλαιο της χώρας έναντι διαρροών και συγκρούσεων μέσω των στενών της Δανίας και της Τουρκίας. Οι αρχές της Εσθονίας διαπίστωσαν επίσης ότι ένας ασφαλιστής από το Καμερούν και μια εταιρεία από το Κιργιστάν κάλυψαν τουλάχιστον δύο δεξαμενόπλοια το καθένα.

Τα στενά της Δανίας διακινούν περίπου μισό τρισεκατομμύριο δολάρια σε εμπόριο ετησίως και περίπου το 7% του παγκόσμιου θαλάσσιου πετρελαίου, σύμφωνα με στοιχεία της Clarkson Research Services Ltd.

Ο υπουργός Επιχειρήσεων της Δανίας, Μόρτεν Μπόντσκοφ, ο οποίος επιβλέπει τη ναυτιλιακή δραστηριότητα, δήλωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας ανησυχεί για τις «αμφίβολες ασφαλίσεις» των πλοίων που διέρχονται από τα στενά.

«Οι δανικές αρχές βρίσκονται σε συνεχή διάλογο και εργάζονται για την αντιμετώπιση της πρόκλησης με άλλες χώρες», δήλωσε.

«Πρόκειται για ένα διεθνές πρόβλημα που απαιτεί διεθνείς λύσεις. Είναι σημαντικό όλα τα νέα μέτρα να μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη και να είναι νομικά ορθά», προσέθεσε ο ίδιος.

Οι ασφαλιστές στις χώρες του γκρουπ των G7 μπορούν να καλύψουν το ρωσικό πετρέλαιο μόνο εάν έχουν γραπτές διαβεβαιώσεις ότι τα φορτία αγοράζονται κάτω από ορισμένες τιμές που έχουν επιβληθεί μέσω των κυρώσεων. Για το αργό πετρέλαιο αυτό είναι τα 60 δολάρια το βαρέλι.

Νεοεισερχόμενοι

Ενώ η Ingosstrakh ήταν ήδη γνωστή στον κόσμο των δεξαμενόπλοιων πριν από τον πόλεμο, ο ρόλος της έχει επεκταθεί για τα δεξαμενόπλοια που διακινούν πετρέλαιο από τα δυτικά λιμάνια της Ρωσίας, όπως τονίζουν αξιωματούχοι του κλάδου. Οι άλλες δύο, η AlfaStrakhovanie και η Sogaz, ήταν σε μεγάλο βαθμό άγνωστες στην παγκόσμια αγορά δεξαμενόπλοιων πριν από το ξέσπασμα της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Το γεγονός ότι οι εν λόγω εταιρείες έχουν τελικά αντασφάλιση από την RNRC, η οποία υπάγεται στην ρωσική κεντρική τράπεζα, θα μπορούσε ουσιαστικά να θεωρήσει την ίδια τη Ρωσία υπεύθυνη για την αποζημίωση. Αυτό θέτει υπό αμφισβήτηση το τι θα συνέβαινε αν λάμβανε χώρα σοβαρό ατύχημα στις ακτές μιας χώρας που η Μόσχα θεωρούσε «μη φιλική».

Από την πλευρά της, η Ingosstrakh δήλωσε ότι είναι μια καλά κεφαλαιοποιημένη εταιρεία που είναι πολύ ικανή να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις – και θα μπορούσε να το κάνει ακόμη και αν ένας αντασφαλιστής αδυνατούσε να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του.

Η Ingosstrakh δήλωσε ότι δεν έχει επιδιώξει να επεκτείνει το αποτύπωμά της στις ναυτιλιακές ασφαλίσεις μετά τον πόλεμο και ότι έχει αφαιρέσει ενεργά ή αρνηθεί την κάλυψη για περισσότερα από 100 πλοία μεταξύ 2023 και 2024 επειδή δεν πληρούσαν τα πρότυπα της.

Η εταιρεία με έδρα τη Μόσχα δήλωσε ότι η RNRC αντιπροσώπευε μόνο μέρος ενός ευρύτερου αντασφαλιστικού χαρτοφυλακίου της, αλλά αρνήθηκε να προσφέρει περισσότερα στοιχεία, επικαλούμενη ευαίσθητα εμπορικά δεδομένα.

Ευρύτερα, δήλωσε ότι κυρώσεις όπως αυτές που της επιβλήθηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο απλώς αυξάνουν τους περιβαλλοντικούς κινδύνους. Αυτό συμβαίνει επειδή τα μέτρα αναγκάζουν ακόμη περισσότερα πλοία να χρησιμοποιούν ανεπαρκή ασφάλιση.

Θα μειώσει τις εξαγωγές πετρελαίου η Ρωσία για τον Σεπτέμβριο

Πληρωμές

Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν ήδη δηλώσει στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό ότι οι δυτικές κυρώσεις – και όχι η Μόσχα – ευθύνονται για τη δημιουργία του σκιώδους στόλου.

Το ερώτημα, ωστόσο, είναι αν μια μεγάλη πληρωμή αντασφάλισης – σε αυτό που το Κρεμλίνο θεωρεί ως «μη φιλικό» κράτος – θα μπορούσε να γίνει πολιτικό ζήτημα. Η αντασφαλιστική εταιρεία RNRC, η οποία υποστηρίζεται από το ρωσικό κράτος, τελεί υπό κυρώσεις από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ε.Ε.

Για τον Κρεγκ Κένεντι, συνεργάτη του Davis Center του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, ο οποίος παρακολουθεί τη ρωσική βιομηχανία ενέργειας εδώ και δεκαετίες, υπάρχουν προηγούμενα από άλλες βιομηχανίες για το πώς θα μπορούσε να ενεργήσει το Κρεμλίνο εάν υπήρχε μια μεγάλη αντασφαλιστική απαίτηση την οποία η RNRC θα καλούταν να καλύψει. «Αν οι Ρώσοι δεν θέλουν να πληρώσουν, μάλλον δεν θα το κάνουν», ανέφερε.

Ινδικές αγορές

Για να μπορέσει να παρακάμψει το ανώτατο όριο τιμών της Δύσης, η Μόσχα στράφηκε σε έναν μεγάλο στόλο πλοίων και παρόχων υπηρεσιών που λειτουργούν χωρίς τη συμμετοχή δυτικών εταιρειών και επομένως δεν δεσμεύονται από το πλαφόν των τιμών.

Η Ingosstrakh, για παράδειγμα, είναι ο κύριος πάροχος ασφάλισης έναντι διαρροών για τα δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν το ρωσικό αργό φορτίων και τα οποία υπερβαίνουν το ανώτατο όριο τιμών της Δύσης προς την Ινδία, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.

H Ingosstrakh δεν εδρεύει σε κάποια χώρα του γκρουπ των G7 και επομένως δεν χρειάζεται να υπακούει στο πλαφόν των κυρώσεων. Αντίθετα, έχει δηλώσει ότι δεν θα συναλλάσσεται με οντότητες που παραβιάζουν τους κανόνες.

Η Ingosstrakh δήλωσε ότι θα ήταν λανθασμένο να υπονοηθεί ότι η εταιρεία ασφαλίζει σκόπιμα φορτία που υπερβαίνουν το ανώτατο όριο ενώ αμφισβήτησε το κατά πόσον ένα άτομο θα μπορούσε να αποκτήσει τέτοιες πληροφορίες.

Έχει επισημάνει εδώ και καιρό ότι καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να συμμορφώνεται με όλους τους ισχύοντες κανόνες.

Θα ασχοληθεί κανείς από την κυβέρνηση σοβαρά με τους 5 Ρωσόφιλους εφοπλιστές που πλούτισαν με την παράνομη (απέναντι στις διεθνείς κυρώσεις) μεταφορά ρωσικού πετρελαίου; Τι γίνεται με Μαρτίνους, Διαμαντίδη, Προκοπίου και Οικονόμου;

Δύσκολη κατάσταση

Το Bloomberg και το Danwatch έχουν αναφερθεί εκτενώς στα γερασμένα δεξαμενόπλοια που διακινούν ρωσικό πετρέλαιο μέσω της Δανίας και στο ότι αρνούνται όλο και περισσότερο να χρησιμοποιήσουν ειδικούς πιλότους για να τα καθοδηγήσουν στα στενά.

Οι ειδικοί πιλότοι έχουν επίσης κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την επιδείνωση του αξιόπλοου πολλών από τα δεξαμενόπλοια που εξακολουθούν να οδηγούν στα δύσκολα στενά.

Παρά ταύτα, οι πιλότοι δεν συνδέουν κανέναν ασφαλιστή με τα υποβαθμισμένα δεξαμενόπλοια και δεν υπάρχει καμία υπόνοια ότι κάποια από τις ρωσικές εταιρείες ανέχεται την υποβαθμισμένη ναυτιλία. Οι πιλότοι δήλωσαν επίσης ότι τα πλοία που ελέγχονται από τον κρατικό ναυτιλιακό γίγαντα Sovcomflot, πολλά από τα οποία καλύπτονται από την Ingosstrakh, τείνουν να έχουν υψηλά πρότυπα ασφαλείας.

Ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός του ΟΗΕ (ΙΜΟ), απάντησε στα ερωτήματα σχετικά με τον αντίκτυπο των κυρώσεων στις ρωσικές ασφάλειες σε οδηγίες που εξέδωσε δύο μήνες μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία.

Η εν λόγω καθοδήγηση ανέφερε ότι τα λιμάνια τα οποία ενδέχεται να επισκέπτονται τα πλοία οφείλουν να ελέγχουν με τα κράτη στα οποία είναι νηολογημένα τα πλοία εάν η ασφάλειά τους είναι έγκυρη.

Δύο μήνες μετά την καθοδήγηση του ΙΜΟ, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στην RNRC. Στην ίδια κίνηση προχώρησε και η Ευρωπαϊκή Ένωση τον Φεβρουάριο του 2023. Τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου έβαλαν την εταιρεία επίσης στο στόχαστρο.

Μόλις εγκαταλείψουν τα στενά της Δανίας, τα δεξαμενόπλοια συχνά πλέουν στη Βόρεια Θάλασσα, μέσω της Μάγχης μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας, συνεχίζουν περνώντας από την Πορτογαλία και στη συνέχεια μέσω του στενού του Γιβραλτάρ και των υδάτων κοντά στην Ισπανία, υπογραμμίζοντας το εύρος των χωρών που ενδεχομένως επηρεάζονται.

Η Ρωσία στοχεύει να φθάσει την παραγωγή πετρελαίου το 2023 στα 9,6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως

Στενά του Βοσπόρου

Η Ingosstrakh και η Sogaz είναι επίσης οι μεγαλύτεροι πάροχοι που προσφέρουν ασφάλιση για δεξαμενόπλοια που πλέουν μέσω των στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, μεταφέροντας πετρέλαιο φορτωμένο από το ρωσικό λιμάνι του Νοβοροσίσκ στη Μαύρη Θάλασσα.

Στην περίπτωση της Τουρκίας, οι αρχές έχουν μεγαλύτερη εποπτεία της ροής των φορτίων μέσω των υδάτων τους. Τα πλοία γενικά διέρχονται μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας και η χρήση ειδικών τοπικών πιλότων είναι υποχρεωτική, περιορίζοντας τους κινδύνους. Τα πλοία πρέπει επίσης να προσκομίζουν αποδείξεις έγκυρης ασφάλισης.

Ένας Τούρκος αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας στο Bloomberg, δήλωσε ότι είναι σίγουροι για την καταβολή αποζημίωσης σε περίπτωση ατυχήματος, όχι μόνο επειδή η χώρα δεν έχει ταχθεί εναντίον της Μόσχας μετά την εισβολή στην Ουκρανία αλλά και επειδή οι πληρωμές θα μπορούσαν να γίνουν σε τουρκικές λίρες.

Οι ρωσικές ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει επίσης να σταθμίσουν τη ζημιά στη φήμη τους μετά από όποια αποτυχία πληρωμής, ειδικά σε μια φιλική χώρα όπως η Τουρκία, δήλωσε ο Μπούγκρα Περντάρ, διευθύνων σύμβουλος της Nereus Law με έδρα την Κωνσταντινούπολη, ο οποίος συμβουλεύει πελάτες σε θέματα ναυτασφάλισης.

Η ρήξη με τις μακροχρόνιες ασφαλιστικές ρυθμίσεις αποτελεί μέρος μιας αλλαγής σε ένα πολύ ευρύτερο θαλάσσιο οικοσύστημα που, εδώ και δεκαετίες έχει σε μεγάλο βαθμό συνεργαστεί για να βελτιώσει τα πρότυπα ασφαλείας και να περιορίσει την επανάληψη μεγάλων ατυχημάτων.

Ο πόλεμος – και ένα ευρύτερο περιβάλλον κυρώσεων κατά εθνών όπως το Ιράν και η Βενεζουέλα – έχει ωθήσει εκατοντάδες δεξαμενόπλοια σε ένα παράλληλο περιβάλλον λειτουργίας που μέχρι στιγμής δεν έχει δοκιμαστεί από κάποια μεγάλη διαρροή.

«Είναι ένας μπερδεμένος ιστός, δυστυχώς, ο οποίος έχει βασιστεί στο ότι όλοι ακολουθούν τους ίδιους κανόνες», δήλωσε ο Νιλ Ρόμπερτς, πρόεδρος του φόρουμ πολιτικής της International Union of Maritime Insurance. «Τώρα έχουμε άτομα που δεν ακολουθούν τους ίδιους κανόνες και το σύστημα δεν έχει προσαρμοστεί για να το αντιμετωπίσει αυτό», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη: