Τα λιμνάζοντα νερά της αυτοκίνησης τάραξε το Αφγανιστάν, παρουσιάζοντας στην Ντόχα του Κατάρ το supercar που εξελίσσει.

Σάρκα και οστά παίρνει το φιλόδοξο σχέδιο του Αφγανιστάν, το οποίο κυβερνάται εδώ και δύο χρόνια από τους Ταλιμπάν, για τη δημιουργία ενός πανίσχυρου supercar το οποίο θα είναι ικανό να διασταυρώνει τα ξίφη του με τα γρηγορότερα αυτοκίνητα της παγκόσμιας αυτοκινητικής σκηνής.

Μια πρώτη γεύση για το φιλόδοξο εγχείρημα των Αφγανών είχαν την ευκαιρία να πάρουν οι επισκέπτες της Έκθεσης Αυτοκινήτου της Γενεύης η οποία φέτος διεξάγεται στη Ντόχα του Κατάρ.

Εκ των ατραξιόν του εκθεσιακού χώρου αποτέλεσε, λοιπόν, το Simurgh, ένα «επιθετικής» εμφάνισης κατάμαυρο supercar που με μια πρώτη ματιά μοιάζει με το… Batmobile χάρη στη δυναμική σιλουέτα του, τη «μούρη» του που αγγίζει το πάτωμα και φυσικά τους ευμεγέθεις τροχούς του.

Δεν πρόκειται, ωστόσο, για το αγαπημένο όχημα του Batman, αλλά το απόσταγμα της τεχνογνωσίας των Αφγανών, οι οποίοι εργάζονται πάνω στο μοντέλο για περίπου 5 χρόνια, απασχολώντας μια ομάδα 30 ανθρώπων, σύμφωνα με τον Mohammad Reza Ahmadi, επικεφαλής της εταιρείας ENTOP, που είναι αυτή η οποία εξελίσει το supercar.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ονομασία “Simurgh” προέρχεται από ένα μυθικό πουλί της περσικής μυθολογίας, το οποίο έχει κεφάλι σκυλιού, νύχια λιονταρίου και μέγεθος που του επιτρέπει να κουβαλήσει έναν ελέφαντα.

Το τετράτροχο στολίδι των Αφγανών δεν έχει ολοκληρωθεί, κάτι που μαρτυρά το γεγονός ότι κατά την παρουσία του στην έκθεση η καμπίνα του ήταν… μισοάδεια από εξαρτήματα.

Παράλληλα, η ολοκλήρωσή του ήταν προγραμματισμένη για αρκετούς μήνες νωρίτετα, κάτι το οποίο σύμφωνα με τον Mohammad Reza Ahmadi δεν κατέστη εφικτό λόγω της πανδημίας και της παραπαίουσας οικονομίας στη χώρα μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

«Θέλω να κατασκευάσω κάτι που θα τοποθετήσει τη χώρα μου ξανά στον χάρτη. Το Simurgh αντιπροσωπεύει τους ήρωες και την τέχνη του Αφγανιστάν. Ένα SUV δεν θα ήταν το ίδιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ahmadi, στο πλαίσιο μιας συνέντευξης στη Ντόχα.

Υπενθυμίζεται ότι το αυτοκίνητο είχε γίνει viral στις αρχές του 2023 όταν και ένας εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δημοσίευσε ένα βίντεο που έδειχνε μια προγενέστερη εκδοχή του Simurgh (σ.σ. τότε ονομαζόταν Mada9) να κινείται στους δρόμους, περιστοιχισμένη από δεκάδες ανθρώπους.

Διαβάστε ακόμη: