Η νέα ποδοσφαιρική σεζόν στην αγγλική Πρέμιερ Λιγκ (EPL) φέρνει περαιτέρω αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του VAR (ο βοηθός διαιτητής βίντεο).
Το VAR εισήχθη στο EPL το 2019 σε μια προσπάθεια να μειωθεί ο αριθμός των λανθασμένων διαιτητικών αποφάσεων, συμπεριλαμβανομένων των οφσάιντ – αλλά η χρήση του εξακολουθεί να επικρίνεται πολύ.
Οι επαναλήψεις βίντεο των διαιτητικών αποφάσεων εξετάζονται σε πραγματικό χρόνο από διαιτητές και άλλους ειδικούς που εδρεύουν στο Stockley Park, στο δυτικό Λονδίνο.
Οι συμβουλές αυτών των διαιτητών και το βίντεο επιστρέφονται στη συνέχεια στον διαιτητή στον αγωνιστικό χώρο, για να διασφαλιστεί η ακρίβεια των αποφάσεών τους, σημειώνει το The Conversation.
Η EPL ισχυρίζεται ότι η σωστή απόφαση λαμβάνεται πλέον στο 96% των περιπτώσεων, από 82% πριν από την εισαγωγή του VAR. Ακαδημαϊκή έρευνα έχει επίσης δείξει μια βελτίωση στη λήψη αποφάσεων μετά την εισαγωγή του VAR.
Μεγάλος χρόνος αναμονής
Μία από τις μεγαλύτερες επικρίσεις για το VAR είναι ο χρόνος που απαιτείται για τη λήψη μιας απόφασης και το EPL πρόκειται να αρχίσει να χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη (AI) για να το αντιμετωπίσει.
Η ημιαυτόματη τεχνολογία οφσάιντ (SAOT), που έχει ήδη χρησιμοποιηθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ του 2022 και στο Ευρώ 2024, χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για την παρακολούθηση των φάσεων με υψηλά επίπεδα λεπτομέρειας.
Έχει υπολογιστεί ότι η SAOT μπορεί να μειώσει τον χρόνο που απαιτείται για αποφάσεις οφσάιντ έως και 31 δευτερόλεπτα. Παρέχει επίσης μια πιο καθαρή εικόνα για τους τηλεθεατές που παρακολουθούν αυτές τις παραβάσεις οφσάιντ.
Αντί δύο γραμμές μπλε και είτε πράσινες είτε κόκκινες να τοποθετούνται χειροκίνητα σε μια εικόνα του γηπέδου, το ημιαυτόματο οφσάιντ προβάλλει μια εικονική κάθετη κουρτίνα που δείχνει ακριβώς ποιο μέρος του σώματος του παίκτη είναι οφσάιντ.
Η τεχνολογία βασίζεται σε συστήματα όρασης υπολογιστή που μπορούν να παρακολουθήσουν έως και 10.000 επιφανειακά σημεία σώματος κάθε παίκτη και της μπάλας. Μπορεί να παρακολουθεί παίκτες με ταχύτητα 200 ενημερώσεων ανά δευτερόλεπτο, σύμφωνα με την Genius Sports, την εταιρεία δεδομένων που κέρδισε το συμβόλαιο ημιαυτόματου οφσάιντ της EPL.
Τέτοια παρακολούθηση υψηλής λεπτομέρειας και υψηλής ταχύτητας καθίσταται δυνατή μέσω της σύγχρονης τεχνητής νοημοσύνης και αλγορίθμων βαθιάς μάθησης – τεχνολογία που προσομοιώνει τον τρόπο με τον οποίο ο ανθρώπινος εγκέφαλος λαμβάνει αποφάσεις. Μπορεί να αφομοιώσει τεράστιες ποσότητες δεδομένων βίντεο που έχουν καταγραφεί από δεκάδες κάμερες που είναι εγκατεστημένες σε κάθε γήπεδο ποδοσφαίρου της EPL.
Πώς λειτουργεί
Τα συνελικτικά νευρωνικά δίκτυα (CNN) είναι ένας τύπος αλγόριθμου βαθιάς μάθησης που έχει σχεδιαστεί ειδικά για την επεξεργασία και την κατανόηση του περιεχομένου των εικόνων και των βίντεο. Παίζουν βασικό ρόλο στη λειτουργία του ημιαυτόματου οφσάιντ.
Τα CNN αναλύουν τις εικόνες τρέχοντάς τις μέσω αυτού που ονομάζεται ιεραρχική διαδικασία πολλαπλών σταδίων. Τα επίπεδα στα αρχικά στάδια της επεξεργασίας εξάγουν βασικά χαρακτηριστικά από την εικόνα, όπως άκρες, σταγόνες και γωνίες, ενώ τα στρώματα πιο κάτω συγκεντρώνουν αυτά τα χαρακτηριστικά σε χωρικά μεγαλύτερες, εννοιολογικά πιο σημαντικές κατηγορίες.
Όταν εφαρμόζονται στην επιφανειακή παρακολούθηση σημείων, όπως στην περίπτωση της τεχνολογίας υπολογιστικής όρασης της Genius Sports, τα CNN είναι προσαρμοσμένα και εκπαιδευμένα ώστε να παράγουν μια εκτίμηση των χωρικών συντεταγμένων κάθε σημείου στο σώμα ενός παίκτη και της μπάλας για κάθε εικόνα που μεταδίδεται σε ροή.
Αλλά πρώτα το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης πρέπει να «εκπαιδευτεί» – με άλλα λόγια, να τροφοδοτηθεί με πολλά παραδείγματα του τι πρόκειται να αναζητήσει, προκειμένου να βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο εκτελεί αυτές τις εργασίες. Αυτή η διαδικασία εκπαίδευσης, η οποία συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό αυτόματα, είναι απαιτητική σε υπολογιστές – αλλά μόλις ολοκληρωθεί, το σύστημα μπορεί να προσφέρει προβλέψεις σε πραγματικό χρόνο για το ημιαυτόματο οφσάιντ.
Το VAR μπορεί να μην γίνει ποτέ τέλειο
Οι συνεχείς εξελίξεις στην έρευνα και τη μηχανική τεχνητής νοημοσύνης πιέζουν τα όρια πολλών πτυχών της ανάλυσης αθλητικών δεδομένων, με την εφαρμογή του
ημιαυτόματου οφσάιντ σε αγώνες ποδοσφαίρου κορυφαίου επιπέδου να είναι ένα εξέχον παράδειγμα της τελευταίας τεχνολογίας που χρησιμοποιείται.
Η εισαγωγή του ημιαυτόματου οφσάιντ αναμένεται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2024, αφού οι επικεφαλής της EPL είναι σίγουροι ότι είναι έτοιμο. Ο επικεφαλής ποδοσφαιρικός διευθυντής της EPL, Τόνι Σκόουλς, είπε ότι το VAR μπορεί «ποτέ να μην είναι τέλειο».
Ωστόσο, η εισαγωγή του ημιαυτόματου οφσάιντ πιθανότατα θα το φέρει πιο κοντά στο τέλειο και αυτό μπορεί να βοηθήσει την τεχνολογία να γίνει ευρύτερα αποδεκτή από την πλειοψηφία των οπαδών.
Πολλοί θαυμαστές του ποδοσφαίρου λένε ότι είναι υπέρ του VAR εάν βελτιωθεί. Εκτός από τον χρόνο που απαιτείται για τις αποφάσεις, οι επικρίσεις περιλαμβάνουν τη μείωση της απόλαυσης των οπαδών, τη μείωση του αυθορμητισμού των πανηγυρισμών στα γκολ και τις οριακές αποφάσεις.