Mηδενικούς φόρους κατέβαλε η θυγατρική της Microsoft στην Ιρλανδία, παρά το γεγονός ότι σημείωσε ιλιγγιώδη κέρδη ύψουτς 315 δισ. δολ. Η εξήγηση είναι απλή, καθώς η θυγατρική της Microsoft δεν έχει έδρα την Ιρλανδία, αλλά τον φορολογικό παράδεισο των Βερμούδων.

Σύμφωνα με τον Guardian, τα κέρδη της Microsoft Round Island One, αντιστοιχούν σχεδόν στα τρία τέταρτα του ΑΕΠ της Ιρλανδίας – παρόλο που η εταιρεία δεν απασχολεί υπαλλήλους.

Ιλιγγιώδη κέρδη για τη Microsoft

Η θυγατρική, η οποία εισπράττει τέλη άδειας για τη χρήση λογισμικού Microsoft που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα σε όλο τον κόσμο, σημείωσε ετήσιο κέρδος 314,7 δισ. δολαρίων το έτος έως το τέλος Ιουνίου 2020, σύμφωνα τα στοιχεία που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα.

Τα κέρδη της εταιρείας εκτοξεύθηκαν σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά (λίγο κάτω από 10 δισ.) και συγκρίνονται με το ΑΕΠ της Ιρλανδίας το οποίο ανήλθε στα 357 δισ. ευρώ το 2020.

Πιο κοντά στον παγκόσμιο εταιρικό φόρο;

Η αποκάλυψη του ύψους των χρημάτων που  έχει εξοικονομήσει από φόρους η Microsoft, έρχεται την ώρα που οι υπουργοί Oικονομικών επιδιώκουν συμφωνία για την αντιμετώπιση της φοροαποφυγής των πολυεθνικών στο Λονδίνο την Παρασκευή, εν όψει της συνάντησης της G7 στην Κορνουάλη αυτόν τον μήνα.

Η βούληση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να αυξήσει τη φορολογία των μεγάλων επιχειρήσεων, δρομολογεί μεγαλύτερες πιθανότητες για μία διεθνή συναίνεση, σε σύγκριση με το αρνητικό κλίμα που είχε διαμορφωθεί την περίοδο άσκησης της προεδρίας των ΗΠΑ, από τον προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ.

“Χαλινάρι” στους τεχνολογικούς κολοσσούς ζητά η ΕΕ