Σε μια χώρα που κυριαρχεί η μονοκαλλιέργεια του τουρισμού και η παραγωγική διαδικασία εδώ και πολλές δεκαετίες βρίσκεται υπό διωγμό, η (νέα) επένδυση της Metlen Energy & Metals στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, στις εγκαταστάσεις της ιστορικής Αλουμίνιο Ελλάδος, είναι αν μη τι άλλο μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη.

Μια επένδυση που εκτός των μεγάλων και στρατηγικών ωφελημάτων που θα φέρει για τη χώρα, τοποθετώντας τη μέσα στους δώδεκα κορυφαίους παραγωγούς αλουμίνας (παράγεται από το Βωξίτη) παγκοσμίως, λαμβάνει χώρα και στην επαρχία, που «φωνάζει» για στήριξη, καθώς ερημώνει, με την ανεργία και την απουσία παραγωγικών δραστηριοτήτων στο έπακρο. Εξέλιξη που για μια Ελλάδα που αναζητά εναγωνίως εμπλουτισμό του παραγωγικού της μοντέλου, διευρύνοντας τη γκάμα των πλουτοπαραγωγικών πηγών της, είναι εξαιρετικά θετική.

Έτσι, σε μια συγκυρία ιδιαίτερα νευραλγική για όλη την Ευρώπη αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, όπου η ανάγκη για αυτάρκεια σε κρίσιμες πρώτες ύλες απαραίτητες για είδη πρώτης ζήτησης είναι μεγαλύτερη από ποτέ τις τελευταίες πολλές δεκαετίες, η νέα επένδυση της Metlen ύψους 295,5 εκατ. ευρώ, με τη δημιουργία νέας μονάδας παραγωγής βωξίτη, γαλλίου και αλουμίνας, βάζει την Ελλάδα στρατηγικά στο χάρτη των καθοριστικών «παικτών».

Η επένδυση αξίας 295,5 εκατ. ευρώ

Το εμβληματικό έργο που ανακοινώθηκε χθες και παρουσιάζεται σήμερα σε δημοσιογράφους και στελέχη της αγοράς στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, θα λάβει χώρα μέσα στο ιστορικό εργοστάσιο Αλουμίνιο της Ελλάδος, το οποίο ο όμιλος Μυτιληναίου (τότε), εξαγόρασε το 2005.

Στόχος είναι ο όμιλος Metlen Energy & Metals να παράγει 2 εκατ. τόνους βωξίτη ετησίως, 1.265.000 τόνους αλουμίνας (από 865.000 τόνους σήμερα) και 50 τόνους γαλλίου (για πρώτη φορά).

Και τα τρία αυτά υλικά περιλαμβάνονται στη λίστα των Κρίσιμων Πρώτων Υλών (Critical Raw Materials) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το συνολικό Capex περιλαμβάνει τις ακόλουθες επιμέρους επενδύσεις:

  • Ανάπτυξη έρευνας και νέων κοιτασμάτων εξόρυξης βωξίτη,
  • Νέες κτιριακές εγκαταστάσεις και μηχανολογικό εξοπλισμό για την ανάπτυξη της γραμμής παραγωγής Γαλλίου,
  • Νέες κτιριακές εγκαταστάσεις και μηχανολογικό εξοπλισμό για την επέκταση και εκσυγχρονισμό της παραγωγικής δυναμικότητας αλουμίνας,
  • Έργα ενεργειακής τροφοδοσίας της βιομηχανικής μονάδας,
  • Επέκταση και αναβάθμιση του λιμένα (port),
  • Λοιπές οδικές υποδομές και αντιπλημμυρικά έργα

Η ολοκλήρωση των έργων και η έναρξη παραγωγής τοποθετείται για μεν τον βωξίτη το 2026, για δε την αλουμίνα και το Γάλλιο, σταδιακά από το 2027, με πλήρη λειτουργία το 2028.

Οι στρατηγικές κινήσεις με Imerys Βωξίτες και Γκάνα

Τα τελευταία χρόνια η Metlen Energy & Metals προχώρησε σε δύο ιδιαίτερα στρατηγικές κινήσεις που την έφεραν σε πλεονεκτική θέση πανευρωπαϊκά, καθιστώντας τη ως τη μοναδική πλήρως καθετοποιημένη εταιρεία παραγωγής βωξίτη, αλουμίνας και πρωτόχυτου αλουμινίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Σεπτέμβριο του 2023 προχώρησε στην εξαγορά της Imerys Βωξίτες, «επαναπατρίζοντας» μετοχικά μια σημαντική βιομηχανία ορυκτού πλούτου, ενώ πριν σχεδόν ένα χρόνο, στις αρχές Φεβρουαρίου 2024, υπέγραψε τη μεγάλη συμφωνία εκμετάλλευσης του ορυχείου βωξίτη στη Γκάνα.

Μέσω της παραχώρησης αυτής, η Metlen Energy & Metals, απομακρύνθηκε περαιτέρω από τον ανταγωνισμό, αποτελώντας ξεχωριστό case study στην Ευρωπαϊκή Ένωση από πλευράς καθετοποίησης στα συγκεκριμένα πολύτιμα μέταλλα.

Το γάλλιο, η παραγωγή και η χρησιμότητά του

Το γάλλιο, ένα από τα πιο σπάνια μέταλλα, είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη σύγχρονων τεχνολογιών, όπως η ηλιακή ενέργεια, τα LED και οι ημιαγωγοί. Η ΕΕ προμηθεύεται το 71% του γάλλιου και το 45% του γερμανίου από την Κίνα, ενώ υπάρχουν μόνο λίγες εταιρείες εκτός Κίνας ικανές να παράγουν μέταλλα υψηλής καθαρότητας που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή τσιπ, ηλιακών φωτοβολταϊκών κυττάρων και οπτικών ινών.

Η παραγωγή γαλλίου, γίνεται σχεδόν αποκλειστικά στη Κίνα. Η απόφαση ωστόσο της Κίνας να επιβάλει από το καλοκαίρι του 2023 περιορισμούς στις εξαγωγές Γαλλίου, ανέδειξε τη «γύμνια» της Δύσης ως προς τις πρώτες ύλες, καθώς και την ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών εφοδιασμού. Αυτό, άλλωστε, είχε γίνει με εμφατικό τρόπο φανερό και στον Covid-19, το 2020, όταν σύσσωμη η ευρωπαϊκή ήπειρος «έτρεχε» για είδη προστασίας, μάσκες κ.λπ.

Το γάλλιο είναι κρίσιμο συστατικό σε πολλά στάδια της διαδικασίας κατασκευής τσιπ υπολογιστών και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών. Εν κατακλείδι, το γάλλιο χρησιμοποιείται σε ολοκληρωμένα συστήματα πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, λαμπτήρες με φωτοδιόδους (LED) μαγνήτες διαρκείας κ.α.

Το γάλλιο δεν εξορύσσεται αλλά προκύπτει ως υποπροϊόν της διαδικασίας αναμόρφωσης άλλων μετάλλων κατά τη διάρκεια της παραγωγής αλουμίνας από βωξίτη ή κατά την επεξεργασία υπολειμμάτων ψευδαργύρου. Έτσι, η σημαντικότερη πρωτογενής πηγή για το γάλλιο είναι ο βωξίτης. Περίπου το 90% της σημερινής πρωτογενούς παραγωγής γαλλίου εξάγεται από βωξίτη κατά την παραγωγή της αλουμίνας.

Η τρέχουσα παγκόσμια παραγωγή γαλλίου είναι περίπου 7.500 εκατ. τόνοι ετησίως. Στις μικρότερες χώρες παραγωγής περιλαμβάνονται η Ουγγαρία (Ajka), η Ιαπωνία, η Ρωσία και η Σλοβακία. Το 95% του γαλλίου αυτή τη στιγμή παράγεται από την Κίνα!Oι Ηνωμένες Πολιτείες εξαρτώνται σήμερα κατά 100% από ξένες πηγές για το γάλλιο. Η πρωτογενής παραγωγή γαλλίου το 2014 ήταν περίπου 300 έως 400 τόνοι ετησίως.

Σύμφωνα με μελέτες, το γάλλιο με τιμή άνω των $700 ανά κιλό σήμερα, έχει σημειώσει αύξηση 23,20% σε σχέση με την αρχή του περασμένου έτους, ενώ καταγράφει αύξηση κατά 120,29% σε σύγκριση με την τιμή των $422,70 ανά κιλό που είχε πριν από τέσσερα χρόνια, την 1η Ιανουαρίου 2021, ενώ συγκριτικά με την 1η Ιανουαρίου 2020, ενισχύεται κατά 212,26%.

Ποια είναι η αντίδραση των αναλυτών

Θετική αν μη τι άλλο είναι η αντίδραση των αναλυτών εγχώριων και διεθνών οίκων στη νέα επένδυση που ανακοίνωσε χθες ο όμιλος Metlen Energy & Metals.

Η άποψη των αναλυτών της Berenberg είναι ότι πρόκειται για εξαιρετικό έργο δίνοντας έμφαση στο γάλλιο, καθώς η Metlen μπορεί πλέον να γίνει στρατηγικός προμηθευτής αυτού του κρίσιμου ορυκτού στην Ευρώπη, παρέχοντας γεωπολιτική ασφάλεια. Μάλιστα ο οίκος σημειώνει πως συνεχίζει να πιστεύει πως η Metlen είναι από τις πιο συναρπαστικές και παραγνωρισμένες ιστορίες μετοχών στην αγορά.

Η Morgan Stanley επισημαίνει ότι ο συνδυασμός αύξησης της εξόρυξης βωξίτη, μεγαλύτερης παραγωγής αλουμίνας και εισόδου στο γάλλιο θα μπορούσε να μεταφραστεί σε υψηλή διψήφια/χαμηλή τριψήφια αύξηση EBITDA σε εκατ. ευρώ ετησίως από το 2028, ανάλογα με τις παραδοχές τιμολόγησης και κόστους.

Αυτό είναι στο πλαίσιο της τρέχουσας πρόβλεψής για EBITDA το 2028 ύψους 1,3 δισ. ευρώ. Το έργο μπορεί να λάβει οικονομική στήριξη σε κεφαλαιουχικές δαπάνες ως μέρος του Νόμου περί Στρατηγικών Επενδύσεων της Ελλάδας και άλλων προγραμμάτων της ΕΕ. Έτσι, η Morgan Stanley εκτιμά πως το έργο είναι σε καλή θέση για να προσφέρει συναρπαστικές αποδόσεις και πολύ σύντομη περίοδο απόσβεσης.

Η Πειραιώς Χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι η σημαντική αυτή επένδυση δεν περιλαμβάνεται στις τρέχουσες εκτιμήσεις της για τη μετοχή. Έτσι, σημειώνει πως με την ένδυση αυτή, η Metlen θα επεκταθεί στρατηγικά σε προϊόντα με υψηλή ζήτηση και περιορισμένες συνθήκες προσφοράς.

Η Optima Bank εκτιμά πως η επένδυση αυτή δύναται να προσθέσει αξία 4,2 ευρώ/μετοχή στη Metlen, ενώ η Beta Χρηματιστηριακή στέκεται στο ότι και τα τρία αυτά υλικά περιλαμβάνονται στον κατάλογο Κρίσιμων Πρώτων Υλών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τέλος, η Παντελάκης Χρηματιστηριακή αναφέρει πως το στρατηγικό εγχείρημα της ελληνικής εταιρείας στοχεύει να υποκαταστήσει τις εισαγωγές γαλλίου της ΕΕ, ενισχύοντας την αυτονομία της Ευρώπης σε κρίσιμες πρώτες ύλες.

Διαβάστε ακόμη