Πώς η Αβάνα σταμάτησε να είναι «η πρωτεύουσα των πούρων» σε όλο τον κόσμο. Αν η καλύτερη μακαρονάδα βρίσκεται στην Ιταλία και το πιο εύγευστο κρασί στη διπλανή Γαλλία, τα καλύτερα πούρα απαιτούν ένα πιο μακρινό ταξίδι, στην Κούβα, που είναι φτωχή σε χρήμα αλλά πλούσια σε ψυχή.

Αυτό μέχρι χθες, γιατί τον σχετικό τίτλο από το νησιωτικό κράτος της Καραϊβικής έχει κλέψει αρκετό καιρό τώρα η Δομινικανή Δημοκρατία, σύμφωνα με το περιοδικό The Spectator.

Για του λόγου το ασφαλές φέτος η Habanos SA, η εταιρεία με έδρα την Αβάνα που επιβλέπει όλες τις πωλήσεις των κουβανικών πούρων, κατέγραψε έσοδα 545 εκατομμυρίων δολαρίων, που αντιπροσωπεύουν αύξηση της τάξεως του 2% σε σχέση με τον περασμένο χρόνο.

Η πρωτεύουσα των πούρων

Η Δομινικανή Δημοκρατία ωστόσο χτύπησε το ρεκόρ του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων πριν από περίπου 3 έτη και οι πωλήσεις της σε πούρα συνεχίζουν να ανεβαίνουν κάθε χρόνο που περνά, κατατάσσοντας το σχετικό προϊόν στην 5η θέση των εξαγωγών της μετά το χρυσό, τα ηλεκτρικά είδη, τα υφάσματα και τον ιατρικό εξοπλισμό.

Κι ενώ μεγάλο μέρος της επιτυχίας αυτής της χώρας, που οι περισσότεροι αποκαλούν Άγιο Δομίνικο, οφείλεται στην σημαντική αύξηση των πούρων που φτιάχνουν τα 50 σήμερα εργοστάσια της, τα οποία απασχολούν 120.000 άτομα, η Δομινικανή Δημοκρατία έχει βγει μπροστά και στην κατηγορία των πούρων πολυτελείας.

Το Σαντιάγο είναι «η πρωτεύουσα των πούρων σε όλο τον κόσμο», μέσω των premium καπνών της, όπως είναι οι Davidoff Aniversario, Ashton Classic και Arturo Fuente ‘Hemingway’, γράφει το βρετανικό περιοδικό.

Η Δομινικανή Δημοκρατία άρχισε να «φλερτάρει» με την πρωτιά δίπλα στην Κούβα και τη Νικαράγουα στη διάρκεια του αποκαλούμενου ως ‘cigar boom’ στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Ωστόσο η μεγάλη επιτυχία της χώρας δεν επιτεύχθηκε μέσα σε μια νύχτα, αφού το παλαιότερο σχετικό εργοστάσιο, που φέρει το όνομα, La Aurora ιδρύθηκε πριν από 120 χρόνια από έναν 18χρονο άνδρα, τον Εδουάρδο Λεόν Χιμένεθ.

Το γύρισμα του παιχνιδιού

Σήμερα, το εργοστάσιο αυτό είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός οργανισμός στη Δομινικανή Δημοκρατία, αλλά εξακολουθεί να περηφανεύεται για τα 100 ‘perfecto’ πούρα που φτιάχνουν οι εργαζόμενοι του καθημερινά στο χέρι.

Η χώρα αυτή που αποτελεί και τον δημοφιλέστερο τουριστικό προορισμό στην Καραϊβική άρχισε να γυρίζει το παιχνίδι υπέρ της το 1959 μετά την κουβανική επανάσταση και το κέρδισε μετά τη δολοφονία του δικτάτορα της,  Ραφαέλ Τρουχίγιο και την επιβολή των αμερικανικών απαγορεύσεων σε όλες τις κουβανικές εισαγωγές.

Τα παραπάνω μαζί με τις ελλείψεις σε πούρα της Κούβας τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας τόσο των φυσικών καταστροφών όσο και της απώλειας των βετεράνων τυλιχτών τους, που είτε αποσύρθηκαν, είτε πέθαναν, έστεψαν νικήτρια στη σχετική παραγωγή τη Δομινικανή Δημοκρατία.

Διαβάστε ακόμη: