Από απόσταση, αλλά με ενδιαφέρον παρακολουθούν στην κυβερνητική παράταξη τις εκλογές για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Παρ’ ότι επισήμως η ΝΔ απέφυγε να σχολιάσει τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ, διότι το αντίθετο θα συνιστούσε ανάμειξη στα εσωτερικά άλλου κόμματος, είναι προφανές ότι το αποκλειστικό θέμα συζήτησης χθες ήταν η εσωκομματική κούρσα στη Χαριλάου Τρικούπη.

Η πρωτιά Ανδρουλάκη, κατά γενική εκτίμηση στο στρατόπεδο της κυβερνητικής πλειοψηφίας, προκάλεσε σχετική ανακούφιση, διότι όπως έλεγαν χαρακτηριστικά στελέχη της ΝΔ, έχει δώσει μέχρι σήμερα δείγματα γραφής σχετικά με τη δυναμική που μπορεί να προσδώσει στο κόμμα του. «Αν μπορούσε περισσότερο θα είχε φανεί στις εθνικές εκλογές του 2023 όπου το κόμμα πήρε ποσοστό 11,8%, και στις ευρωεκλογές του 2024 με το 12,79%» λένε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, στις κατ ιδίαν συνομιλίες τους δεν παραγνωρίζουν ότι σε μία εποχή απάθειας και αδιαφορίας του εκλογικού σώματος, περισσότεροι από 300.000 πολίτες επέλεξαν να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία. Όπως λένε, το μήνυμα αφορά κατά προτεραιότητα τον ΣΥΡΙΖΑ. Το «ακούνε» όμως και στη ΝΦ.

Η ανάδειξη του κ. Χ. Δούκα στη δεύτερη θέση και η πρόκρισή του στον δεύτερο γύρο, έστω και με πολύ μικρή διαφορά από τον κ. Π. Γερουλάνο, δεν προκαλεί την ίδια ανακούφιση στη ΝΔ. Ο Δήμαρχος Αθηναίων, αν και υπολείπεται σε μηχανισμούς από τον Ν. Ανδρουλάκη, θεωρείται η κατεξοχήν υποψηφιότητα που θα μπορούσε να προωθήσει την ιδέα της ενιαίας κεντροαριστεράς. Επιπρόσθετα, πρόκειται για έναν νεοεισερχόεμενο στην πολιτική αρένα, με όλα τα ενδεχόμενα σχετικά με τις μελλοντικές επιδόσεις του, ανοικτά.

Ωστόσο, κυβερνητικά και κομματικά στελέχη της ΝΔ εστιάζουν ήδη στα χαμηλά ποσοστά του κ. Δημάρχου στην Αττική, ακόμα και στην Α΄Αθήνας, όπου ανάλογα με τις περιοχές ήρθε τρίτος ή ακόμα και τέταρτος. «Το γεγονός ότι στην Αττική βγήκε πρώτος ο Π. Γερουλάνος και δεύτερη η Αννα Διαμαντοπούλου, στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τον Δήμαρχο Αθηναίων» λένε βουλευτές και στελέχη της ΝΔ.

Πλέον, το ενδιαφέρον εστιάζεται στον δεύτερο γύρο και τις διεργασίες που θα γίνουν μέχρι την επόμενη Κυριακή. Διότι, όπως λένε χαρακτηριστικά βουλευτές της ΝΔ, είναι άλλο να επανεκλεγεί ο Ν. Ανδρουλάκης και άλλο να κόψει το νήμα ο Χ. Δούκας.