Σήμερα (31/05), η πορτογαλική υπηρεσία για την Προστασία του Περιβάλλοντος (APA) ενέκρινε –υπό όρους– τη λειτουργία του πρώτου ορυχείου λιθίου στη χώρα, η οποία διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα στην Ευρώπη αυτού του κρίσιμου –για την κατασκευή μπαταριών και την ενεργειακή μετάβαση– μετάλλου.

Η APA ενέκρινε –υπό πολλούς όρους– τα σχέδια της βρετανικής εταιρείας Savannah Resources να προχωρήσει στην εξαγωγή λιθίου κοντά στο χωριό Μποτίκας της βορειοανατολικής Πορτογαλίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας.

Το σχέδιο για το ορυχείο «τροποποιήθηκε σημαντικά» σε σχέση με την αρχική πρόταση, ώστε «να δοθούν εγγυήσεις για το περιβάλλον», οι οποίες αφορούν, μεταξύ άλλων, την προστασία των τρεχούμενων νερών, τη βιοποικιλότητα και τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Η Savannah εξέφρασε την ικανοποίηση για την απόφαση, τονίζοντας ότι είναι «η πρώτη φορά» που η APA εγκρίνει τη δημιουργία ορυχείου λιθίου στην Πορτογαλία. Πραγματοποιήθηκε «ένα σημαντικό βήμα» γι’ αυτό που μπορεί να γίνει το μεγαλύτερο στη δυτική Ευρώπη, εκτίμησε.

Πέραν των σχεδίων της Savannah στο Μποτίκας και αυτά της πορτογαλικής εταιρείας Lusorecursos στη γειτονική περιοχή Μονταλέγκρε, όπου η εξόρυξη έχει προχωρήσει λιγότερο, η κυβέρνηση της Πορτογαλίας προχώρησε πέρυσι σε διεθνή πρόσκληση για την υποβολή προσφορών, προκειμένου να γίνουν έρευνες για τον εντοπισμό λιθίου σε έξι επαρχίες της χώρας.

Η Πορτογαλία είναι ήδη η βασική παραγωγός λιθίου στην Ευρώπη, αλλά –προς το παρόν– το μέταλλο χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά στην κεραμική και την υαλουργία. Πλέον, το κράτος της ιβηρικής σκοπεύει να παράξει υψηλότερου εμπλουτισμού λίθιο, κατάλληλο για να χρησιμοποιηθεί σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ηλεκτρικές συσκευές.

Μαζί με το κοβάλτιο και το νικέλιο, το λίθιο είναι μεταξύ των μετάλλων, τα οποία είναι απαραίτητα για την κατασκευή ηλεκτρικών μπαταριών, που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρικά οχήματα. Προκειμένου να μειώσει την εξάρτηση, κυρίως από την Κίνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να ανοίξει ορυχεία και διυλιστήρια επεξεργασίας του λιθίου.

Διαβάστε ακόμη: